CALCIUL

Calciul este un mineral esential prin natura lui in/(la) formarea si rezistenta oaselor, a dintilor si pentru mentinerea sanatatii gingiilor.Exista mai mult calciu in organism decat oricare alte minerale. Calciul si fosforul lucreaza impreuna pentru sanatatea oaselor si a dintilor. Calciul si magneziul lucreaza impreuna pentru sanatatea cardiovasculara. Aproape intregul calciu din organism (1-1,5 kg) se gaseste in oase si dinti. Douazeci la suta din calciul osos al unui adult se resoarbe si este inlocuit in fiecare an, prin intermediul procesului de formare de noi celule osoase, pe masura ce acelea vechi se dezintegreaza.
Calciul trebuie sa existe intr-o relate de doi la unu cu fosforul (doua parti calciu la o parte fosfor). Ca sa poata absorbi calciul, organismul trebuie sa aiba suficient de multa vitamina D.
Daca in trecut necesarul; zilnic de calciu al unui adult se situa la 800 mg/zilnic intre timp se considera ca acest necesar ar fi de 1200 mg / zi , iar in cazul femeilor insarcinate sau care alapteaza chiar intre 1200-1500 mg/zilnic. De asemenea femeile sunt recomandate doze sporite (in jurul la 1200-1300 mg/zilnic) si in cazul femeilor de peste 50 de ani si a barbatilor de peste 60 de ani.
Calciul impreuna cu fierulreprezinta doua din mineralele in care dieta unei femei obisnuite prezinta aproape tot timpul carente.

CE BENEFICII ADUCE CALCIUL?

• Mentine oasele puternice si dintii sanatosi.
• Reduce riscul pierderii osoase si al fracturilor.
• Scade riscul de cancer de colon.
• Ajuta la pastrarea regularitatii batailor inimii.
• Atenueaza insomnia.
• Ajuta la metabolizarea fierului din corp.
• Ajuta sistemul nervos, mai ales in transmiterea impulsurilor.
• Ajuta la controlul greutatii.

CE GENEREAZA LIPSA CALCIULUI

• Rahitism, osteomalacic, osteoporoza, cunoscuta sub numele de boala oaselor fragile.

CARE SUNT CELE MAI BUNE SURSE NATURALE DE CALCIU?

Alunele, broccoli, fasole uscata, lapte si produse lactate, nap, nuci, sardine, seminte de floarea-soarelui, soia, somon, majoritatea tipurile de branza, tofu, varza reprezezinta cele mai bune surse de calciu

CE NE PUTETI SPUNE IN GENERAL DESPRE SUPLIMENTELE PE BAZA DE CALCIU DE PE PIATA?

In mod obisnuit la nivel de suplimente calciul se prezinta cel mai adesea sub forma unor comprimate de 250-500 mg.
Una din cele mai bune forme in care se prezinta sunt comprimatele de calciu extras din corali. Produsele prezente in varianta de citrat de calciu furnizeaza calciul cel mai usor de utilizat la nivel de comprimat. Suplimentele pe baza de citrat de calciu masticabile sunt disponibile de cele mai multe orii cu arome. Citratul de calciu este disponibil sub forma de comprimate efervescente care se dizolva in apa, rezultand o bautura cu gust placut.
Faina de oase, care era unul dintre cele mai populare suplimente, nu mai este la momentul de fata recomandata, in mod special pentru copii, din cauza posibilului continut ridicat de plumb. De multe ori se poate verifica producatorul, pentru obtinerea de date mai amanuntite.
Gluconatul de calciu (o sursa vegetariana) si lactatul de calciu (un zahar derivat din lapte) nu au, cu certitudine, plumb si sunt usor de absorbit. (gluconatul este mai puternic decat lactatul.)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *