Pycnogenol-ul este un extract din coaja de pin (pinus maritima). Pycnogenol-ul este considerat a fi un antioxidant care ajută la protejarea celulelor împotriva diferitelor leziuni produse de catre radicalii liberi. Principiul activ al pycnogenolului este 100% natural si este bogat in bioflavonoizi. Bioflavonoizii previn si inhiba efectele nedorite cauzate de excesul de radicali liberi. Radicalii liberi sunt acele molecule care se formeaza excesiv in organism datorita expunerii la diferite noxe (poluare, fumat, alimentatie necorespunzatoare etc). Datorita reactivitatii extreme, radicalii liberi provoaca distrugeri ale structurilor celulare (inclusiv ADN) si alterari enzimatice prin mecanism oxidativ. In timp actiunea radicalilor liberi accelereaza procesul de imbatrinire si favorizeaza aparitia a numeroase afectiuni dintre care unele de o gravitate deosebita, cum ar fi cancerul, bolile cardiovasculare si/sau bolile cerebrovasculare. Alte actiuni benefice ale pycnogenolului:
- mareste rezistenta vaselor capilare;
- protejeaza puntile de colagen tisulare;
- actiune imunomodulatoriesi antiinflamatorie. Datorita actiunii de refacere a puntilor de colagen din tegument este considerat un cosmetic intern.
- Inlatura oboseala si intareste sistemul imunitar;
- Previne aparitia cancerului, a bolilor coronariene si cerebrovasculare;
- Previne imbatrinirea precoce;
- Conservarea masei musculare;
- Poate ajuta de asemenea si in cazul urmatoarelor boli: artrită, diabet, disfuncție erectilă; colesterol ridicat; probleme de memorie; simptomele menopauzei; durerea din timpul sarcinii; umflături.
Sportivilor/atletilor radicalii liberi le pot provoca dureri articulare, distrugeri ale tesutului muscular, oboseala si reducerea smnificativa a imunitatii organismului. Diferite antrenamente foarte intense pot produce o crestere importanta a radicalilor liberi conducand la deteriorarea tesutului muscular.
DE CE CONSUMA OAMENII PYCNOGENOL?
Pycnogenol-ul pare să ajute in cazul astm-ului și al diferitor alergii. Unele cercetari facute in trecut au aratat că un tratament cu pycnogenol inceput cu cel puțin 5 săptămâni înainte de începerea sezonului in care multe persoane sunt afectate de diferite tipuri de alergii – a evidentiat faptul ca pare să diminueze semnificativ simptomele specifice.
Într-un alt studiu facut pe copii cu astm, pycnogenol-ul a ajutat la ameliorarea simptomelor. De asemenea, a contribuit in mod semnificativ la reducerea cantitatii de medicamente pentru astm care le erau administrate in mod normal acelor copii.
Pycnogenol-ul poate avea beneficii in ceea ce priveste sănătatea inimii și arterelor.
Administrarea sa a fost legata de scăderea tensiunii arteriale și îmbunătățirea fluxului sanguin la nivelul picioarelor. Alte studii au sugerat că pot, de asemenea, contribui la intarzierea aparitiei bolilor de tip coronarian precum și a cheagurilor de sânge.
Există dovezi clare că pycnogenolul ajută in cazul afecțiunilor oculare cauzate de diabet.
Există de asemenea unele dovezi ce-i drept limitate că ar putea fi utilizată în tratamentul tulburării de hiperactivitate cu deficit de atenție (ADHD).
Se fac in continuare studii si sunt necesare mai multe cercetări pentru a vedea cum anume acest supliment actioneaza efectiv in toate directiile mentionate mai sus.
Dozele optime de pycnogenol nu au fost stabilite pentru nicio condiție. Calitatea și ingredientele active din suplimente pot varia foarte mult de la producător la producător. Acest lucru face foarte greu să se stabilească o doză standard. Cel mai indicat este sa va adresați medicului dumneavoastră pentru sfaturi. Exista pe de alta parte o administrare de tipul: doza de atac 0,5-3 mg / kg /corp/zi. In general pentru un adult de 70 de kg se recomanda 4-5 comprimate zilnic in primele 10 zile apoi 1-3 comprimate/zi.
PUTEȚI OBȚINE ÎN MOD NATURAL PICNOGENOLULUI DIN ALIMENTE?
Da, in special in cazul acelor persoane care obisnuiesc sa consume diferite bauturi facute din scoarta de pin ca tratament –aceasta fiind foarte bogată în pycnogenol.
De asemenea este bine de stiut ca ingredientele active din pycnogenol pot fi extrase și din alte surse, inclusiv pielita arahidelor, semințele de struguri și coaja de căpșuni.