Acest mineral sprijină utilizarea vitaminei D și a magneziului la nivelul organismului si este de asemenea foarte important pentru buna functionare a creierului. Într-un studiu recent efectuat pe oameni, s-a observat ca scăderea controlată a consumului de bor din cadrul dietei a afectat memoria și funcțiile de atenție. Borul este un mineral necesar in cantitati foarte mici pentru sanatatea oaselor si dezvoltarea muschilor, pentru ca ajuta la producerea compusilor ce favorizeaza anabolismul la nivelul organismului. Mai este necesar pentru metabolismul calciului, al fosforului si al magneziului. Unele studii au aratat ca in regiunile geografice unde nivelul de bor din sol este scazut, foarte multe persoane sufera de artrita. Un studiu condus de Departamentul pentru Agricultura al SUA a aratat ca, dupa opt zile de suplimentare in dieta zilnica cu 3 mg de bor, femeile la postmenopauza supuse testelor au pierdut prin urina cu mai putin de 40% calciu, cu o treime mai putin magneziu si foarte putin fosfor.
CARE ESTE ACTIUNEA BORULUI LA NIVELUL ORGANISMULUI?
• Ajuta la pastrarea functiilor cognitive.
• Ajuta la prevenirea osteoporozei postmenopauza si intr-o anumita masura contribuie chiar la dezvoltarea musculara.
• Asigura functionarea creierului, sporeste atentia si joaca un rol important in modul in care corpul foloseste energia din grasimi si zaharuri.
• Ingerarea de bor poate micsora dimensiunea tumorii de prostata, scazand nivelul in sange al antigenului specific prostatei (PSA, un marker al cancerului de prostata).
• Poate ajuta la prevenirea cancerului de prostata. Borul usureaza disconfortul incheieturilor, reducand nivelul enzimelor COX-2 LOX.
CARENTA SI BOLILE GENERATE DE LIPSA DE BOR
Multe persoane NU AU deficit de bor. Cu toate acestea, persoanele in varsta beneficiaza de pe urma suplimentelor de 2 sau de 3 miligrame pe zi, din cauza ca au probleme mai mari cu absorbtia calciului. Carenta de bor accentueaza deficitul de vitamina D.
CARE SUNT PRINCIPALELE SURSE DE BOR?
In natura, borul se gaseste in mere, morcovi, struguri, zarzavat, alune crude, pere si cereale integrale.
ALTE OBSERVATII SI MENTIUNI FOARTE IMPORTANTE
Nu este recomandat a se administra zilnic doze mai mari de 3 pana la 6 mg de supliment de bor , in afara situatiei in care va prescrie medicul mai mult. Borul este toxic in doze mari (15 mg sau mai mult/zi pentru adulti, mai putin pentru copii), dar ca un detaliu foarte important nu este cancerigen si nu produce mutatii. Multe suplimente pentru sanatatea oaselor contin 3 miligrame de bor. Daca folositi si un supliment de multivitamine/multiminerale, asigurati-va ca aportul total, obtinut din dieta de zi cu zi pe de o parte si din suplimente pe de alta, nu depaseste 20 de miligrame din acest mineral la nivelul zilei. Tot aici am dori sa adaugam ca si atletii (in special practicantii fitness-ului si culturismului) sa tina cont de aceste sugestii. Exista din cand in cand articole in revistele de specialitate care doresc sa evidentieze rolul borului (boronului) in stimularea anabolismului si implicit in dezvoltarea musculara. Asa dupa cum s-a precizat deja suplimentarea este buna, supradozarea nociva (nu este acelasi lucru ca la majoritatea vitaminelor din complexul B de exemplu). Avand in vedere cele mentionate ceva mai sus , sugeram moderatie si precautie in administrarea suplimentelor pe baza de bor , tocmai datorita potentialelor efecte secundare mentionate ca si a unor dezechilibre ce pot aparea la nivelul corpului atunci cand se depasesc semnificativ dozele recomandate.