MODALITATI PENTRU A FI MAI FOCUSAT

CUM SA-TI IMBUNATATESTI ATENTIA & CONCENTRAREA IN MOD NATURAL
Ce ne distrage cel mai mult? Cum să ne îmbunătățim concentrarea și atenţia
Abilitatea de a rămâne concentrat asupra sarcinii la îndemână este o superputere în lumea de astăzi.
Gândiți-vă la toate distragerile pe care le întâmpinăm numai de pe dispozitivele noastre digitale: aplicații de social media cu mesaje directe și alerte; apeluri telefonice și mesaje vocale; mesaje text; știri; mai multe conturi de e-mail; jocuri; muzică și multe altele – toate joacă pentru atenția noastră. Concentrarea noastră mentală și rezervele de energie încep să fie impozitate în momentul în care ne trezim și ne verificăm dispozitivele. Asaltul de informații și stimulare pe care îl primim toată ziua ne poate epuiza și mai mult. Consumăm cofeină – și apoi ne întrebăm de ce nu putem dormi. Lipsa somnului, desigur, ne inhibă capacitatea de concentrare.Este un ciclu vicios.Câți dintre cei 64 la sută dintre adulții americani care beau cafea în fiecare zi au probleme cu somnul şi cu concentrarea mentală?
Creşterea atenţiei
Capacitatea de concentrare este influențată de vârstă, desigur. Pe măsură ce îmbătrânim, ne menținem concentrarea, dar capacitatea noastră de a filtra ceea ce nu necesită atenția noastră se înrăutățește. Comunicațiile și dispozitivele digitale concurează din ce în ce mai mult pentru concentrarea noastră, indiferent de vârsta noastră. Cercetătorii au luat act de acest lucru în urmă cu mai bine de 15 ani. La acel moment, un cercetător al Universității din Londra a chestionat 1.100 de subiecți pentru a examina efectele comportamentului lor legat de e-mailuri și mesagerie text. Printre o serie de efecte negative observate (inclusiv scăderea IQ), rezultatele au arătat pierderea clarității mentale la nivele similare cu lipsa de somn în cursul unei nopţi. Un sondaj efectuat în 2019 pe aproape 2.000 de americani a arătat că participanții și-au verificat telefoanele mobile în medie de 96 de ori pe zi. De fiecare dată când întrerupem ceea ce facem pentru a ne verifica telefoanele, ne întrerupem atenția. Apoi este nevoie de timp și energie pentru a ne recâștiga concentrarea și a ne relua sarcina.
Ce trebuie să facă o persoană dependentă de digital?
Cum poate fi crescută concentrarea și memoria
Există acțiuni specifice pe care le putem întreprinde pentru a ne flexa mușchiul de concentrării. Iată câteva acțiuni susținute de știință pentru a vă spori puterea de concentrare:
1. Jocuri mentale. Unele jocuri mentale sunt bune – mai ales pentru adulții mai în vârstă. Cheltuirea a doar 15 minute pe zi, cinci zile pe săptămână pe jocuri precum cuvinte încrucișate, jocuri de memorie, șah, sudoku și puzzle-uri poate îmbunătăți concentrarea. De asemenea, poate spori memoria!
2. Fii activ. Creșterea concentrării se numără printre numeroasele beneficii ale exercițiilor fizice regulate. Simplificaţi: urcaţi scările, duceţi copiii la școală, sculaţi-vă devreme și faceți un jogging de 20 de minute. Faceți exercițiul înainte de a vă concentra sau când aveți nevoie de o reîmprospătare a creierului.
3. Eliberaţi biroul. Abilitatea noastră de a ne concentra este legată în mod înnăscut de blocarea distragerilor, inclusiv a celor vizuale. Deci, curățați biroul de hârtii și alte lucrări. Și apoi ștergeți și desktopul computerului de orice lucru care vă distrage atenția.
4. Antrenamentul mindfulness pentru concentrare poate ajuta la îmbunătățirea concentrării și a memoriei. Există multe opțiuni de meditație disponibile online sau în comunități. Caută una.
5. Opriți dispozitivele digitale. Când într-adevăr trebuie să vă concentrați, dezactivați orice dispozitiv digital care vă poate întrerupe. Aceasta include telefonul, e-mailul și toate alertele și notificările care vin de pe telefonul dvs.
Focus & Energie: Substitute naturale la cafeină

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *