Creierul este cel mai complex organ al organismului. Deşi cântăreşte doar 2% din greutatea corpului, consumă 20-30% din caloriile pe care le consumaţi, 20% din oxigenul pe care îl respiraţi şi 25% din fluxul vascular de sânge al organismului. In creier există 100 milioane de celule nervoase şi un număr mai mare de conexiuni decât stelele din galaxia în care ne aflăm. Creierul este organul cu ajutorul căruia învăţăm, iubim, ne comportăm în societate. Atunci când toate creierele membrilor unei familii sau ale unei organizaţii funcţionează la parametrii optimi, atunci familia sau organizaţia vor fi pozitive şi eficiente. Atunci când creierul unuia dintre membrii unei familii sau unei organizaţii este afectat, atunci familia sau organizaţia va experimenta nivele crescute de stress şi tensiune.
Cum poate hipnoza combate gândirea negativă?
Gândirea negativă afectează funcţionarea normala a creierului. Stresul cronic distruge celulele nervoase din centrii memoriei. In acest context, hipnoza este un instrument puternic pentru recăpătarea controlului asupra stării de spirit mentale. Hipnoza poate fi utilizată şi pentru rezolvarea tulburărilor de somn, a anxietăţii sau a durerii. Inainte de a utiliza hipnoza, trebuie să eliminaţi pe calea medicinii tradiţionale tot cee ace ar putea interfera cu buna funcţionare a creierului şi a gândirii pozitive: lipsa de somn, abuzul de medicamente sau alcool, excesul de cafeină înainte de culcare, utilizarea în exces a dispozitivelor electronice înainte de culcare, stilul de viaţă sedentar.
Studiu de caz privind hipnoza
Am utilizat hipnoza pentru a-mi ajuta numeroşi pacienţi. Ca intern în centrul medical Walter Reed Army existau mulţi pacienţi care nu puteau dormi decât cu ajutorul somniferelor. Inainte de a le furniza somnifere îi rugam să accepte o şedinţă de hipnoză, observând efecte pozitive pentru mulţi dintre aceştia. Observarea efectelor hipnozei pe aceşti pacienţi stă la baza primelor mele articole publicate privind efectele hipnozei. Unul dintre pacienţii mei, un erou decorat în Al Doilea Război Mondial, suferea de Parkinson. In cursul transei hipnotice tremurul intens dispărea. Am repetat şedinţa de hipnoză în faţa neurologului care nu credea în acest efect, iar observaţiile privind acest caz au fost publicate în primul meu articol dedicate efectelor benefice ale hipnozei. In concluzie, în aceeaşi măsură în care gândurile negative pot afecta funcţionarea normală a unui organism, promovarea unor gânduri pozitive prin intermediul hipnozei poate conduce la ameliorarea funcţionării creierului.
Cum te simţi când eşti hipnotizat?
Hipnoza este un instrument cu ajutorul căruia putem înţelege funcţionarea creierului. Este însoţită frecvent de terapie conversaţională, teste de laborator şi şedinţe de terapie clinică. Atunci când eşti în transă hipnotică, te afli de fapt într-o stare crescută de relaxare care te ajută să intri în contact cu subconştientul. Termenul “hipnoză” poate însemna lucruri diferite pentru persoane diferite, însă în general se referă la intrarea într-o stare de transă, în timp ce ascultăm vocea calmă, ritmică a unui hipnotizator. Tragand linie: hipnoza este un instrument eficient prin care putem deveni mai conştienţi de nevoile organismului nostru. De asemenea merita mentionat faptul ca un mic studiu publicat în Journal of Consulting and Clinical Psychology a concluzionat că femeile care s-au lăsat hipnotizate pentru a susţine o dietă de slăbire, au pierdut în medie, într-un interval de 6 luni, cu 7,65 kg mai mult, comparativ cu lotul de control.