5-HTP sau 5-Hidroxitriptofan

5-HTP este unul din antidepresivele naturale

Ce este 5-HTP?

5-HTP este unul din antidepresivele naturale, o substanță care se formează în mod natural în organism din aminoacidul triptofan pentru a produce serotonina. 5-HTP (l-5-Hidroxitriptofan) este un aminoacid precursor al serotoninei, un neurotransmițător important  numit și „hormonul fericirii”, necesar pentru transferul impulsurilor nervoase între celule. Pentru ca 5-HTP  să se convertească în serotonină, organismul mai are nevoie și de vitaminele C si B6.

5-HTP Beneficii

Beneficiile suplimentelor de 5-HTP (5-hidroxitriptofan) sunt multiple deoarece pot influența starea de spirit, somnul, durerea, și chiar foamea.

  • În depresie. 5-HTP ajută la ameliorarea depresiei și poate fi considerat o alternativă naturală la Prozac.
  • În durere. Suplimentele 5-HTP par să contribuie și la diminuarea simptomelor fibromialgiei*. În unele studii a scăzut durerea, a contribuit la diminuarea unor stări de dificultate /rigiditate care apar de obicei dimineața,
  • Insomnii. Consumul de 5htp a dus la reglarea problemelor de somn
  • În slăbit. Suplimentele cu 5HTP au contribuit la suprimarea poftei de mancare (a hormonilor care provoacă foamea), reglarea apetitului și ajutând astfel la pierderea în greutate.
  • Previne anxietatea. 5-HTP traversează cu ușurință bariera hematoencefalică şi după transformarea în serotonină vă poate ajuta să vă îmbunătățiți dispoziția. Cercetările arată că 5-HTP poate ajuta la controlul impulsivităţii și la echilibrarea stărilor de spirit, reducând anxietatea şi atacurile de panică.

5-HTP este unul din antidepresivele naturale

Surse naturale de triptofan

5-HTP nu se găsește în alimente. Suplimentele cu 5-HTP conțin extrase din semințele plantei medicinale Griffonia simplicifolia originară din vestul Africii. Corpul  produce 5-HTP-ul din triptofan, unul din cei opt aminoacizi esentiali. Triptofanul se găsește în multe alimente precum unele tipuri de branza, carne, curcan, peste, lapte, arahide, banane, curmale, orez brun și protein din soia.

Mod de administrare

Nu există o doză standard pentru 5-HTP. Pentru depresie, dozele variază între 150 și 300 miligrame pe zi sau uneori chiar ceva mai mari. Este foarte important să vă adresați medicului dumneavoastră pentru sfaturi atunci când intenționați să vă administrati 5-HTP.

RECOMANDAT

Pentru a mări gradul de absorbție a suplimentelor cu 5HTP este recomandat a fi administrate cu un aliment bogat în carbohidrați sau cu un suc de portocale. Este recomandat a se administra împreună cu un complex de vitamine B.

5-HTP este unul din antidepresivele naturale

EFECTE SECUNDARE:

Suplimentele cu 5-HTP pot provoca crampe, arsuri la stomac, gaze, diaree, bătăi neregulate ale inimii, erupții cutanate și pierderea apetitului.

RISCURI:

Suplimentele contaminate cu 5-HTP au condus la efecte secundare periculoase în trecut. Unii oameni pot dezvolta afecțiuni neurologicede la produsele 5HTP contaminate. 5-HTP poate provoca convulsii la persoanele cu sindrom Down. Copiii și femeile gravide sau care alăptează nu trebuie să ia acest tip de suplimente.

INTERACTIUNI:

Nu utilizați suplimente de 5-HTP dacă luați antidepresive. Ar putea avea unele interactiuni serioase. Verificați mai întâi cu medicul dumneavoastră dacă luați orice alte medicamente, în special medicamente pentru tuse, analgezice sau tratamente pentru boala Parkinson.

* Fibromialgia este o afecțiune medicală cronică (ale cărei cauze exacte nu se cunosc) și care se manifestă prin durere si sensibilitate la nivelul mușchilor, tendoanelor și articulațiilor. Fibromialgia se mai caracterizează prin oboseală cronică , anxietate, depresie, un somn agitat și tulburari la nivelul tranzitului intestinal. Este o afecțiune ce afectează cel mai des persoanele de sex feminin cu vârste intre 30 si 55 de ani. Persoanele care suferă de această afecțiune simt durerea la anumiți stimuli care în mod normal ar trebui să fie inofensivi.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *