CE ESTE ACIDUL FOLIC?
Acidul folic, Vitamina B9 sau folatul face parte din familia vitaminelor B. Mai este cunoscut și sub numele de vitamina M. Este o vitamină esențială pentru sănătatea omului. Importanța acestei vitamine în organism este deosebită, fiind esențială pentru sănătatea inimii, a creierului, a ADN-ului și cel mai cunoscut rol al său de a preveni defectele congenitale la bebeluși în perioada intrauterină. Este esențială pentru metabolismul aminoacizilor, sinteza neurotransmițătorilor, reglarea nivelului de homocisteină în corp (un nivel crescut produce inflamații și afecțiuni cronice precum cancer, boli de inimă, depresie și diabet).
În organism vitamina B9 se găsește în mod natural sub formă de folat. Acidul folic este produs sintetic utilizat în alimente și suplimente fortificate. Este transformat în organism în folat pentru a putea fi utilizat.
ACIDUL FOLIC BENEFICII
- Acționează ca analgezic.
- Ajută la menținerea unui aspect sănătos al pielii.
- Este implicat în metabolismul proteinelor și ajută la prevenirea anemiei.
- Protejează împotriva paraziților intestinali și a intoxicațiilor alimentare.
- Previne apariția aftelor.
- Crește imunitatea ajutând la o bună formare și funcționare a globulelor albe din sânge.
- Este esențial pentru formarea celulelor roșii din sânge.
- Este de mare ajutor femeilor însărcinate deoarece ajută la formarea celulelor nervoase din celulele embrionului și ale fătului, vitale pentru dezvoltarea normală. Conform unor studii s-a evidențiat ca o doză zilnică de 400 de mcg de folat, luată la începutul sarcinii poate preveni majoritatea defectelor canalului neural, cum ar fi spina bifida și anencefalia.
- Este important pentru divizarea și înmulțirea sănătoasă a celulelor, funcționând ca o coenzima în sinteza ADN și ARN.
- Poate ajuta în tratamentul depresiilor și anxietății.
- Scade nivelul de homocisteină, un aminoacid al cărui nivel ridicat este asociat cu o creștere a riscului de ateroscleroză (îngustare a arterelor din cauza acumulării de grăsime) și reduce riscul de boli de inima.
- Poate întârzia încărunțirea părului atunci când este utilizat împreună cu acidul pantotenic și cu PABA.
- Crește pofta de mâncare, când ești slăbit.
- Poate preveni nașterea prematură. Pentru eficiența, regimul trebuie să înceapă înainte de concepție și să continue cel puțin până la sfârșitul primelor trei luni de sarcină; dacă femeia așteaptă până află că este însărcinată, poate fi prea târziu, pentru că evenimentele importante în dezvoltarea fetală au loc în primele șase săptămâni de sarcină – înainte ca multe femei să știe că sunt însărcinate.
- Îmbunătățește lactația și poate fi eficient în tratamentul displaziei uterine și cervicale.
SURSE ALIMENTARE DE FOLAT
Folatul se găsește în mod natural în unele alimente precum: faina de secară, anghinare, avocado, brânză, caise, carnea de miel, carnea de porc, carnea de pui, carnea de vită, cerealele integrale, ciupercile, curmalele, dovleac, drojdia de bere, drojdie de Torula, fasole, ficat, gălbenuș de ou, germenii de grâu, grâul integral, laptele, legume cu frunze de culoare verde închis, lintea, mazăre, morcovi, orezul brun, orzul, pepene galben, banane, portocale, rădăcinoase, somon, sparanghel, tărâțe, ton, zarzavat. Însă de cele mai multe ori acesta este asimilat în proporție de 50% față de forma sintetică. În mod normal este absorbit în intestin, în ficat și transformat în 5-metilttrahidrofolat.
CARENȚA de ACID FOLIC
Durerile și rănile limbii sunt un semn al lipsei de folat. Alte posibile semne includ anemie (nutriționala macrocitară), apatie, tulburări digestive, palpitații, oboseală, încărunțire, tulburări de creștere, insomnie, respirație grea, probleme de memorie, paranoia, slăbiciune și defecte din naștere ce apar la noi născuți.
Deficitul de folat poate fi provocat
- de un consum inadecvat de fructe proaspete și de legume;
- de consumul doar al legumelor preparate prin gătire sau la microunde (prepararea distruge folatul);
- de probleme de absorbție.
CINE ARE NEVOIE DE SUPLIMENTARE A ACIDULUI FOLIC?
