CATEVA ASPECTE VITALE ALE VITAMINEI D CARE SE TREC USOR CU VEDEREA

Vitamina D, care este în realitate un hormon și nu o vitamină, este un element nutritiv crucial. Din păcate, mulți oameni – chiar și cei cu un regim nutriţional sănătos- prezintă in zilele noastre deficit de vitamina D. De obicei, obținem o creştere a nivelelor de vitamina D prin expunerea la soare, dar pentru că utilizăm creme cu factor mare de protecție și petrecem mai mult timp în interior, nivelele de vitamină D sunt în scădere, cu riscuri mai mari pentru sănătate. Cercetările arată că deficitul de vitamina D este un factor etiologic în peste 200 de afecţiuni. Deși majoritatea oamenilor numesc vitamina D „vitamina solară”, nu înțeleg pe deplin căile prin care vitamina D protejează creierul, corpul și sănătatea generală. Iată doar câteva:
Imunitatea: Receptorii de vitamina D se găsesc în tot corpul, inclusiv în celulele imune. Cercetările au arătat clar că deficiența de vitamina D are legătură cu natura sezonieră a creşterii prevalenţei răcelii și gripei- mai puțină lumină solară înseamnă mai puțină vitamina D, ceea ce duce la scăderea imunității și la creşterea ratei de îmbolnăvire.
Tesutul osos: Este bine documentat faptul că vitamina D este esențială pentru absorbția corespunzătoare a calciului și s-a demonstrat că reduce considerabil riscul de fractură în două moduri. În primul rând, ajută la formarea oaselor mai puternice; în al doilea rând, ajută la îmbunătățirea echilibrului și la prevenirea căderilor prin îmbunătățirea contracției musculare.
Muşchii: unul dintre produsele secundare ale descompunerii vitaminei D, numit 1,25 (OH) 2D, intră în celulele musculare. Odată ajuns acolo, metabolitul vitaminei D îmbunătățește capacitatea de contracție a celulelor. Deoarece mușchii funcționează prin contracție și relaxare, capacitatea unui mușchi de a se contracta este esențială pentru forță și răspunsul la forțele exterioare.
Plămânii: După cum indică multe studii, vitamina D joacă un rol în menținerea plămânilor noștri sănătoși datorită vitaminei D care posedă o serie de proprietăți antiinflamatorii – cu concentrații mai mari de vitamina D, ceea ce duce la beneficii mai mari pentru sănătatea pulmonară.
Inima: Cercetările au demonstrat o relație inversă între nivelurile de vitamina D din sânge și hipertensiunea arterială. Cu cât nivelele de vitamina D sunt mai mici, cu atât tensiunea arterială este mai mare. Hipertensiunea arterială determină îngustarea şi întărirea arterelor coronare, crescând riscul de atac de cord.
Rinichii: Deoarece vitamina D este o vitamină solubilă în grăsimi, ajută la reglarea funcției rinichilor și joacă un rol foarte benefic în tratarea bolilor renale.
Dispozitia psihică: Cu cât nivelul de vitamina D este mai mic, cu atât este mai probabil să te simți mai deprimat. Nivelurile scăzute de vitamina D au fost asociate mult timp cu o incidență mai mare a depresiei. Interesant este că, atunci când suplimentele de vitamina D3 au fost comparate cu anti-depresivele, într-un studiu din 2014, efectul pozitiv al vitaminei D3 asupra stării de spirit a fost similar cu cel exercitat de medicamentele anti-depresive.
Pierderea în greutate: Când nu aveți suficientă vitamina D, vă este foame tot timpul, indiferent cât de mult mâncați. Acest lucru se datorează faptului că nivelurile scăzute de vitamina D interferează cu eficacitatea leptinei, hormonul apetitului. Când nivelele de vitamina D revin la nivel normal, cresc nivelele de leptină, creând astfel senzaţia de sațietate și facilitând pierderea în greutate.
Funcția cognitivă: În ultimii ani, multe studii au legat deficitul de vitamina D cu deficiența cognitivă la bărbați și femei în vârstă. Cercetările au demonstrat că vitamina D are numeroase roluri neuroprotectoare, inclusiv ajutând la eliminarea creierului de beta-amiloid, o proteină anormală despre care se crede că este o cauză majoră a bolii Alzheimer. Un studiu internațional (cel mai mare până în prezent) arată că persoanele în vârstă cu un nivel foarte scăzut de vitamina D prezintă riscul de două ori al bolii Alzheimer.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *