7 MODALITATI DIFERITE DE A-ŢI MENŢINE CALMUL IN TIMPUL PREGĂTIRILOR PENTRU CONCEDIU

Timpul de repaus este esential pentru starea de bine, succesul professional, performanţa afacerii; cu toate acestea americanii nu-şi utilizează 662 milioane de zile de concediu în fiecare an!
Studiile au demonstrat că un concediu aduce beneficii biologice pentru sănătate similare cu cele pe care le aduce meditaţia.
Atunci, de ce nu-şi iau oamenii mai multe concedii? Frecvent motivul este acela că planificarea şi pregătirea unui concediu este o experienţă prea stresantă. Pregătirea unui concediu seamănă de multe ori cu muncă peste program!
Totuşi, este uşor să fii prins în stresul cotidian chiar şi în cursul verii. Cum poţi face tranziţia de la un mod de viaţă stresant la o stare de relaxare? Este dificil să intri în atitudinea mentală potrivită, însă îţi poţi pregăti cu calm concediul urmând următorii paşi:

1. Stabileşte aşteptări realiste
Rezistă dorinţei de a planifica fiecare minut al concediului şi menţine aşteptări realiste despre vacanţa pe care o vei petrece. Zborul poate suferi întârzieri. E posibil să plouă în după amiaza în care ţi-ai planificat o şedinţă de jet sky. Diverse momente neplăcute pot apărea însă acestea nu trebuie să îţi ruineze concediul. Dacă te aştepţi ca lucrurile să nu meargă perfect, vei fi mai bine pregătit pentru ceea ce se va întâmpla în cursul perioadei de concediu.

2. Concentrează-te pe aspectele pozitive
Chiar dacă aceasta pare mai uşor de zis decât de făcut, este o abordare foarte eficientă. O mulţime de lucruri pot merge prost în cursul unei vacanţe. Totuşi, ca şi în viaţă, aspectele negative nu vor mai avea aceeaşi putere dacă observaţi aspectele pozitive ale fiecărei situaţii care nu a mers aşa cum vă aşteptaţi. De exemplu, dacă zborul dumneavoastră are întârziere, concentraţi-vă pe ceea ce puteţi face în acel timp suplimentar; de exemplu, puteţi să citiţi o carte care vă place.

3. Planificaţi din timp
Nimic nu este mai stresant decât să vă daţi seama cu o zi înainte că nu v-aţi verificat nivelul de benzină din rezervor, că nu v-aţi făcut o rezervă de şosete, că nu aţi trecut pe la bancă. Online puteţi găsi liste de pregătire a unui concediu pe care le puteţi utiliza pentru a verifica aceste puncte, pentru a reduce din stresul pregătirii unei plecări în concediu.

4. Făceţi-vă bagajele din timp
Deşi acest punct poate fi copleşitor, este necesar să vă atingeţi punctele planificate din timp pentru a vă putea atinge scopul, acela de a vă relaxa în concediu. Făceţi-vă o listă sau descărcaţi de pe internet lista de lucruri pe care le veţi lua cu voi, pentru a nu ajunge să alergaţi cu o noapte înaintea plecării, adunându-vă lucrurile de care veţi avea nevoie în concediu.

5. Odihniţi-vă suficient înaintea plecării
In noaptea înaintea plecării asiguraţi-vă că veţi dormi suficient timp, pentru a nu fi obosit în cursul călătoriei. Mergând pe drumuri sau în aeroporturi cu care nu sunteţi familiarizat poate fi mult mai dificil şi mai stresant atunci când sunteţi privat de somn.

6. Fii conştient de ceea ce funcţionează pentru tine
Aţi auzit de sfatul conform căruia ar trebui să vă faceţi curăţenie în casă înainte să plecaţi în concediu pentru a nu fi stresat în momentul în care vă întoarceţi din vacanţă. Deşi unele persoane ar putea beneficia de acest tip de pregătiri înainte de plecare, aceasta nu înseamnă că întoarcerea din concediu va fi mai uşoară. Pentru unele persoane curăţenia va adăuga stress înaintea plecării în concediu.
In acelaşi fel se întâmplă şi cu munca. Numeroase persoane muncesc în afara orelor de program în speranţa că vor avea mai puţin de lucru la întoarcerea din concediu. Insă se pare că întotdeauna va rămâne de lucru când vă întoarceţi, indiferent de cât de mult munciţi înainte de plecarea în concediu. Prioritizaţi şi concentraţi-vă pe acele sarcini care au termen de predare până în momentul perioadei în care sunteţi plecat în concediu, însă lăsaţi deoparte sarcinile care nu sunt presante şi care trebuie finalizate după ce vă întoarceţi din concediu.

7. Mijloace suplimentare de management al stressului
Substanţele de relaxare naturale pot fi incredibil de eficiente în managementul stressului şi în atingerea unei stări de calm. Consumaţi ceaiuri de mentă sau muşeţel. Puneţi lavandă uscată într-un vas pe care îl aşezaţi lângă pat. Utilizaţi uleiuri esenţiale de bergamotă sau ylang ylang pentru a linişti mintea şi corpul şi pentru a menţine nivele normale de cortizol şi adrenalină. Utilizaţi plante şi nutrienţi care susţin pe multiple nivele răspunsul organismului la stress.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *