BACOPA MONIERI

Este o planta binecunoscuta pentru diversele ei binefaceri si pentru utilizarea ei in medicina ayurvedica. Creste in special in zonele tropicale. Mediul ei propice de a se dezvolta este mediul umed similar plantelor acvatice ce pot creste si in acvarii.
De-a lungul timpului Bacopa Monieri a fost studiata pentru o varietate de motive incluzand:
• Dezvoltarea memoriei;
• Reducerea starii de anxietate;
• Tratarea epilepsiei;
De fapt studii recente au evidentiat ca poate imbunatati semnificativ functiile creierului , reducerea anxietatii si stressului. Dintre cele mai importante beneficii ale plantei Bacopa Monieri mentionam:
1) Efect antioxidant – antioxidantii sunt acele substante cu rol protective la nivelul celulelor si care impiedica formarea radicalilor liberi , acele substante cu rol nociv, care pot conduce sapre afectiuni cornice, boli degenerative si chiar cancerul. S-a observant ca bacosidele – principalele componente din Bacopa Monieri au un p[uternic efect antioxidant si de neutralizare a radicalilor liberi. In plus s-a dovedit legat de capacitatea/rolul antioxidant al bacosidelor –ca este foarte puternic la nivelul creierului.
2) Imbunatateste functiile creierului. Studii efectuate atat pe animale cat sip e oameni au evidentiat efectele semnificative de imbunatatire a memoriei, a atentiei si de asemenea a dezvoltat abilitatea unei mai bune procesari a informatiei la nivel visual.
3) Atenueaza efectele ADHD-ului. Administrarea de Bacopa Monieri a contribuit la reducerea simptomelor de ADHD , diminuarea starilor de neliniste si imbunatatirea autocontrolului. Totusi legat de aceasta tema sunt asteptate rezultatele de confirmare ale unor noi studii.
4) Contribuie la reducerea nivelelor de stress si anxietate. Contribuie la imbunatatirea starii generale, a bunei dispozitii concomitent cu reducerea nivelelor de cortizol.
5) Contribuie la reducerea presiunii sanguine (a fluxului de sange in artere). Rezultate preliminare ale unor studii sunt extreme de incurajatoare , dar de asemenea se asteapta rezultate de la noi studii.
6) Unele experimente desfasurate in laboratoare au evidentiat ca administrarea de Bacopa Monieri in cazul testelor pe soareci a dus la stoparea procesului de crestere si raspandire in corp a celulelor canceroase. Desi sunt rezultate incurajatoare si in cazul oamenilor , se asteapta rezultatele de confirmarea din partea unor noi studii.
7) Poate reduce inflamațiille – Inflamarea este răspunsul natural al organismului tău legat de vindecarea și combaterea bolilor.
Cu toate acestea, unele inflamatii de tip cronic au fost legată de afecțiuni cum ar fi cancerul, diabetul, bolile de inimă și rinichi.
În studii efectuate in laborator, Bacopa monnieri a părut să suprime eliberarea de citokine pro-inflamatorii acestea fiind molecule care stimulează un răspuns imun inflamator.
Mai mult, în studii efectuate pe animale, Bacopa monnieri a avut efecte antiinflamatorii comparabile cu cele ale diclofenacului și indometacinei – două medicamente antiinflamatorii nesteroidiene utilizate frecvent pentru tratarea inflamației.
Studiile de laborator efectuate pe animale au arătat că Bacopa monnieri poate avea proprietăți antiinflamatorii puternice și poate suprima enzimele și citokinele pro-inflamatorii.

Potentiale efecte secundare ale administrarii de Bacopa Monieri:

BM este considerate sigura la administrare. Unele efecte secundare observate au inclus starile de greata , crampe stomacale si diaree. Nu este recomandata folosirea de catre persoanele insarcinate sau care alapteaza.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *