Apa este crucială pentru viața de pe Pământ – inclusiv a ta.Ai nevoie de apă pentru că ești (în mare parte) apă.Un corp uman adult mediu este constituit aproximativ din 60% apă. Pierdeți apă în mod constant pe măsură ce respirați, transpirați, digerați și eliminați (urinarea și defecația). Deshidratarea se întâmplă atunci când pierdeți mai multă apă decât consumaţi. Un studiu CDC din 2013 a constatat că 36% dintre adulți declară că consumă mai puțin de 1-3 căni de apă pe zi, iar 7% declară că nu beau deloc apă – ceea ce are efecte negative pentru ei sănătate.
Ce face apa pentru tine?
Fiecare dintre celulele tale necesită ca apa să funcționeze corect.
Rinichii – Apa ajută rinichii să filtreze și să spele toxinele – în principal azotul din ureea din sânge, un deșeu solubil în apă creat de ficat în timpul digestiei proteinelor. Deshidratarea crește riscul apariției calculilor renali și a altor probleme.
Creier – Celulele creierului necesită nivele echilibrate de apă și agenţi biochimici pentru a funcționa; în plus, lichidul cefalorahidian care amortizează și protejează creierul și țesutul spinal este 99% apă. Când deshidratarea perturbă echilibrul, celulele creierului se micșorează. Cercetătorii au arătat că deshidratarea poate cauza probleme cu atenția, memoria pe termen scurt și chiar operațiile mentale, cum ar fi aritmetica.
Temperatura – Apa reglează temperatura corpului tău, venind la suprafața pielii pe măsură ce transpirația și te răcorește pe măsură ce se evaporă. Deshidratarea perturbă acest mecanism și poate duce la supraîncălzire.
Articulațiile – Cartilajul care ajută la lubrifierea și amortizarea articulațiilor este 80% apă. Deshidratarea vă reduce capacitatea articulațiilor de a absorbi șocurile și de a rezista la uzură.
Sistemul nervos – Apa este importantă pentru producerea de hormoni și neurotransmițători.
Digestia și absorbția– Apa pune la dispoziție nutrienți solubili în apă și ajută la eliminarea deșeurilor prin rinichi și intestin. Deshidratarea poate duce la probleme digestive, inclusiv stomacul supraacid (arsuri de stomac, ulcere) și constipație.
Mușchii– Apa menține echilibrul electrolitic care facilitează funcția musculară. Deshidratarea poate duce la crampe musculare și poate reduce performanța musculară în timpul efortului.
Pielea – Pielea ta are nevoie de apă pentru a arăta bine și pentru a funcționa bine. Deshidratarea o face mai vulnerabilă la leziuni și riduri premature.
Cum este reglat echilibrul apei la nivelul corpului?
Corpul sănătos reglează cu ușurință echilibrul fluidelor prin rinichi. Rinichii tăi filtrează aproximativ 120-150 litri de lichid zilnic; aproximativ 2 litri sunt excretați ca urină, iar restul este recuperat de fluxul sanguin. Rinichii dvs. sunt atât de eficienți încât puteți trăi o viață sănătoasă chiar şi cu unul singur.
Când nivelul de lichide este scăzut, creierul declanșează senzaţia de sete pentru a introduce mai multă apă în sistem. Atunci trebuie să luați apă sau altă băutură (orice altceva decât alcoolul, care interferează cu acel declanșator).
Dacă nu beți când vă este sete, vă veţi deshidrata și, în cele din urmă, seva ajunge la perturbarea proceselor pe bază de apă din corpul dumneavoastră.
Obțineți apa de care aveți cu adevărat nevoie
O parte din apă provine din mâncarea ta, dar majoritatea provine din ceea ce bei. Apa curată și pură este cea mai bună sursă de lichid pentru corpul dumneavoastră.
Ideea „bea 8 pahare pe zi” nu se bazează pe știință – nu există nici o recomandare universală pentru aportul zilnic de apă. Setea este de obicei suficientă pentru ca oamenii sănătoși să obțină lichidele de care au nevoie în fiecare zi. (Puteți, de asemenea, să vă uitați la urină: urina bine hidratată trebuie să fie galben pal sau aproape limpede.)
Există, totuși, un acord general cu privire la aspectul sănătos al consumului de lichide. Potrivit Academiilor Naționale de Științe, Inginerie și Medicină din SUA, aportul mediu zilnic de apă (din alimente și băuturi) ar trebui să fie de ~ 2,7 litri (puțin sub 11,5 căni) pentru femeile adulte și de ~ 3,7 litri (puțin peste 15,5 căni) pentru bărbați. Fructele și legumele proaspete și toate băuturile nealcoolice se numără în total.
Câtă apă aveți nevoie într-o anumită zi depinde de o varietate de factori, inclusiv de vreme, nivelul de activitate și dacă o altă afecțiune cauzează pierderi suplimentare de apă. De exemplu, este important să beți multă apă dacă este o zi fierbinte; dacă sunteți foarte activ sau transpirați mult; dacă sunteți gravidă sau alăptați; sau dacă aveţi febră sau pierdeți multă apă din cauza diareei și / sau vărsăturilor. In cazul în care beţi în exces apă, apare „intoxicația cu apă” care poate provoca hiponatremie – nivel scăzut de sodiu din sânge, un dezechilibru electrolitic care vă pune viața în pericol.
Dacă sunteți îngrijorat de echilibrul fluidelor corporale, consultați profesionistul din domeniul sănătății. Obținerea corectă a echilibrului apei vă ajută să vă mențineți puternic!