Iată o listă cu ceea ce ar trebui să faci și să nu faci pentru a calma anxietatea :
NU: Să bei. Conform cercetarilor si studiilor, consumul de alcool poate accelera efectele stresului, schimbând chimia creierului în timp, provocând niveluri mai ridicate ale hormonului de stress cortizol. Chiar dacă credeți că vă face să vă simțiți mai bine pe termen scurt, este posibil să faceți corpul mai susceptibil la efectele stresului.
DA: Exercițiu fizic. Pe lângă beneficiile exercițiului fizic pentru inimă, mușchi și memorie. Un antrenament bun îți poate stimula energia, îți poate stimula starea de spirit și te poate ajuta să dormi mai bine.
NU: Vizionarea TV este un obicei de neînfrânt. Problema este că a fi sedentar nu este un obicei foarte bun. Urmărirea știrilor este una dintre cele mai proaste metode de relaxare. În timp ce rămâneți informat este important, prea multe vești și la momentul greșit al zilei vă pot oferi sentimente de anxietate majore. Chiar și divertismentul care te ajută să „scapi” de viața ta de zi cu zi îți poate oferi sentimente neliniștitoare fără ca tu nici măcar să-ți dai seama. Nu se rezumă doar la scenarii pline de suspans sau înfricoșătoare; cercetările au arătat că vizionarea TV pentru a scăpa de stres te poate face să te simți vinovat pentru că nu ești productiv.
POSIBIL: Dieta – Acesta depinde în totalitate de ce mâncare alegi să mănânci. Da, avem nevoie de mâncare pentru a supraviețui; și da, alimentele potrivite ne pot îmbunătăți sănătatea. Când ești stresat, îți dorești deseori mâncare care te va face să te simți mai bine. Zahărul, sarea și carbohidrații simpli vă pot face să vă simțiți mai rău crescând glicemia rapid, urmată de o prăbușire rapidă a nivelelor glicemice. Oricât de dificil și nefiresc ar putea fi pentru tine la început, încearcă să mergi la alimente sănătoase atunci când ești copleșit. In special acizii grași omega-3 din nuci au numeroase beneficii pentru sănătate, inclusiv stimularea stării de spirit şi a capacităţilor cognitive.
DA: GABA – GABA este un aminoacid care controlează excitabilitatea creierului prin suprimarea activităţii excesive a celulelor nervoase. Studiile bazate pe EEG au arătat efectele pozitive ale GABA asupra undelor cerebrale alfa și capacitatea sa de a reduce undele beta, ceea ce înseamnă că induce relaxare și reduce sentimentele anxioase. Așadar, atunci când nu îți poți determina creierul să se liniștească, GABA te poate ajuta să te calmezi și să te simți mai relaxat.