Adenina este Vitamina B4?
Este considerată una din vitaminele mai puțin cunoscute a complexului de vitamine B. Adenina face parte din structura ADN și ARN. Este solubilă în apă și are un rol decisiv în metabolismul celular, acționând ca o coenzimă împreună cu alte vitamine pentru a produce energie.
Ce este adenina?
Adenina este un compus organic care aparține familiei purinelor, fiind prezentă în multe substanțe de importanță biologică, inclusiv acizii nucleici, care guvernează caracteristicile ereditare ale tuturor celulelor (ADN și ARN).
Din descompunerea parțială a acizilor ribonucleici și dezoxiribonucleici rezultă amestecuri din care pot fi separați compușii acidului adenilic și respectiv al acidului dezoxiadenilic. Acești acizi, se numesc nucleotide și sunt componente fosfat ai adenozinei și dezoxiadenozinei. La rândul lor acestea sunt descompuse în unități mai mici (nucleozide) compuse din adenină și fie riboză, fie dezoxiriboză. Compușii adeninei includ vitamina B12, precum și adenozin trifosfat și alte coenzime (substanțe care acționează împreună cu enzimele).
Principalele beneficii ale vitaminei B4 (adeninei):
- Ajută la atenuarea oboselii;
- Întărește sistemul imunitar;
- Are efect antioxidant și combate formarea radicalilor liberi;
- Ajută la reglarea nivelului de zahăr din sânge;
- Foarte importantă în reglarea metabolismului celular;
- Contribuie la constituirea codului ADN și respectiv ARN;
- Este foarte eficace în regularizarea aritmiilor cardiace;
- Este foate utilă persoanelor care alăptează pentru producerea lactației;
- Poate ajuta mult ca aport suplimentar, pentru persoanele care obosesc repede sau se plâng că suferă frecvent de lipsa de energie sau sunt vlăguiți;
Principalele surse de adenina
Cele mai bune surse naturale care furnizează adenină (vitamina B4) sunt drojdia de bere, majoritatea largă a fructelor și legumelor proaspete, cerealele integrale, produsele apicole (mierea brută nealterată, polenul crud, propolisul, lăptișorul de matcă.
Mai poate fi găsit și în diferite plante cum ar fi ardeiul iute, cuișoare, cimbru, ghimbir, mentă, varec, salvie, schinel precum și blue-cohosh (Caulophyllum thalictoides).
Deficiența adeninei în organism
Lipsa vitaminei B4 (adenina) poate duce la:
- Probleme de imunitate (un sistem imunitar slăbit);
- Slăbiciune la nivel muscular;
- Întârziereaîn dezvoltare și diverse probleme de creștere;
- Probleme ale sângelui și ale pielii;
- Diverse alergii;
- Hipoglicemie;
Cauze posibile ale deficienței de adenină
Deficitul de vitamina B4 (adenina) poate fi provocat de o serie de factori ce pot contribui mai rapid la epuizarea acestei vitamine din corp. Acești factori sunt:
- Consumul crescut de băuturi alcoolice;
- Consumul ridicat de cafea și/sau energizante;
- Un consum ridicat de ceai;
- Consumul predominant al alimentelor procesate (valabil si pentru multe alte vitamine);
- Un consum ridicat de zahăr și dulciuri procesate ce conțin cantități considerabile de zahăr;
Mod de administrare
De cele mai multe ori se asigură necesarul din alimente, și uneori este inclusă în formule superioare de complex de vitamine B.
Toxicitate
Până în prezent nu sunt cunoscute date legate de toxicitatea sau consumul în exces al vitaminei B4 (adenina).
Surse:
1. https://pubs.rsc.org/en/content/articlelanding/2020/ra/d0ra04585c
2. https://www.britannica.com/science/adenine
3. https://www.thoughtco.com/nucleic-acids-373552