CAND AR TREBUI SA-MI IAU MULTIVITAMINELE?

INTREBARE: Care este cel mai bun moment al zilei pentru a-mi lua multivitaminele?

RASPUNS: Atunci cand ati luati un complex de vitamine si multiminerale, cel mai probabil veți dori să îl luați într-un mod care să duca la maximizarea absorbției nutrienților săi (adică, vitaminele și mineralele esențiale). Pentru mulți oameni, micul dejun reprezinta cel mai bun moment pentru a lua un complex de multivitamine si minerale, dar dacă micul dejun nu va include cantități semnificative de grăsimi sau uleiuri, nu veți obține cea mai bună absorbție a vitaminei D precum si a altor vitamine solubile în grăsimi – cum ar fi vitaminele A, E, și K. Astfel devine esential sa va luati complexul de vitamine si multiminerale la masa care conține cele mai multe grăsimi și uleiuri. A asocia/lua o multivitamină cu o masă poate reduce senzatia de iritare a stomacului sau de greață care pot apărea cu odata ciu administrarea acestor suplimente.
Dacă pe de alta parte luati separat si alte tipuri de suplimente care furnizează cantități mari de vitamine sau minerale, fiți conștienți de faptul că acestea pot concura cu cantități în general mai mici de nutrienți similari din multivitaminele dumneavoastră. De exemplu, dacă luați un supliment de calciu separat, luați-l la un moment diferit al zilei decât multivitaminele Dvs., deoarece cantitatea marita de calciu va reduce absorbția mineralelor din complexul Dvs. de multivitamine – cum ar fi magneziul, fierul, cuprul și zincul. În mod similar, dacă luați un supliment separat si avand ca principal ingredient una din vitaminele D, A, E sau K, luați-l la un moment diferit al zilei decât multivitamina dvs., deoarece poate reduce absorbția altor vitamine solubile în grăsimi din multivitamina dumneavoastră.
Dacă luați un supliment separat –avand ca principal ingredient- vitamina B12 (vitamina care pentru un procent cuprins intre 10 și 30% dintre adulții în vârstă nu se absoarbe bine din alimente), luați-l la cel puțin 6 ore față de complexul Dvs. de multivitamine, deoarece puteți absorbi doar o cantitate mică (aproximativ 1,5 mcg. din B12) la un moment dat. A lua cantități ceva mai mici de B12 dar de două ori pe zi este o strategie bună pentru a stimula nivelurile din corp de B12 dacă este necesar și poate fi mult mai bine decât a lua o doză mai mare dar – doar o singura data pe zi.
Fiți conștienți de faptul ca, calciul și / sau magneziul din multivitamine pot interfera cu absorbția anumitor medicamente, cum ar fi antibioticele, statinele (statinele sunt o clasa de medicamente care sunt folosite pentru a reduce valorile colesterolului) și hormonii tiroidieni. Deci, luați-le intr-un alt moment al zilei –total diferit- fata de complexul de multivitamine pe care vi-l administrati in acea perioada.
Atunci când alegeți un complex de multivitamine, este, în general, cel mai bine să mergeți cu unul care asigură necesarul zilnic al fiecărui nutrient. Multe multivitamine asigură mult mai mult decât ai nevoie, iar acest lucru poate avea in unele situatii efecte negative.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *