Biotina sau Vitamina B7
Biotina este o vitamină din complexul B care este solubilă în apă. Contribuie la o bună calitate a pielii, a unghiilor și părului și este necesară pentru ca anumite enzime să funcționeze corect. Biotina susține conversia alimentelor în energie prin metabolizarea proteinelor, a carbohidraților și a grăsimilor. Ajută în creșterea și dezvoltarea celulară la persoanele însărcinate (mai ales în cazul embrionilor), și producerea acizilor grași. Poate fi sintetizată în organism de bacteriile intestinale.
Ce este Biotina?
Biotina conoscută și ca vitamina H (din germană de la cuvintele Haar und Haut în traducere păr și piele) sau coenzima R. A fost descoperită prima dată ca substanță nutritivă din drojdie, fiind izolată în formă pură în anul 1935, urmând ca în 1942 să fie stabilită ca și formulă. Cuvântul biotină provine de la termenul grecesc biotos care înseamnă viață sau susținere.
PRINCIPALELE BENEFICII ALE BIOTINEI INCLUD:
- Ajută la prevenirea încărunțirii părului și a căderii în smocuri.
- Previne și vindecă unghiile fisurate, fragile sau care se rup ușor.
- De ajutor sportivilor, pentru că ajută la tratarea și calmarea durerilor musculare.
- Previne chelirea la bărbați,
- Util în diabet, ajută la reglarea zahărului în sânge,
- Susține sănătatea pielii, atenuează eczemele și dermatita.
- Necesar în sarcină și alăptare, deoarece ajută la creșterea celulelor la embrioni și bebeluși.
- Contribuie la sănătatea glandelor sudoripare, a țesutului nervos și a măduvei osoase.
- Ajută la producerea acizilor grași, la metabolizarea carbohidraților, a grăsimilor și a proteinelor.
- Contribuie la buna asimilare a altor vitamine din complexul B.
SURSE DE BIOTINĂ
Cele mai bune surse naturale de biotina sunt: boabe de soia, brânză, carne, cereale integrale, conopidă, drojdie de bere, făina de soia, ficat de vită, gălbenuș de ou, ciuperci, lapte, orez nedecorticat, pește de apă sărată, spanac, nuci, unt de arahide.
CARENȚA ȘI BOLILE GENERATE DE LIPSA BIOTINEI
La bebeluși carența de biotină se manifestă prin dermatită seboreică (scalp uscat și plin de coji). La maturitate, carența de vitamina B7 (biotină) este rară pentru că poate fi produsă în intestine din alimente precum cele mentionate. Cu toate acestea, dacă apare, carența poate provoca:
- anemie,
- depresie,
- cădere a părului,
- un nivel crescut al zahărului în sânge,
- inflamare sau paloare a pielii și a membranelor mucoase,
- insomnie,
- pierdere a apetitului,
- dureri musculare,
- greață și răni ale limbii,
- eczeme pe față și corp,
- epuizare extremă,
- anomalii neurologice,
- insuficiență a metabolismului grăsimilor.
Deficitul de biotină poate apărea la persoanele care consumă regulat cantități mari de albuș de ou crud, deoarece acesta conține o gliproteină numită avidină care se leagă de biotina în tractul intestinal și previne absorbția acesteia în organism.
Un defect genetic rar face ca unii sugari să nu poată absorbi o formă de biotină din alimente fiind tratați cu un supliment pe bază de această vitamină.
Utilizarea pe termen lung a unor medicamente precum antibiotice, sulfamide, anticonvulsive sau zaharina pot influența nivelul de biotină din organism și absorbția sa. La fel se întâmplă și în cazul grăsimilor și uleiului, ținute multă vreme la temperaturi ridicate sau la aer, inhibă aborbția biotinei.
Biotina funcționează sinergic și eficient împreună cu B2, B6, niacină și vitamina A. Sinteza de acid ascorbic însă necesită biotină.
BIOTINA PROSPECT
Dozele necesare zilnice de biotină pentru adulți și adolescenți sunt de 25 – 300 mcg (micrograme). O doză de 300 mcg asigură 100% din valorile zilnice recomandate.
Biotina este de obicei inclusă în cele mai multe suplimente de tipul B complex și suplimente multivitaminice de acest fel.
TOXICITATE ȘI EFECTE ADVERSE
Fiind o vitamină solubilă, excesul de biotină este eliminat prin urină. În cazul unor persoane care au făcut exces de suplimente pe bază de biotină, s-a constatat unele efecte precum greață și tulburări digestive. Nu au fost raportate cazuri de toxicitate.
CUM INTERACTIONEAZA BIOTINA CU MEDICAMENTELE?
- Medicația împotriva atacurilor de epilepsie — reduc nivelul de biotină din sânge.
- Antibioticele cu spectru larg — prezintă un risc crescut de deficiență a biotinei.
- Medicamentele care scad nivelul de lipide, biotina poate potența efectul lor.
TRUCURI ȘI LUCRURI OBSERVATE ÎN TIMP
Pentru a ajuta la vindecarea unghiilor casante, încearcă doze de 300 mcg pe zi timp de trei luni. Dacă observi o ameliorare, micșorează doza zilnică. Pe de altă parte, dacă nu există nicio îmbunătățire, nu mai lua acest supliment și consultă un dermatolog. Cauza poate fi alta.
Este nevoie de cantități suficiente (300 mcg) pentru o piele și un păr sănătoase.
La bărbații care au tendințe de chelire, 100 mg de biotină pe zi, poate preveni căderea părului.
În multe suplimente cantitatea de biotină este redusă, uneori mai puțin de 10% din necesarul zilnic, așadar trebuie să căutați multivitamine care au un nivel de biotină cât mai apropiat de 100% din valoarea zilnică recomandată (300 mcg).
Surse
- https://www.britannica.com/science/nutritional-disease/Vitamin-B12#ref848965
- https://www.healthline.com/health/the-benefits-of-biotin#diabetes
- https://www.medicalnewstoday.com/articles/318724#summary
- https://pubs.rsc.org/en/content/chapter/bk9781849733694-00716/978-1-84973-369-4