ACETYL L-CARNITINA SI ACIDUL ALPHA LIPOIC

Acetil L-Carnitina (ALC) este un metabolit care este produs în mod natural în creier, ficat şi rinichi. Este un supliment alimentar care poate fi găsit în numeroase produse animale. Deasemenea este produs de către organism în timpul exerciţiilor fizice intense. Rolul acetil l-carnitinei în sinteza acetilcolinei* este important pentru sistemul nervos central.
Deşi acetil l-carnitina nu este considerat un nutrient esenţial, producţia sa de către organism poate scădea cu vârsta; tocmai de aceea este utilă administrarea acestui supliment.
Principalele beneficii ale Acetyl L-Carnitinei sunt:
• Contribuie in mod semnificativ la imbunatatirea memnoriei;
Diminueaza oboseala la nivel menal;
• Imbunatatirea starii de spirit;
• Contribuie la marirea productiei de acetilcolina care este un neurotransmitator major al memoriei;
• Imbunatateste functia circulatorie si functiile creierului;
• Mareste nivelele de energie;
• Contribuie la diminuarea stratului adipos;
• Ca si phospatidylserina , acetyl l-carnitina sustine actiunile factorilor de crestere a nervilor ce sustin intretinerea si supravietuirea celulelor nervoase;
DEX – * Acetilcolina este unul dintre neurotransmitatorii majori ai creierului, implicat in anumite forme de memorare.

ACIDUL ALPHA LIPOIC
Importanţa acidului alfa lipoic (ALA) a fost descoperită în anii ’50. Acidul alfa lipoic poate fi găsit în alimente precum spanac, broccoli, roşii, rinichi, inima sau ficat.
Este cunoscut si sub denumirea de antioxidant universal. Corpul il poate produce singur dar in cantitati reduse. Acidul alfa-lipoic este un acid gras cu absorbţie rapidă care poate fi sintetizat de către plante, animale şi organismul uman şi care funcţionează ca un cofactor pentru producerea de energie.
După ce este convertit în lipoamidă* în organism, funcţia sa primară este să susţină enzimele, să metabolizeze şi să colecteze nutrienţii şi energia din alimentele pe care le consumăm.
Din punct de vedere al structurii este asemnator unei vitamine. Acidul alpha lipoic nu este 100% liposolubil si de asemenea nici 100% hidrosolubil. Acest fapt ii permite sa amplifice activitatea altor antioxidanti din corp si de asemenea in diverse situatii sa ii si inlocuiasca. De exemplu daca in cazul unei persoane la un anumit moment rezervele din urmatorii antioxidanti vitamina C, E, glutation sau coenzima Q10 – sunt reduse acidul alpha lipoic ii poate substitui temporar. Datorita fatului ca are capacitatea de a trece bariera sange-creier acidul alpha lipoic (ALA) are rol protector asupra neuronilor in diverse afectiuni ale creierului. Odata cu inaintarea in varsta , organsimul inceteaza sa mai produca cantitati suficiente din acidul alpha lipoic, asa ca o optiune ar fi administrarea de suplimente.
Principalele beneficii ale suplimentarii dietei cu acid alpha lipoic sunt:
• Contribuie la imbunatatirea memoriei;
• Acțiune puternic antioxidantă;
• Utilizat pe scară largă pentru a controla pofta de hrană;
• Excelent optimizator in ceea ce priveste absorbția nutrienților;
• Rol protector impotriva radicalilor liberi;
• Sustine producerea de energie;
• Efect benefic la nivel cognitiv*;
Pe piata sunt o multitudine de suplimente (fie individuale (cu un continut exclusiv de acid alpha lipoic) , fie altele care contin si acidul alpha lipoic printre alte ingrediente). Din cadrul suplimentelor individuale exista unele pe baza de capsule sau tablete de 250-500 mg. Se recomanda administrarea unei capsule pe zi (in cazul celor de 500 mg/capsula) si a 1-2 capsule pe zi (in cazul celor care contin 250 mg/capsula).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *