UN NOU MOTIV DE A MANCA MAI MULTE FRUCTE SI LEGUME?

Iată un motiv despre care probabil nu ai mai auzit până acum: consumul de fructe și legume, te poate face mai fericit, potrivit cercetărilor. Oamenii de știință de la Dartmouth College și Universitatea din Warwick au analizat obiceiurile alimentare și sănătatea mintală a mai mult de 80.000 de oameni. Studiul a constatat că bunăstarea psihologică a crescut odată cu numărul de porții zilnice de fructe și legume pe care participanții le-au mâncat.
Cercetătorii au raportat că starea de bunăstare – incluzând satisfacția și fericirea – au atins valori maxime la un consum cuprins între 7 și 8 porții. Cu toate acestea, americanul obișnuit mănâncă doar 3 porții zilnic. Cu conţinut crescut de fitonutrienți, enzime, minerale și vitamine, fructele și legumele combat procesele care pot afecta starea de sănătate.
Antioxidanţii din fructele și legumele colorate protejează, creierul de stresul oxidativ și de radicalii liberi, contribuind la menținerea creierului sănătos și la îndepărtarea problemelor cognitive. Iată câteva dintre cele mai bune alimente vegetale care stimulează creierul şi care te fac fericit:
Afinele: ajută la reducerea pierderii de memorie și a altor tulburări mintale la femeile în vârstă, conform unui studiu realizat de Harvard. Printre 16.000 de femei cu vârste de peste 70 de ani, cele care mănâncă cele mai mari cantităţi de afine au avut cea mai lentă rată de declin a memoriei. Cercetările sugerează că afinele pot contribui la reducerea riscului de pierdere a memoriei.
Avocado: oamenii de știință raportează că ingredientul guacamole din avocado poate fi aproape la fel de benefic ca afinele pentru îmbunătățirea sănătății creierului. Cunoscut ca „untul lui Dumnezeu”, fructul verde cremos poate îmbunătăți fluxul de sânge în urma unei mese.
Semințele de dovleac: S-a demonstrat că uleiul din semințe de dovleac poate îmbunătăți starea de spirit și reduce bufeurile la femeile aflate la menopauză, comparativ cu un grup de control.
Fructele roșii: sunt bogate în antioxidanți puternici, inclusiv licopen și beta-caroten, ambii contribuind la eliminarea radicalilor liberi. Oamenii de știință finlandezi raportează că bărbații cu cel mai ridicat nivel de licopen din sângele lor au avut cel mai mic risc de probleme circulatorii cerebrale. Nivelurile ridicate de circulație ale acestui nutrient au fost asociate cu un risc cu 55-59% mai mic de afecţiuni cerebrale.
Nuci: Un studiu publicat în New England Journal of Medicine a descoperit că consumul de nuci, împreună cu o dietă bogată în pește, fructe, legume, fasole și ulei de măsline extravirgin, a redus riscul de probleme circulatorii la nivelul creierului cu 46%, comparativ cu o dietă săracă în grăsimi. În cadrul studiului, participanții au mâncat zilnic o porție de nuci mixte (nuci, migdale și alune).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *