Taurina nu este un aminoacid esential. Exista indicii conform carora taurina ar actiona ca un compus „insulin-like”*. Se crede ca efectele taurinei provin din actiunea directa la nivelul receptorilor. Taurina este produsa de organism din aminoacizii metionina si cisteina, cu ajutorul vitaminei B6. Majoritatea persoanelor – cu posibila exceptie a vegetarienilor- au suficienta taurina provenita din dieta. O concentratie mare de taurina se gaseste in miocard, in globulele albe, in muschii scheletului si in sistemul nervos central.
Taurina este de asemenea o componenta-cheie a bilei, este necesara pentru digerarea grasimilor, pentru absorbtia vitaminelor solubile in grasimi si pentru controlul nivelului colesterolului seric. Taurina proate fi utila persoanelor cu ateroscleroza, edeme, boli de cord, hipertensiune sau hipoglicemie. Este vitala pentru corecta utilizare a sodiului, potasiului, calciului si magneziului si s-a dovedit ca joaca un rol special in evitarea pierderilor de potasiu din muschiul inimii, pierderi ce pot duce la aritmii cardiace potential periculoase. Este abundent in tesuturile in inimii, muschii scheletici si sistemul nervos central
PRINCIPALELE BENEFICII ALE UTILIZARII TAURINEI:
• Are un efect protector asupra creierului.
• Mentinerea solubilitatii colesterolului si normalizarea balantei celorlalti aminoacizi.
• Efect benefic la nivelul inimii ; Joaca un rol crucial in functia cardiaca prin controlarea nivelelor de potasiu si calciu, care au un rol important in reglarea functiei cardiace.
• Foarte eficienta in toate tipurile de stress, inclusiv cel determinat de ridicarea greutatilor (sportivi sau persoane care lucreaza in conditii grele) care epuizeaza destul de usor nivelele de taurina.
• Protejeaza vederea si previne degenerescenta maculara. Ajuta la tratarea anxietatii si a epilepsiei.
• Din moment ce regleaza zaharul sanguin in acelasi mod cu insulina si se pare ca are rol si in prevenirea leziunilor musculare, se recomanda consumarea unor suplimente cu taurina.
CARE SUNT PRINCIPALELE SURSE DE TAURINA:
Carnea de vita si de pui, ouale si pestele reprezinta cele cunoscute si bune surse de taurina. Alte alimente precum alunele si legumele contin metionina si cisteina, doi aminoacizi din care organismul poate forma taurina.
CARENTA SI CE ANUME POATE PROVOCA CARENTA TAURINEI:
Taurina are efect protector asupra creierului, in special daca acesta este deshidratat. Se foloseste in tratamentul anxietatii, al epilepsiei, al hiperactivitatii, al functionarii deficitare a creierului si in tratamentul convulsiilor.
Taurina se gaseste in concentratie de patru ori mai mare in creierul copiilor decat in cel al adultilor. Este posibil ca deficitul de taurina din creierul in crestere al copiilor sa fie cauza convulsiilor. Carenta de zinc apare adesea la persoanele cu epilepsie si joaca un rol in carenta de taurina. Taurina este asociata cu zincul si in mentinerea functiei vizuale; o carenta din ambele poate afecta vederea.
MOD DE PREZENTARE SUB FORMA SUPLIMENTELOR:
Exista foarte multe suplimente pe piata care sa contina doar taurina. Unele sunt sub forma de capsule /(tablete sau comprimate) altele sub forma de praf care sunt ceva mai ieftine decat variantele sub forma de comprimate. Capsulele ofera o mai sigura dozare. Legat de administrare: se iau pana la trei capsule de 500 mg pe zi, cu suc sau apa, cu o jumatate de ora inainte de mese.
Deoarece persoanele active utilizeaza cantitati mai mari din acest aminoacid decat persoanele sedentare, in cazul acestora se recomanda consumarea a 2 grame zilnic.
TOXICITATE SI EFECTE ADVERSE:
Conform celor mai bune dovezi disponibile, taurina nu are efecte secundare negative atunci când este utilizată în cantitățile recomandate in mod uzual si mentionate ceva mai sus.
Deși nu au existat probleme directe de la suplimentele de taurină, decesele sportivilor din Europa au fost legate de băuturile energizante care conțin taurină și cafeină. Acest lucru a determinat mai multe țări să interzică sau să limiteze vânzarea de taurină.
Totuși, aceste decese pot fi cauzate de dozele mari de cafeină sau de alte substanțe pe care sportivii le luau.
Ca și în cazul majorității suplimentelor pe bază de aminoacizi, ar putea apărea probleme la persoanele cu probleme renale.
Când este consumat în cantități rezonabile de către un individ sănătos, taurina nu are efecte secundare cunoscute.
STIATI CA? Suplimentele cu taurina pot fi utile copiilor care sufera de sindromul Down si de distrofie musculara. Acest aminoacid este folosit, in unele clinici, pentru tratarea cancerului de san.