ALC sau Acetil L-Carnitina

antioxidant puternic

Ce este ALC?

Acetil L-Carnitina (ALC sau ALCAR) este un antioxidant puternic ce poate penetra bariera hemato – encefalică pentru a susține producția de acetilcolină (unul dintre cei mai importanți neurotransmiţători din creier) la nivele normale. Acetilcolina este implicată în capacitatea de memorare, învățare, capacitatea de a calcula, analiza, percepe și alte funcții cognitive. Nivele crescute de acetilcolină conduc la creșterea flexibilității sinaptice și la formarea amintirilor, acești indicatori importanți ai stării de sănătate a creierului.

ALC este prescurtarea pentru Acetyl L-Carnitina. Mai este cunoscută și sub numele de ALCAR („A” „L” „CAR” – „A” de la Acetyl, apoi „L” si „CAR” de la carnitine).
Acetil L-Carnitina (ALC) este un agent anticatabolic care este produs în mod natural în creier, ficat și rinichi. Se găsește și ca supliment alimentar ori mai poate fi găsit în numeroase produse de origine animală. În timpul exercițiilor fizice intense este produs de către organism. Rolul Acetil L-Carnitinei în sinteza acetilcolinei este de o importanță crucială pentru sistemul nervos central. 

Un studiu care a investigat subiecți cărora li s-au administrat suplimente cu acetil-L-carnitină, a constatat prezența unor nivele crescute de acetilcolină asociate cu creșterea vitezei de transmitere sinaptică și cu îmbunătățirea capacității de învățare.

Deși Acetil L-Carnitina nu este considerat un nutrient esențial, producția sa de către organism poate scădea cu vârsta; tocmai de aceea este utilă administrarea prin intermediul suplimentelor nutritive.

Administrarea de Acetil L-Carnitină

Administrarea de Acetil L-carnitină conduce la reducerea stresului oxidativ datorită activităţii antioxidante şi capacităţii de eliminare a toxinelor de la nivelul țesutului nervos. O doză de 800 – de 1000 mg zilnic poate aduce beneficii la nivel cognitiv.
Un studiu, condus de Dr. Daniel Amen, publicat în Journal of Psychoactive Drugs, a investigat un număr de foşti jucători din NFL care au suferit leziuni traumatice ale creierului. In cazul lotului de subiecţi cărora li s-au administrat suplimente cu acetil-L-carnitină s-a observat îmbunătăţirea semnificativă a funcţiilor cerebrale la majoritatea dintre aceştia, comparativ cu lotul de control.

La ce ajută ALC (Acetyl L-Carnitinei):

  • Îmbunătățește funcția circulatorie și a creierului;
  • Mărește nivelele de energie;
  • Ajută la reducerea țesutului adipos (la slăbit);
  • Diminuează starea de oboseală la nivel mental;
  • Curăță creierul de toxine și restabilește conexiunile dintre neuroni;
  • Îmbunătățirea stării de spirit;

In concluzie, suplimentele cu Acetil-L-carnitină sunt recomandate dacă doriți să susțineți starea de sănătate a creierului.

Acetil L-Carnitina

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *