AVETI NIVELE SUFICIENTE DIN ACESTI NEUROTRANSMI- TATORI?

Optimism

Vă simţiţi trişti sau iritaţi fără motive evidente? Sunteţi anxioşi sau îngrijoraţi? Vă luptaţi cu lipsa de concentrare? Toate acestea pot fi legate de nivelele de neurotransmiţători. Un echilibru adecvat al neurotransmiţătorilor este esenţial pentru funcţionarea optimă a creierului.
CE SUNT NEUROTRANSMITATORII?
Neurotransmitătorii sunt mesageri chimici sintetizaţi de neuroni care asigură comunicarea dintre creier şi restul organelor din organism.
Există peste 100 neurotransmiţători. In continuare prezentăm funcţiile celor mai importanţi trei neurotransmiţători.
SEROTONINA
Serotonina este considerata neurotransmiţătorul legat de starea denumită “don’t worry, be happy / Nu-ti fie teama, fii fericit!”. Joacă multiple roluri în biochimia creierului, incluzând:
● Facilitează un somn adânc si fără întreruperi;
● Menţine o stare psihică echilibrată ;
● Măreşte încrederea în sine şi angajamentul social;
● Susţine un apetit sănătos;
● Reduce gradul de îngrijorare şi gândurile negative;
● Este asociată cu stimularea capacităţii de învăţare şi cu susţinerea memoriei.
Deşi este asociată cu funcţionarea adecvată a creierului, 90% din serotonină este localizată la nivelul tractului digestiv şi în plachetele sanguine.

DOPAMINA. Dopamina este denumită frecvent “molecula motivaţională”, deoarece este molecula care susţine concentrarea şi motivaţia pentru o anumită acţiune, fiind implicată puternic în concentrarea atenţiei, abilitatea de a experimenta plăcere şi de motivare. Deficitul de dopamină este asociat cu oboseala, apatia, lipsa de concentrare, lipsa de bună dispoziţie psihică, insomnia, motivaţie redusă.
GABA. Acidul gamma-aminobutiric (GABA) este considerat principalul neurotransmiţător implicat în “calmarea” activităţii creierului. Funcţia naturală a GABA este de a reduce activitatea neuronilor de care se leagă astfel că este un agent vital în liniştirea minţii hiperactive. GABA este utilă în promovarea relaxării, creşterea senzaţiei de calm, concentrarea undelor creierului, promovarea somnului, calmarea undelor asociate cu gândurile de îngrijorare.
Imbunătăţirea chimiei creierului este asociată cu îmbunătăţirea calităţii vieţii. In condiţiile în care funcţionarea creierului şi nivelele de neurotransmiţători sunt inseparabile, dezechilibrele nivelelor de neurotransmiţători conduc la dificultăţi în activitatea şcolară, în relaţiile personale, în activitatea profesională, în familie, sau în ceea ce priveşte dispoziţia psihică. Creierul urmăreşte continuu să creeze un echilibru între neurotransmiţători prin creşterea sau reducerea nivelelor acestora. Din fericirte exista si suplimente utile în menţinerea echilibrului producţiei de neurotransmiţători, cu rol în asigurarea clarităţii gândirii, creşterea nivelelor de relaxare şi funcţionarea sănătoasă a creierului ;
Susţinerea echilibrului proceselor chimice la nivelul creierului,  promovarea unei stări psihice pozitive şi de relaxarea mentală, susţinerea funcţionării creierului şi glandelor medulosuprarenale în condiţii de stress.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *