CARE ESTE DE FAPT CAUZA INSOMNIEI TALE?

Stiai ca un somn care dureaza mai putin de sapte ore pe noapte a fost asociat cu scaderea functionarii normale a creierului? Este adevarat. Si poate genera o serie intreaga de probleme cum ar fi : modificarea greutatii, memoria, starea de spirit, momente decizionale (luarea deciziilor) si multe altele.
In jurul anului 1900, oamenii dormeau in medie noua ore pe noapte. Dupa ultimele statistici acum media este de 6 ore si 40 minute.
Deprivarea organismului de somn cauzeaza o activitate redusa a cortexului prefrontal si a lobilor temporali, afectand atentia, judecata, controlul impulsurilor, memoratul si invatatul. Tinand cont de toate acestea, nu e surprinzator faptul ca cei care nu dorm suficient noaptea au probleme fizice sau mentale, ori de comportament.
Mai mult, un studiu surprinzator, arata ca oamenii de stiinta au descoperit ca acest ”calculator” al nostru, care este creierul are „un sistem special de gestionare a deseurilor, care functioneaza in timp ce noi dormim, pentru a elimina toxinele. Fara un somn bun, creierul nu reuseste sa „faca curatenie”, gunoiul adunandu-se, cauzand probleme de memorie si efect de „ceata”.
De ce nu dormi noaptea? Care este cauza?
Se pare ca sunt o multitudine de motive pentru care milioane de oameni nu au un somn de noapte bun. Unele dintre cele mai comune sunt:
O camera incalzita (temperatura ridicata);
Lumina in dormitor;
Zgomote;
Diverse sisteme electronice in apropierea patului (televizor, tableta, telefon);
Mersul la culcare in stare de suparare sau ingrijorare;
• Ganduri negative (ganduri negative automate) tind sa ne acapareze mintea cand nu suntem focusati pe altceva)
• Sedentarismul: studiile au aratat ca lipsa miscarii – sedentarismul influenteaza somnul, in timp ce acele persoane care fac exercitii/miscare au un somn mai bun;
• Medicamentele: multe dintre ele perturba somnul printre care, cele pentru astm, antialergicele (antihistaminice), medicamentele antituse, anticonvulsive sau cele stimulante (excitante).
• Cafeina: prea multa cafea, ceai, ciocolata sau unele preparate din plante, consumate mai ales dupa amiaza sau seara, pot alunga somnul.
• Alcoolul, nicotina si marijuana: desi componente ale acestora induc stare de somnolenta pentru unele persoane. Ele au si efecte secundare care te fac sa stai treaz dupa ora de culcare.
• Sforaitul: iti poate intrerupe somnul sau pe cel al partenerului, ori al celorlalti membri ai casei daca se aude tare.
• Apnee: aceasta stare opreste respiratia pentru timp scurt pe timpul somnului, ceea ce duce la ruperea somnului lasandu-te lent, neatent si uituc de-a lungul zilei.
• Evenimente stresante: un termen limita, un divort, pierderea cuiva drag sau un test ce urmeaza pot cauza o perturbarea a somnului, ce poate fi temporara sau nu.
Pentru a fi sanatosi este esential sa avem un somn bun, de calitate. Daca evitam hotii care ne-ar putea fura somnul si incepem sa practicam /  sa ne bucuram de un somn bun, dar tot avem probleme cu adormitul seara , putem apela la unele suplimente ce ne-ar putea ajuta atunci cand avem nevoie.
Exista o serie de suplimente naturale ce contin ingrediente care conform studiilor medicale ajuta corpul sa se relaxeze, sa calmeze mintea sa faciliteze si sa induca un somn adanc. SE rfecomanda GABA pentru a calma o minte obosita si plina de griji. RS te ajuta sa adormi si sa ramai adormit si SMSUPP pentru a alunga gandurile negative automate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *