Categories
Zi de zi

CELE MAI BUNE CAI NATURALE PENTRU A CRESTE NIVELELE DE SEROTONINA

Ai adesea gânduri negative care vă curg prin minte? Observi că ești mai letargic, iritabil sau trist fără niciun motiv? Creierul nostru necesită un echilibru de neurotransmițători vitali care ne ajută să ne controlăm sentimentele de fericire sau dispoziție pozitivă.

Este posibil să fi auzit despre dopamină, oxitocină și endorfine ca fiind factori care contribuie la o stare de fericire. Similar cu acești neurotransmițători, serotonina joacă multe roluri importante în biochimia creierului și este implicată intim în facilitarea somnului susținut și profund, menținerea stării de spirit sănătoase și a încrederii în sine, chiar și în sprijinul unui apetit sănătos și al implicării sociale.

Ce este Serotonina?

Creierul nostru produce un neurotransmițător calmant natural numit serotonină, încă de la naștere și toată viața. Serotonina este hormonul cheie care ne stabilizează stării de spirit şi susţine sentimente de bunăstare și fericire. În plus, contribuie la scăderea grijilor și preocupărilor noastre și este asociat cu învățarea și memoria.

„Persoanele care sunt depresive clinic au adesea niveluri foarte scăzute de serotonină”, spune dr. Daniel Amen, medic.

Unele studii sugerează că femeile produc cu 52% mai puțin serotonină decât bărbații. Nivelurile par să fluctueze cu ciclurile menstruale, ceea ce poate explica de ce femeile sunt mai predispuse la depresie.

Mai puțină lumină solară poate provoca, de asemenea, o scădere a neurotransmițătorului (mesageri chimici care ajută creierul să funcționeze) serotonină, care la rândul său poate iniția starea de spirit scăzută. În timp ce nivelele de serotonină scad odată cu reducerea expunerii la lumina soarelui, există numeroase persoane care suferă de nivele scăzute de serotonină pe tot parcursul anului.

Categories
Zi de zi

CAI PENTRU A OBTINE UN SOMN DE CALITATE

Există o tendinţă a americanilor de a considera acceptabil social să fii lipsit de somn. Mulți americani au doar 4-5 ore de somn pe noapte, ceea ce este insuficient.
Conform Comitetului pentru Medicina și Somnului din Institutul de Medicină (SUA), 70 de milioane de americani au probleme de somn în curs de desfășurare, care interferează cu funcționarea lor zilnică. Dacă nu aveţi 7 până la 9 ore de somn în fiecare noapte, vă pregătiți pentru o serie de probleme fizice și mentale.
Deprimirea somnului vă poate afecta sănătatea în mai multe moduri decât vă puteți imagina. Reducerea intervalului de timp pentru somn a fost asociată cu următoarele efecte:
● Scade fluxul total de sânge către creier ;
● Efecte negative asupra proceselor cognitive, stării de spirit și a memoriei ;
● Poftă de mâncare crescută, legată de creșterea hormonului foamei, ghrelinul ;
● Pierderea concentrării și a voinței ;
● Stare de spirit scăzută și anxietate ocazională.
Există multe obiceiuri proaste care reduc intervalul de somn necesar. Iată cum să remediați câteva dintre ele …
Mutați ceasul. În loc să vă uitați la ceasul deșteptător, mutați ceasul pentru a nu-l putea vedea. Dacă te trezești în toiul nopții, rezistă la nevoia de a privi ceasul. Verificarea timpului vă poate face să vă simțiți anxioși, ceea ce va face mai dificilă întoarcerea la somn.
Dormitor fără tehnologie. Stabiliți un moment în care toate dispozitivele din gospodărie vor fi oprite pentru restul serii. Este, de asemenea, o idee bună să eliminați toate componentele electronice din dormitorul dvs., deoarece acestea emit lumină care poate stimula creierul și vă pot menține treji. Un dormitor fără tehnologie poate reduce cantitatea de frecvențe electromagnetice pe care corpul le absoarbe. Crearea unui mediu relaxant, ferit de distragerile lumii exterioare, vă poate ajuta să aveți un somn de calitate.
Nu bea înainte de culcare. Chiar dacă este un ritual de noapte pentru mulți oameni, consumul de alcool înainte de culcare nu vă ajută să atingeți somnul profund. În loc să beți un pahar de vin înainte de culcare pentru a vă ajuta să dormiți, încercați un amestec de lapte cald de migdale neîndulcit, o linguriță de vanilie și câteva picături de stevia. Aceasta poate crește activitatea serotoninei în creierul dvs. și vă poate ajuta să dormiți.
Obținerea unui somn de înaltă calitate este esențială pentru starea de bine. Dacă aveți obiceiuri sănătoase, cum ar fi evitarea cofeinei în cursul zilei şi exerciții fizice regulate, dar totuși aveți probleme de somn, un supliment alimentar formulat științific și sigur care promovează somnul odihnitor vă poate rezolva problema.
Dacă aveți dificultăți în a intra într-o stare relaxată înainte de culcare, puteți lua în considerare administrarea de GABA.
GABA. Neurotransmițătorii sunt mesageri chimici pe care neuronii (celulele nervoase) îi eliberează pentru a le permite să comunice cu alți neuroni. Neurotransmițătorul cel mai asociat cu efectele calmante în creier este GABA. Cercetările sugerează creșterea activității GABA în creier poate ajuta la îmbunătățirea stării de spirit și, în general, are efecte calmante. GABA este, de asemenea, fundamental pentru maturizarea sănătoasă a celulelor nervoase noi (neurogeneză) și pentru dezvoltarea și întreținerea globală a creierului. GABA are proprietăți ușoare de relaxare care susțin o stare de spirit echilibrată și un somn odihnitor.

Categories
Zi de zi

CELE MAI BUNE MODURI DE A VA MENTINE CALMUL

Te simți vreodată trist sau iritabil fără niciun motiv? Ai tendința să îţi faci griji sau ai gânduri persistente anxioase? În mare măsură, starea ta mentală este afectată de chimia creierului tău. Creierul folosește diverse substanțe de mesagerie (neurotransmițători) pentru a regla starea de spirit, comportamentul și alte funcții mentale. Când emițătorii creierului dvs. sunt echilibrați, puteți gândi mai clar, vă simțiți mai fericiți și experimentați o stare de bine. Un echilibru adecvat al nivelelor de neurotransmiţători este esențial pentru a menţine sănătatea creierului.
Stres bun / Stres prost. Contrar credinței populare, nu tot stresul este rău. Un pic de stres este bun, deoarece vă poate motiva să vă atingeți obiectivele. Stresul la nivel scăzut vă poate ajuta la rezolvarea problemelor și adaptarea la provocările cotidiene.
Stresul devine o problemă atunci când este intens, recurent sau rămâne nesoluționat pe o perioadă mai lungă de timp. În acel moment, stresul te afectează și poate deveni dăunător sănătății tale. Prea mult stres poate produce:
– frică, anxietate, îngrijorare, emoție irațională ;
-diminuarea funcțiilor mentale;
-dezechilibre hormonale;
creștere în greutate ;
vulnerabilitate crescută la boli.

Din păcate, atunci când oamenii experimentează nivele de stress crescut în viața lor, ei apelează frecvent la modalități nesănătoase de a face față : consumul de alcool, droguri sau alimente nesănătoase. Deoarece există mai multe moduri în care stresul îți poate strica sănătatea, iată câteva sfaturi despre cum să rămâi calm în condiţiile unei vieţi ocupate :
-Odihnă suficientă. Lipsa de somn duce adesea la îmbolnăviri. Pentru a vă asigura că aveți energia de care aveți nevoie pentru a ține pasul cu un program agitat, vă recomandăm să dormiți 7-9 ore în fiecare noapte. Somnul este un mod eficient de a reduce stresul, de a te simți mai energizat și de a te concentra asupra lucrurilor pozitive din viața ta.
-Animalul tău de companie. Petrecerea timpului cu animalul de companie promovează calmul prin creșterea nivelului oxitocinei (hormon care reduce stressul) și scăderea producției de cortizol (hormon asociat cu stressul). Dacă aveţi un animal de companie care trebuie plimbat înseamnă că veți ieși afară pentru aer curat și soare, ceea ce vă poate scădea tensiunea arterială, vă poate reduce stresul și chiar vă va ajuta să pierdeți în greutate.

-Cercul de prieteni. Conexiunile sociale sunt incredibil de importante pentru sănătatea și bunăstarea dvs. generală. Nu subestimați niciodată puterea comunității. Obiceiurile de sănătate ale persoanelor cu care petreci timp pot avea un impact dramatic asupra propriei sănătăți. Înconjoară-te de oameni care sunt fericiți, optimisti și amabili.
-Alimentaţia sănătoasă. A face alegeri mai sănătoase în alimentația dvs. vă poate ajuta să vă ridicați starea de spirit și să creșteţi energia și concentrarea. Creierul tău necesită alimente bogate în vitamine, minerale esențiale și alți nutrienți pentru a susţine producţia de energie pe parcursul zilei. Datorită calității nutriționale slabe a așa-numitei diete standard americane (SAD), multe persoane nu primesc nutriție corespunzătoare din alimentele pe care le consumă. Pentru a ajuta la completarea decalajului nutrițional, este esențial să aveţi un aport de nutrienți care să îmbunătățească energia și să reducă stresul, cum ar fi:
Magneziu. Magneziul este un mineral esențial pentru toate celulele corpului și este fundamental pentru activitatea electrică a celulelor nervoase ale creierului și pentru funcționarea sănătoasă a trilioanelor lor de conexiuni informaționale (sinapsele). Sondajele efectuate de centrele americane pentru controlul și prevenirea bolilor indică o carență de magneziu să fie răspândită. Magneziul scade iritabilitatea şi promovează un comportament calm, echilibrat și focalizat mental.
Relora. Într-un studiu clinic, acest amestec brevetat de extracte de Magnolia officinalis și Phellodendron amurense a ajutat la scăderea anxietății ocazionale, a tensiunii, nervozităţii și îngrijorării. Relora® poate îmbunătăți nivelele de cortizol, reducând furia, oboseala, starea de spirit negativă și confuzia.

Extract de Tulsi. Tulsi (Ocimum sanctum) este o plantă care a fost folosită în Orient de peste 3.000 de ani. În tradiția indiană Ayurveda este venerată drept „Regina ierburilor”. În studiile clinice, a îmbunătățit adaptarea la stress, anxietate ocazională, uitare, scăderea atenției, sentimente de epuizare și probleme frecvente de somn.
Taurina. Acest nutrient esențial este concentrat în țesuturile active electric, cum ar fi retina, inima și creierul. Taurina este importantă pentru generarea de energie şi pentru efectul protector faţă de glandele suprarenale, asociate cu stressul.
L-Teanina. Cercetări clinice extinse leagă acest aminoacid cu beneficiile pentru sănătate ale ceaiului verde. Promovează undele cerebrale alfa, reduce tensiunea și favorizează o stare de odihnă fără a diminua vigilența în timpul zilei. De asemenea, promovează stabilitatea tensiunii arteriale în condiţii de stress.

Categories
Zi de zi

CELE MAI BUNE ABORDARI PENTRU A VA MENTINE RELATII POZITIVE

Cunoașteți oamenii care privesc totul într-o lumină negativă? Sau cineva care se luptă cu sentimente de tristețe, lipsă de motivație sau lipsă de speranță? Dacă da, ar putea avea probleme cu sistemul limbic din creierul lor.

CE ESTE SISTEMUL LIMBIC?

Sistemul limbic, denumit creierul emoțional, se află aproape de centrul creierului. Din punct de vedere evolutiv, sistemul limbic este o parte mai veche a creierului care permite oamenilor să experimenteze și să-și exprime emoțiile, ajutându-ne să trecem dincolo de comportamentele primitive și facilitând dezvoltarea cortexului cerebral, cea mai recent evoluată zonă a creierului. În ciuda dimensiunilor sale mici, sistemul limbic este plin de circuite ale creierului critice pentru comportamentul uman și supraviețuire. Ne afectează starea de spirit, procesează simțul mirosului, stochează amintiri emoționale foarte încărcate și afectează ciclurile somnului și apetitului. Când sistemul limbic este mai puțin activ decât în mod normal, există, în general, o stare de spirit pozitivă și mai plină de speranță. Când este relativ hiperactiv, negativitatea este cea care predomină. Tulburări la nivelul sistemului limbic pot conduce la următoarele efecte negative: tristeţe, gândire negativă, emoții pesimiste, (lipsa de speranță, neputința, vinovăția), scăderea sau creșterea anormală a receptivității sexuale, probleme de apetit, probleme de somn, izolare socială, durere.
S-a demonstrat că îmbunătățirea legăturilor emoționale între oameni poate ajuta la vindecarea sistemului limbic. Modul în care vă raportați la alții poate ajuta sau răni sistemul vostru limbic. În general, cu cât te înțelegi mai bine cu cei din jurul tău, cu atât te vei simți mai bine. Acești 7 pași vă pot ajuta să vă ridicați starea de spirit și să vă păstrați relațiile pozitive : • Concentrați-vă asupra pozitivului. Acesta este unul dintre aceste sfaturi „mai ușor de spus decât de făcut”, dar este esențial pentru menținerea relațiilor sănătoase. Este ușor să observați ceea ce nu vă place într-o relație, dar atunci când petreceți mai mult timp apreciind ceea ce funcționează bine, veți avea mai multe șanse de a susţine un comportament pozitiv. Schimbarea durează, dar acesta este un pas care poate furniza mari dividende dacă lucrați constant.
Ascultați înainte de a vorbi. În loc să încercați să convingeți cealaltă persoană că punctul dvs. de vedere este corect, încercați să vedeți lucrurile din perspectiva lor. Obiectivul principal nu ar trebui să fie câștigarea unui comflict, ci eliminarea potențialelor amenințări, abordarea problemelor și găsirea unor puncte comune cu cealaltă persoană. Construirea unui pod este cel mai bun mod de a evita o ceartă înainte de a începe chiar.
Comunitate sănătoasă. Conexiunile sociale vă pot afecta sănătatea în mod semnificativ. Construirea și menținerea relațiilor sănătoase poate duce la înțelegere și respect. Atunci când aveți grijă de ceilalți, creierul dvs. tinde să elibereze oxitocina, hormon care poate contracara multe dintre efectele negative ale stresului. Stilul de viaţă al persoanelor cu care petreci timp pot avea un impact dramatic asupra propriei sănătăți. Așadar, înconjoară-te de oameni care sunt fericiți, optimisti, amabili și care te provoacă să fii cea mai bună versiune a ta.
Pastrează-ţi calmul. Rămâneți calm atunci când se ridică vocea. Încercați să îndepărtați încărcarea emoțională din conversațiile dvs. vorbind pe un ton calm și grijuliu. Fii atent la comentariile tale și asigură-te că răspunsurile tale vin dintr-un punct de vedere logic, imparțial, mai degrabă decât dintr-o perspectivă emoțională, unilaterală. În loc să spui ceva negativ sau critic, încearcă tot posibilul să spui ceva pozitiv și constructiv. De multe ori, această abordare va conduce la rezultate pozitive pentru tine și cealaltă persoană.
Ajutați-i pe alții împreună. Luați în considerare voluntariatul la un refugiu pentru persoane fără adăpost, o bancă de alimente sau un refugiu pentru animale. A te pune în slujba altora poate atenua stresul, crește nivele de sănătate și fericire și vă poate face să vă simțiți recunoscător pentru lucrurile pozitive din viața voastră. Voluntariatul pentru o cauză în care credeți este o modalitate excelentă de a găsi prieteni cu gânduri similare. Desfășurarea oricăreia dintre aceste activități cu un partener sau într-un grup poate promova legăturile și face experiența și mai bogată.
Abordaţi problemele dificile. Ori de câte ori doriţi să evitaţi un conflict, vă sacrificaţi ceva din puterea voastră. În timp, această pierdere a controlului te poate face să ai resentimente faţă de cealaltă persoană. Evitarea conflictului pe termen scurt are adesea efecte devastatoare pe termen lung. Într-un mod ferm, dar amabil, exprimă-ți opinia sau îngrijorarea. Acest lucru va ajuta la menținerea relației deschise și echilibrate.
Eliminați influențele negative. La fel cum este important să minimalizezi contactul cu oamenii negativi, este esențial să te debarasezi de obiceiurile negative care îți pot sabota relațiile cu ceilalți. Fumatul, consumul de droguri și alcool, dieta nesănătoasă și toate formele de auto-abuz vă pot crește riscul privind pierderea memoriei, stres și anxietate extremă, probleme de concentrare, tipatre slabe de somn și alte comportamente necorespunzătoare. Alcoolul trebuie utilizat cu moderație. Chiar și un pahar de vin sau un alcool tare pe zi pot afecta negativ creierul și corpul. Faceți o prioritate să opriți imediat aceste obiceiuri dăunătoare.
Utilizaţi suplimente pentru combaterea stressului. Dacă descoperi că ai gânduri negative / anxioase sau observi că nivelul tau de stres a scăpat din mână, îți oferim o serie de suplimente puternice pentru stres. Aceste suplimente de stimulare a creierului conţin substanțe nutritive și ingrediente de cea mai înaltă calitate pentru a crește serotonina, dopamina, GABA și alţi neurotransmiţători care vă ajută să vă simțiți calm şi capabil să gestionați stresul sau încordarea mentală.
Suplimente: Ar trebui sa includa numeroase vitamine, minerale și alți nutrienți de care creierul are nevoie pentru a produce neurotransmițătorii și hormonii care vă pot îmbunătăți starea de spirit și vă pot ajuta să faceți față stresului de zi cu zi. 

Categories
Zi de zi

5 MODURI IN CARE VA PUTETI MENTINE COPIII SANATOSI IN PERIOADA VACANTELOR

Dintre numeroasele responsabilități pe care le au părinții în perioada vacanței, asigurarea siguranţei şi sănătăţii copiilor este printre cele mai importante. Dar, cu cerințele de cumpărături de vacanță, de ambalare de cadouri, de a face planuri de călătorie, de a pregăti marile mese de vacanță și de a decora, este ușor să treceți cu vederea unele dintre elementele de bază, cum ar fi să vă asigurați că copiii dvs. au o nutriție corectă. Din păcate, sărbătorile sunt o perioadă a anului în care menținerea unei diete sănătoase poate fi extrem de provocatoare. Sărbătorile vin adesea cu o varietate de selecții nesănătoase de meniu, în special deserturi, care sunt încărcate cu grăsime și zahăr. Deoarece zahărul slăbește sistemul imunitar (ceea ce crește șansele de a vă îmbolnăvi), asigurați-vă că monitorizați îndeaproape aportul de zahăr al copiilor dumneavoastră. A îndruma copiii către exerciții fizice este de obicei o provocare atunci când începe să devină mai frig. De asemenea, lunile de iarnă au ore de soare reduse, astfel încât menținerea nivelului optim de vitamina D este crucială în combaterea bolii. Cu linii mai lungi și zile mai scurte, o altă zonă a vieții care poate suferi de încărcătura anotimpurilor este somnul. Cu atât de multe lucruri de luat în considerare în această perioadă agitată a anului, iată 5 modalități practice de a-ți menține copiii sănătoși pentru sărbători:
Invaţă copiii să mănânce alimente din culorile curcubeului. Acest lucru înseamnă să-i înveți pe copii să mănânce fructe și legume sănătoase în culori asortate, cum ar fi afine, spanac, rodii, dovlecei galbeni și ardei roșii, la fiecare masă. Provocați-vă copiii să mănânce mese care includ alimente din fiecare culoare a curcubeului. Si nu uitaţi că dvs. sunteţi un exemplu pentru ei !
Deghizaţi gustările sănătoase. Chiar și cei mai drăguți copii au mai multe șanse de a încerca alimente noi atunci când acestea sunt deghizate în bărci, mașini, fluturi sau vaci. Invăţaţi cum puteți prepara un sandwich sănătos în formă de pinguin.
Obțineți asistență nutrițională. Studiile au arătat că un procent alarmant de mare de copii mănâncă mai puțin decât valoarea minimă zilnică a multor nutrienți esențiali și că alimentele moderne nu răspund nevoilor copiilor pentru acești nutrienți. Adăugarea unui supliment de multivitamină / mineral mineral conceput în dieta copiilor dvs. poate ajuta la furnizarea suportului nutrițional de care au nevoie. 
Activități de interior. În loc să stai în jurul televizorului toată ziua, ridică-te și fă o activitate distractivă în casa ta. Există multe modalități de a activa circulaţia fără a trebui să facă riscului de a contracta o pneumonie. Exemple de activități interioare sunt scaunele muzicale, vânătoarele de gunoaie sau concursurile de hula hoop.
Gestionarea stresului cotidian și echilibrarea vieții vă vor permite să vă bucurați pe deplin în fiecare anotimp și să vă concentrați pe ceea ce contează cel mai mult … prietenii și familia. Implementarea acestor strategii vă poate ajuta să vă mențineți fericiți și sănătoși în timpul vacanţelor.

Categories
Zi de zi

5 INSTRUMENTE DIFERITE PENTRU A REDESCOPERI BUCURIA SARBATORILOR

Folosiți aceste 5 instrumente pentru a redescoperi bucuria sărbătorilor!

1. Practicați recunoștința. Știați că practicarea recunoștinței provoacă schimbări reale în creierul dvs. care îmbunătățesc funcția creierului și vă fac să vă simțiți mai bine? Când îți atragi atenția asupra lucrurilor pentru care ești recunoscător în viața ta, creierul tău funcționează mai bine. Cercetările au demonstrat că persoanele care exprimă recunoștința în mod regulat sunt mai sănătoase, mai optimiste, fac mai multe progrese către obiectivele lor, au un sentiment mai bun de bunăstare și sunt mai utile pentru ceilalți. Iată un exercițiu: în fiecare zi scrieți cel puțin cinci lucruri pentru care sunteți recunoscători. Obiceiul de a scrie ajută la consolidarea lor în creierul tău. Atunci trăiește bucuria pe care o poate aduce recunoștința.

2. Oferă-ţi o pauză. Experții spun că sărbătorile îi pot face pe oameni să se simtă scăpați de sub control – la mila tradiției sau a așteptărilor. Dar ai un cuvânt de spus. Cheia este să preluați controlul asupra sărbătorilor, în loc să le lăsați să vă controleze. Spune „nu” evenimentelor și activităților care nu sunt importante pentru tine. Fii conștient de ceea ce faci, cum îți petreci timpul și energia. Nu faceți fără gânduri lucrurile la fel, doar pentru că așa le-ați făcut întotdeauna. Dacă ceea ce faci nu te face fericit și provoacă stres, este timpul să faci ceva diferit.

3. Fii sincer cu tine însuți. Dă-ți seama ce îți aduce într-adevăr pace și bucurie – nu ceea ce crezi că ar trebui să iubești sau ce crezi că ar trebui să-ți aducă bucurie. Dacă vă place cu adevărat să trimiteți carduri de vacanță, faceţi-o! Dacă nu sunteți foarte pasionat de petreceri, a spune « nu » la a cincea petrecere în aceeaşi săptămână asta înseamnă a spune « da » pentru mai mult timp pe care să-l petreci făcând lucrurile care vă aduc fericire.

4. Voluntariat. Sărbătorile sunt de obicei un moment în care toată lumea este concentrată asupra familiilor și prietenilor. Sărbătorile sunt, deasemenea, un moment minunat în care să vă concentrați pentru a oferi timpul dvs celor care au probleme. Cercetările arată că voluntariatul nu doar că reduce stresul, ci crește starea de sănătate și fericire. Ajutarea celorlalți este un mod fantastic de a vă ajuta pe voi înșivă. Vă poate aduce foarte multă bucurie să știți că faceți diferența! Deszăpeziţi drumul unui vecin în vârstă, donați haine la adăpostul pentru femei abuzate, lucrați câteva ture la banca locală de produse alimentare, sponsorizați un adăpost de animale sălbatic sau donați câteva cadouri unei organizații de caritate pentru copii și familii.

5. Fiți atenți la limbaj. Fii atent și conștient că modul în care vorbești cu tine și cu ceilalți îți îmbunătățește starea de spirit! Gândurile îți pot face mintea și corpul să se simtă bine sau rău. Îți poți antrena gândurile să fie pozitive și pline de speranță. Puteți alege gânduri bune și să vă simțiți bine sau puteți alege gânduri rele și să vă simțiți rău. Cercetările au arătat că este imposibil să fii înfricoșător și apreciat în același timp, așa că data viitoare când te vei regăsi într-o tiradă negativă față de tine sau de altcineva, inspiră profund, îndreaptă-ți gândurile spre ceea ce ești recunoscător şi către persoanele pe care le apreciezi în viaţa ta. Lăsați-vă corpul și mintea să simtă liniștea și bucuria sezonului de sărbători.

Categories
Zi de zi

ULEIUL CREIERULUI

Peste tot se face reclamã la uleiul din cocos, apa cu cocos, fãina din cocos, zahãrul din cocos. Se pare cã uleiul din cocos este singurul care prezintã beneficii reale pentru organism. Uleiul din cocos are un punct de fierbere mai înalt în raport cu ueliul din mãsline şi este mai aromat; în plus, prezintã proprietãţi de susţinere a activitãţilor creierului, fiind eficient în combaterea bolii Alzheimer. Journal of Oleo Science publicã un studiu care aratã cã acidul lauric, care reprezintã peste 50% din acizii graşi din uleiul de cocos, stimuleazã producţia de cetone în celulele din creier denumite astrocite, asigurând energie pentru activitatea neuronilor şi menţinând astfel sãnãtatea ţesutului neuronal.

Categories
Zi de zi

5 LUCRURI PE CARE SA LE FACI SI SA NU LE FACI PENTRU A CALMA ANXIETATEA

Iată o listă cu ceea ce ar trebui să faci și să nu faci pentru a calma anxietatea :
NU: Să bei. Cercetările arată că consumul de alcool poate accelera efectele stresului, schimbând chimia creierului în timp, provocând niveluri mai ridicate ale hormonului de stress cortizol. Chiar dacă credeți că vă face să vă simțiți mai bine pe termen scurt, este posibil să faceți corpul mai susceptibil la efectele stresului.
DA: Exercițiu fizic- Pe lângă beneficiile exercițiului fizic pentru inimă, mușchi și memorie. Un antrenament bun îți poate stimula energia, îți poate stimula starea de spirit și te poate ajuta să dormi mai bine.
NU: Vizionarea TV este un obicei de neînfrânt. Problema este că a fi sedentar nu este un obicei foarte bun. Urmărirea știrilor este una dintre cele mai proaste metode de relaxare. În timp ce rămâneți informat este important, prea multe vești și la momentul greșit al zilei vă pot oferi sentimente de anxietate majore. Chiar și divertismentul care te ajută să „scapi” de viața ta de zi cu zi îți poate oferi sentimente neliniștitoare fără ca tu nici măcar să-ți dai seama. Nu se rezumă doar la scenarii pline de suspans sau înfricoșătoare; cercetările au arătat că vizionarea TV pentru a scăpa de stres te poate face să te simți vinovat pentru că nu ești productiv.
POSIBIL: Dieta – Acesta depinde în totalitate de ce mâncare alegi să mănânci. Da, avem nevoie de mâncare pentru a supraviețui; și da, alimentele potrivite ne pot îmbunătăți sănătatea. Când ești stresat, îți dorești deseori mâncare care te va face să te simți mai bine. Zahărul, sarea și carbohidrații simpli vă pot face să vă simțiți mai rău crescând glicemia rapid, urmată de o prăbușire rapidă a nivelelor glicemice. Oricât de dificil și nefiresc ar putea fi pentru tine la început, încearcă să mergi la alimente sănătoase atunci când ești copleșit. In special acizii grași omega-3 din nuci au numeroase beneficii pentru sănătate, inclusiv stimularea stării de spirit şi a capacităţilor cognitive.
DA: GABA – GABA este un aminoacid care controlează excitabilitatea creierului prin suprimarea activităţii excesive a celulelor nervoase. Studiile bazate pe EEG au arătat efectele pozitive ale GABA asupra undelor cerebrale alfa și capacitatea sa de a reduce undele beta, ceea ce înseamnă că induce relaxare și reduce sentimentele anxioase. Așadar, atunci când nu îți poți determina creierul să se liniștească, GABA te poate ajuta să te calmezi și să te simți mai relaxat.

Categories
Zi de zi

PATRU MODURI PRIN CARE CIOCOLATA POATE SUSTINE SANATATEA CREIERULUI

Iubitorii de ciocolată de pretutindeni sunt încântați să știe că unele tipuri de ciocolată pot fi foarte bune pentru sănătatea creierului. Ciocolata, în forma sa naturală, nu este un aliment rău. Zahărul și alte substanțe chimice care intră în bomboanele de ciocolată comerciale le fac atât de nesănătoase.
În schimb, ciocolata neagră are proprietăți care promovează sănătatea, care susțin o dispoziție psihică pozitivă si capacitatea de a gândi clar.
Majoritatea batoanelor de ciocolată sunt pline de ingrediente nesănătoase precum zahăr, lactate și arome sintetice – anulând practic beneficiile ciocolatei.
Ciocolata este obținută din semințele de copac din planta tropicală Theobroma cacao. Timp de secole, ciocolata neagră a fost onorată pentru calitățile sale vindecătoare și medicinale. Aztecii și mayașii antici fabricau o formă de bere facuta din fasole naturală de cacao; credeau că oferă forță și energie. Când europenii au adus cacao din America pentru prima dată, au folosit-o ca un tonic universal pentru a trata zeci de afecțiuni de sănătate in special insomnia. Europenii, au denumit o dată ciocolata drept „hrana zeilor”.
Iatapatru moduri în care ciocolata stimulează creierul și corpul :
• conţinut bogat de flavonoide (substanțe care cresc fluxul de sânge);
• nivele crescute de antioxidanți pentru combaterea cancerului ;
• conţinut crescut de fibre ;
• conţinut de magneziu, fier, zinc.
În plus, ciocolata conține feniletilamină (PEA), care este un compus psiho-activ. Acționează ca un stimulent care te face să te simți cu adevărat bine atunci când îl mănânci. Ciocolata crește, de asemenea, serotonina, neurotransmiţătorul din creier care vă transmite mesajul „nu vă faceți griji, fiți fericit”.

Categories
Zi de zi

MODALITATI PRIN CARE PUTEM ATACA PROCESELE DE IMBATRANIRE

Cu toții vrem să rămânem sănătoși pe măsură ce îmbătrânim. Ne întrebăm: „Există secrete pentru a arăta și a ne simți mai tineri, mai mult timp? Există mici obiceiuri zilnice care mă pot ajuta să-mi protejez mintea și corpul pe măsură ce îmbătrânesc?
Este clar că fiecare persoană şi fiecare creier îmbătrânesc în mod diferit. Dar punând în practică dovezile furnizate de neuroștiință în viața noastră de zi cu zi, există o serie de lucruri pe care le putem face cu toții pentru a ne ajuta să ne păstrăm abilitățile mentale; preveni tulburările cognitive, problemele de memorie și bolile; și pentru a ne îmbunătăți sănătatea creierului, pe măsură ce îmbătrânim.
Cheia pentru a rămâne sănătos este să ne menținem corpul, inclusiv creierul, într-o formă de top. Dar spre deosebire de strategiile care depind de privare, „Războinicii creierului”, așa cum îi numim, se concentrează pe abundența de obiceiuri uimitoare. Acum știm cu toții că exerciţiile fizice, dieta și somnul de calitate sunt importante, dar iată 4 modalități la care probabil nu te-ai gândit.

1. Găsește-ți tribul

Persoanele cu care petreci timpul influenţează modul în care îmbătrâneşti. Obiceiurile lor zilnice sunt contagioase. Bunii prieteni sunt buni şi pentru sănătatea ta. Prietenii nesănătoși sau contactul minim cu prietenii este rău pentru sănătatea dvs. Prin urmare, este important să ai prieteni și să fii selectiv cu ei, deoarece aceştia îți pot afecta creierul, starea de spirit și sănătatea fizică.
Interacționarea cu ceilalți ajută oamenii să se simtă conectați. Suntem animale sociale, care, prin natură, au avut întotdeauna nevoie unele de altele pentru supraviețuire. Este în genele noastre. Studiile au descoperit că prietenii sănătoși pot ajuta efectiv la scăderea riscului de declin cognitiv, pot proteja împotriva demenței prin furnizarea de stimulare emoțională și mentală și pot face o diferență cheie în longevitatea vieții.
Sfat: încercați să vă alăturați noilor cercuri sociale – poate un grup comunitar, un club de carte, un club de șah, un grup bazat pe o credință religioasă sau un grup de voluntari.

2. Mănâncă mai multă grăsime!

Grăsimile bune sunt esențiale pentru sănătatea ta. Și este important să începeți să mâncați cât mai devreme – pentru a restabili energia, a optimiza funcționarea creierului și a hormonilor, a reduce riscul de boli și a ajuta la menținerea unei greutăți sănătoase.
Menţinerea sănătăţii creierului poate fi realizată prin alimentele consumate atât datorită nutrienților cu rol în combaterea bolilor cât şi datorită conţinutului de grăsimi sănătoase. Grăsimile bune ajută la menținerea concentrării, dezvoltarea musculară și reglarea funcţionării corecte a organelor vitale.
Sfat: încercați să mâncați o dietă care conține 70% alimente pe bază de plante, 30% proteine de înaltă calitate. Concentrați-vă pe consumul de grăsimi sănătoase precum avocado, caju, ulei de nucă de cocos și ulei de măsline.

3. Gestionează-ți stresul

În aceste zile, când factorii de stres par copleşitori (stresul la muncă, stresul financiar, traficul, creșterea copiilor și așa mai departe), stresul poate părea o parte normală a vieții. Dar stresul cronic face ravagii în minte și corp provocând uzură fizică reală. Cercetările au arătat că stresul provoacă modificări fizice în organism, care pot influența sănătatea fizică și emoțională și accelerează de fapt îmbătrânirea.
Stresul provoacă o varietate de probleme de sănătate, incluzând anxietatea, depresia, furia și ostilitatea obsesivă, insomnia, tensiunea arterială ridicată și atacurile de cord. Asta pentru că stresul transmite creierului și corpului creșteri de adrenalină și cortizol, ceea ce determină creșterea tensiunii arteriale și a pulsului cardiac.
Sfat: încercați meditația, este unul dintre cele mai eficiente moduri de a neutraliza stresul. Amintiți-vă, cel mai important este să găsiți ceva de care vă bucurați, care vă ajută să vă relaxați, ca un hobby, să citiți o carte sau să faceți yoga.

4. Faceți exerciţii aerobice mentale

Noutatea, varietatea și experiențele noi vă vor ajuta să vă mențineți mintea sănătoasă. Experiențe noi, chiar mici schimbări simple, stimulează mai multe conexiuni neuronale în creierul tău. Acest lucru face ca celulele nervoase să producă nutrienți care întăresc celulele și le fac mai rezistente la efectele îmbătrânirii.
Studiile arată că exercițiile cerebrale pot ajuta la prevenirea declinului cognitiv. Cele mai bune activități de învățare pentru creierul tău sunt angajatoare mental, interactive, plăcute și noi pentru tine. Faceți învățarea pe tot parcursul vieții o prioritate în viața voastră.

Categories
Zi de zi

STRATEGII PENTRU A DEPASI SENZATIA DE FOAME

Senzaţia frecventă de foame poate fi un semn că sistemul de recompense a creierului dvs. a fost scurtcircuitat !
Care este sistemul de recompense a creierului? Este o rețea complexă de sisteme cerebrale și neurotransmițători critici pentru supraviețuirea umană. Ne determină să căutăm lucrurile de care avem nevoie pentru a rămâne în viaţă. Sistemul de recompensare al creierului ne spune să repetăm lucruri pe care le consideră plăcute (chiar dacă nu sunt bune pentru noi) și este legat direct de centrii de memorie emoțională care ne determină să repetăm comportamente „răsplătitoare”. De exemplu, gândește-te la cum te simți când mirosi fursecuri proaspăt coapte. Chiar dacă nu vă este foame, creierul vă poate îndemna oricum să mâncați unul!
În timp ce sistemul de recompense poate fi activat atunci când ascultați muzică, faceți o baie caldă sau priviți un tablou frumos, acesta poate fi activat și de multe lucruri nesănătoase precum: alcool, țigarete, droguri, jocuri de noroc, electronice, zahăr, supraalimentare cronică. Iată trei strategii pentru a vă ajuta să faceți față dorințelor voastre:
1. H-A-L-T
Veți fi mai capabil să vă exercitați autocontrolul și să faceți față dorințelor dvs. dacă trăiți după acronimul H-A-L-T, care înseamnă:
Evitaţi senzaţia de foamete imperioasă. Mâncați mese frecvente, mici, de înaltă calitate și luați suplimente nutritive pentru a vă optimiza creierul și a vă echilibra glicemia. Exista din fericire suplimente realizate pe baze stiintifice care vă pot ajuta la diminuarea frecvenței și intensităţii senzaţiei de foame, permițându-vă să obțineți un control mai bun asupra sentimentelor şi comportamentelor.
Nu te înfuria prea tare. Mențineți controlul asupra emoțiilor și nu lăsați modelele de gândire negativă să vă guverneze viața. Aflați cum să îndepărtaţi gândurile negative care apar în mod automat astfel încât să puteți obține mai mult control asupra sentimentelor și comportamentului.
Nu te însingura. Abilitățile sociale și o rețea socială pozitivă sunt esențiale pentru evitarea senzaţiei de foame. Înscrieți-vă într-o o echipă de suporteri și luaţi-vă modele sănătoase.
Nu vă obosiți prea tare. Faceți din somn o prioritate pentru a stimula funcția creierului și pentru a îmbunătăți judecata și autocontrolul.
2. EXERSATI
Exercițiul fizic este o strategie fantastică pentru a vă ajuta să reduceți senzaţia de foame și să creșteți autocontrolul. Exercițiile fizice ajută în mai multe moduri:
-Creșterea nivelelelor de serotonină vă ajuta să vă descurcaţi atunci când nu puteți înceta să vă gândiți la pizza cu piper, chipsuri de cartofi, bere sau să vă verificați telefonul.
Creșterea fluxului de sânge și dopamină în creierul dvs. îmbunătățește controlul impulsurilor
Reducerea stresului, îmbunătățirea stării de spirit și reducerea nivelului glicemiei
3. DISTRAȚI-VĂ
Mai multe studii au demonstrat că senzaţia de foame durează de obicei doar 10 minute. Recunoașteți acest lucru și deviați gândurile: sunați un prieten, citiți o carte, rezolvați un puzzle cu cuvinte încrucișate, lucrați în grădina dvs., faceți o baie, faceți treburile în jurul casei, ascultați muzică, alergați, faceți meditații sau faceți exerciții fizice (a se vedea strategia nr. 2).
Menţinerea controlului asupra senzaţiei de foame vă ajută inclusiv în viața de familie, în relații, în carieră și în viața școlară.

Categories
Zi de zi

UN NOU MOTIV DE A MANCA MAI MULTE FRUCTE SI LEGUME?

Iată un motiv despre care probabil nu ai mai auzit până acum: consumul de fructe și legume, te poate face mai fericit, potrivit cercetărilor. Oamenii de știință de la Dartmouth College și Universitatea din Warwick au analizat obiceiurile alimentare și sănătatea mintală a mai mult de 80.000 de oameni. Studiul a constatat că bunăstarea psihologică a crescut odată cu numărul de porții zilnice de fructe și legume pe care participanții le-au mâncat.
Cercetătorii au raportat că starea de bunăstare – incluzând satisfacția și fericirea – au atins valori maxime la un consum cuprins între 7 și 8 porții. Cu toate acestea, americanul obișnuit mănâncă doar 3 porții zilnic. Cu conţinut crescut de fitonutrienți, enzime, minerale și vitamine, fructele și legumele combat procesele care pot afecta starea de sănătate.
Antioxidanţii din fructele și legumele colorate protejează, creierul de stresul oxidativ și de radicalii liberi, contribuind la menținerea creierului sănătos și la îndepărtarea problemelor cognitive. Iată câteva dintre cele mai bune alimente vegetale care stimulează creierul şi care te fac fericit:
Afinele: ajută la reducerea pierderii de memorie și a altor tulburări mintale la femeile în vârstă, conform unui studiu realizat de Harvard. Printre 16.000 de femei cu vârste de peste 70 de ani, cele care mănâncă cele mai mari cantităţi de afine au avut cea mai lentă rată de declin a memoriei. Cercetările sugerează că afinele pot contribui la reducerea riscului de pierdere a memoriei.
Avocado: oamenii de știință raportează că ingredientul guacamole din avocado poate fi aproape la fel de benefic ca afinele pentru îmbunătățirea sănătății creierului. Cunoscut ca „untul lui Dumnezeu”, fructul verde cremos poate îmbunătăți fluxul de sânge în urma unei mese.
Semințele de dovleac: S-a demonstrat că uleiul din semințe de dovleac poate îmbunătăți starea de spirit și reduce bufeurile la femeile aflate la menopauză, comparativ cu un grup de control.
Fructele roșii: sunt bogate în antioxidanți puternici, inclusiv licopen și beta-caroten, ambii contribuind la eliminarea radicalilor liberi. Oamenii de știință finlandezi raportează că bărbații cu cel mai ridicat nivel de licopen din sângele lor au avut cel mai mic risc de probleme circulatorii cerebrale. Nivelurile ridicate de circulație ale acestui nutrient au fost asociate cu un risc cu 55-59% mai mic de afecţiuni cerebrale.
Nuci: Un studiu publicat în New England Journal of Medicine a descoperit că consumul de nuci, împreună cu o dietă bogată în pește, fructe, legume, fasole și ulei de măsline extravirgin, a redus riscul de probleme circulatorii la nivelul creierului cu 46%, comparativ cu o dietă săracă în grăsimi. În cadrul studiului, participanții au mâncat zilnic o porție de nuci mixte (nuci, migdale și alune).