-
- Cei care consumă doze mărite de vitamina C (peste 2 gr zilnic) deoarece crește excreția de acid folic.
- Persoanele bolnave trebuie să-și asigure suplimentarea cu vitamine care să conțină o doză mare de acid folic. Când acidul folic este deficitar, la fel sunt și anticorpii.
- În general femeile, ar trebui să își administreze acid folic (în combinație cu vitamina B6).
- Cei care doresc să prevină atacul de cord pot lua 400 mcg de acid folic în combinație cu 2-10 mg de vitamina B6.
- Astfel pot reduce riscul de atac de cord cu 40%!!!
- Pentru femeile care încearcă să rămână însărcinate este necesar 400 mcg de acid folic pe zi pentru a ajuta la ameliorarea fertilității la femei și la creșterea numărului de spermatozoizi la bărbați.
- Persoanele care consumă alcool în cantități sporite (peste medie) li se recomandă să crească aportul de acid folic.
ACID FOLIC – MOD DE ADMINISTRARE
Doza normală pentru adulți este de 180-200 mcg, de două ori mai mare pentru femeile gravide; 280 mcg pentru mamele care alăptează, în primele șase luni și 260 mcg în următoarele șase luni. (Bebelușii sunt feriți în mod semnificativ de defectele tubului neural, cum ar fi spina bifida, dacă femeile iau o doza dublă față de cea recomandată în mod obișnuit în momentul concepției și în primele luni de sarcină).
Suplimentele pe bază de acid folic se prezintă în concentrații cuprinse 400 mcg și 800 mcg/servire (comprimat/capsula/tableta).
Dozele mai mari, de 1 mg (adica 1000 mcg) sunt disponibile în unele zone (cum este de exemplu cazul SUA) numai pe bază de prescripție medicală.
Formulele standard de vitamina B complex furnizează în general 100 mcg/porție (comprimat/capsula) de acid folic. Folatul acționează cel mai bine în combinație cu vitamina B12 și vitamina C. Este recomandat a se administra cu multivitamine de calitate care să conțina cel puțin 400 mcg de acid folic.
TOXICITATE SI EFECTE ADVERSE
Nu se cunosc cu exactitate care ar fi efectele toxice ale acidului folic, deși există unele cazuri de persoane care au semnalat reacții alergice cutanate.
În cazul unor persoane care au luat 1-5 mg pe zi/(1000 mcg-5000 mcg de acid folic), o perioadă scurtă, au beneficiat de o revenire a mai multor tipuri de decolorări ale pielii. Dacă vă confruntați cu această problemă, vorbiți cu un medic nutriționist care să vă ajute.
O cantitate în exces de acid folic poate masca deficiența de vitamina B12.
INTERACȚIUNEA ACIDULUI FOLIC CU MEDICAMENTE
- Absorbția și biodisponibilitatea medicamentelor împotriva cancerului poate scădea la multe persoane, reducându-le eficiența.
- Aspirina poate diminua absorbția de acid folic.
- Contraceptivele orale — pot diminua acidul folic
- Suplimentele de acid folic pot reduce severitatea efectelor secundare ale diferitelor medicamente.
- Sulfamidele — luate mai mult de două săptămâni pot epuiza rezervele de acid folic.
- Medicamentele anticonvulsive/antiepileptice pot avea eficiență scazută ori crescută atunci cand sunt luate în același timp cu acidul folic. De aceea este recomandat a consulta medicul înainte de a lua suplimente, dacă suferiți de alte afecțiuni.
- Alcoolul este un dușman al absorbției acidului folic.
ACIDUL FOLIC CONTRAINDICAȚII
În unele afecțiuni este necesar să cereți sfatul medicului înainte de a lua suplimente cu acid folic, pentru a nu agrava starea de sănătate. Astfel dacă suferiți de una din următoarele afecțiuni, trebuie să țineți cont de acest aspect:
- În epilepsie;
- În diabet de tip 2;
- Artrită reumatoidă;
- Lupus;
- Boala Crohn sau colită ulcerativă;
- Boala celiacă;
- Persoane care fac dializă.
Acidul folic poate fi distrus dacă este depozitat, în mod neprotejat, la temperatura camerei, perioade lungi de timp.
Surse
- https://www.healthaid.co.uk/healthaid-blog/vitamin-b9-benefits
- https://www.salud180.com/salud-dia-a-dia/que-es-el-complejo-b-y-para-que-sirve-0
- https://www.livestrong.com/article/268031-fruits-and-vegetables-containing-folic-acid/
- https://www.medicalnewstoday.com/articles/219853#recommended-intake