VARIANTE DE LAPTE PE BAZA DE PLANTE

Știm cu toții că laptele este bun pentru a construi oase și dinți puternici. Industria produselor lactate s-a străduit să transmită acest mesaj, în special părinților preocupați de sănătatea copiilor lor.
Dar oare selecția din ce în ce mai extinsă de alternative de lapte din secțiunea lactate dovedește că laptele de vacă este nesănătos? Și, sunt opțiunile care nu sunt lactate, cum ar fi laptele de soia, sunt mai bune?
Să aruncăm o privire mai atentă …
Problema cu laptele
Deși este bogat în proteine și vitamine și minerale importante – cum ar fi vitaminele B, calciu și fosfor – laptele de vacă poartă, de asemenea, un zahăr unic numit lactoză. Începând cu vârsta de 1 an, mai puțin de 1 din 3 oameni produc cantități suficiente de enzimă lactază, care este necesară pentru a descompune lactoza și a digera corect laptele.
Fără suficientă lactază în intestin, lactoza rămâne nedigerată și devine fermentată de bacterii din intestine, rezultând o serie de probleme gastro-intestinale care sunt denumite în mod obișnuit intoleranță la lactoză. Dar, chiar dacă corpul dumneavoastră poate descompune lactoza în galactoză și glucoză, acestea cresc glicemia și pot provoca un răspuns inflamator nesănătos.
Laptele conţine și o proteină numită cazeină, care are proprietăți de tip gluten. Caseina este o excitotoxină din creier care poate provoca probleme multor persoane, chiar dacă acestea nu sunt intolerante la lactoză. Atunci când sunt lăsate necontrolate, excitotoxinele pot duce la inflamația creierului și probleme neurodegenerative. Unele alte proteine din lapte au un potențial ridicat de a provoca reacții alergice. După unele estimări, 2-3% dintre copiii cu vârsta sub trei ani sunt alergici la laptele de vacă.
Mulți oameni evită laptele, deoarece conține produse de origine animală. Alții sunt îngrijorați de posibili contaminanți precum antibiotice, hormoni sau pesticide. Toate sunt motive valabile pentru a trece de la laptele de vacă și a căuta o alternativă mai sănătoasă. Din păcate, această căutare duce adesea la lapte de soia.
Problema cu soia
Laptele de soia provine din soia sau izolat de proteine din soia. De obicei, este îngroșat cu uleiuri vegetale pentru a spori gustul și a-i oferi o consistență cremoasă.
Soia este adesea comercializat ca aliment minune care poate înlocui lactatele. Acest lucru este extrem de inexact. Într-adevăr, soia nefermentată poate conține substanțe dăunătoare sănătății dumneavoastră, inclusiv:
• concentrație ridicată de lectine care sunt proteine care leagă carbohidrații care pot deteriora mucoasa celulară a intestinelor și pot contribui la absorbția slabă a nutrienților (inclusiv alte proteine) și moartea celulelor intestinale
• Anti-proteaze, proteine care blochează enzimele de digerare a proteinelor din organism
• Taninuri condensate, care reduc digestibilitatea generală a proteinelor din soia
• Cantități mari de acizi grași omega-6, care în cantități excesive pot duce la inflamații sistemice
• O cantitate substanțială de acid fitic, despre care se crede că reduce absorbția intestinală a mineralelor vitale. Acești diferiți factori antinutriționali de soia pot contribui la probleme de sănătate pe termen lung. Din toate aceste motive, cel mai bine este să căutați în altă parte un înlocuitor pentru laptele de vacă.

Tipuri de lapte din plante
1. Lapte din migdale
Laptele de migdale are o textură netedă și o aromă ușoară, de nuci. Este adesea adăugat la cafea, ceaiuri și smoothie-uri sau utilizat în deserturi, produse de patiserie sau într-un castron de cereale. Deși laptele de migdale are un conținut scăzut de proteine și fibre (după îndepărtarea pielii exterioare), este, de asemenea, sărac în calorii și grăsimi și este o sursă naturală de vitamina E.
2. Lapte de caju
Făcut din caju întreg sau unt de caju, laptele de caju are un gust dulce, cremos și de nuci, ceea ce îl face ideal pentru îngroșarea smoothie-urilor și ca cremă / îndulcitor de cafea. Este sărac în carbohidrați și zahăr și are mai puțin de o treime din caloriile din laptele de vacă. Din păcate, laptele de caju este relativ scăzut în proteine.
3. Lapte de cocos
Laptele de cocos are o treime din calorii și jumătate din grăsimea laptelui de vacă, dar are și mai puține proteine. Laptele de cocos conține trigliceride cu lanț mediu (MCT), care pot ajuta la pierderea în greutate, la reducerea colesterolului ridicat și la stimularea metabolismului.
4. Lapte Macadamia
Destul de noi pe piață, majoritatea nucilor din acest lapte (care reprezintă doar 3% din băutură, restul este apă) provin din Australia. Laptele Macadamia este mai cremos și mai bogat decât multe alte lapte ne lactate și este perfect pentru cafea sau piureuri. Deși este mai scăzut în proteine decât laptele de vacă, laptele macadamia are aproximativ jumătate din grăsimi și este o sursă bogată de grăsimi monosaturate, care pot ajuta la reglarea nivelului de colesterol din sânge.
Alte tipuri de lapte pe bază din plante
Dacă aveți o alergie la nuci, vă recomandăm să încercați una dintre aceste alte opțiuni de lapte pe bază de plante.
Laptele de ovăz se face din, ai ghicit, ovăz. Este bogat în fibre totale, precum și beta-glucan, o fibră solubilă care ajută la scăderea colesterolului (în special a colesterolului LDL) din organism. Din păcate, unii producători adaugă ingrediente precum sare, uleiuri și gume la produsele lor pentru a-și îmbunătăți gustul și textura.
Laptele de orez provine din orez alb sau brun și apă. La fel ca laptele de ovăz, laptele de orez conține ingrediente adăugate pentru a-i spori aroma și consistența. Laptele de orez este cel mai puțin alergenic din laptele care nu conține lapte, dar are de două ori mai mulți carbohidrați decât laptele de vacă și conține niveluri ridicate de arsenic anorganic.
Mai puțin cunoscute sunt laptele de cânepă (deși derivat din planta de cânepă, laptele de cânepă conține doar urme de THC) și laptele de quinoa, care este obținut din semințele boabelor de quinoa fără gluten.
Pentru cei care caută opțiuni non-lactate, există multe tipuri de lapte pe bază de plante din care puteți alege, cu mai multe adăugate tot timpul. Indiferent dacă este necesar de deciziile de sănătate sau doar de dorința de a schimba lucrurile, acestea sunt doar câteva alternative la laptele de vacă pe care le puteți folosi în alimente, băuturi și piureuri.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *