Vine din nou acea perioada din luna sau din an …in care trebuie sa ne platim taxele! Pentru mulți, este una din perioadele cele mai stresante , precum si una din cele mai urate perioade ale anului. Presiunile financiare se pot înmulți și se pot adăuga la ”plaja” deja plina a factorilor de stres pe care i-ai putea resimți.
Fie că este vorba despre taxe, data limita a unui proiect la muncă, un conflict familial, o boală căreia trebuie să îi faci față, examene la școală sau nevoia de a lua o decizie importantă, fiecare dintre noi s-a confruntat cu stresul într-un mod sau altul. În lumea dinamică și în continuă mișcare din ziua de azi este aproape imposibil să îl eviți.
Ce este stresul?
Contrat credinței populare, nu toate formele de stres sunt dăunătoare. Este o parte naturală a vieții noastre ce ne ajută să fim productivi, fiind semnalat de persoane de toate vârstele. Și, de fapt, stresul poate fi un lucru pozitiv ce ne ajută să învățăm lucruri cum ar fi:
• Rezistența;
• Rezolvarea problemelor;
• Cum să ne adaptăm la provocările zilnice;
Stresul devine o problemă atunci când este intens, recurent sau rămâne nerezolvat pe o perioadă îndelungată de timp. Din acel moment, stresul începe să își spună cuvântul și poate fi foarte dăunător.
Ne poate afecta felul cum învățăm, comportamentul, liniștea interioară și, în final, sănătatea. După unele estimări, circa 80% dintre toate bolile și afecțiunile oamenilor sunt inițiate și agravate de stres. Pe termen lung îți poate crește șansele de a dezvolta afecțiuni ca diabetul, boli cardiovasculare, abuzul de substanțe și anxietatea.
Ce este anxietatea?
Când vorbesc despre anxietate, multe persoane utilizează termenii ”stress” și ”anxietate” alternativ în conversațiile de zi cu zi. Dar există o diferență.
Stresul, spre deosebire de anxietate este un răspuns la presiunile pe care le simțim în viață. Aceste presiuni, în schimb, provoacă eliberarea adrenalinei în corp. Prea multă adrenalină rămasă în viețile noastre prea mult timp poate duce la depresie, creșterea tensiunii arteriale și la alte efecte negative. Unul dintre aceste efecte negative este anxietatea. Este procesul în care o persoană devine temătoare și îngrijorată față de ceea ce urmează, lucru care se manifestă destul de des prin probleme fizice cum ar fi amețeală, durere, dificultăți respiratorii și atacuri de panică.
Cu alte cuvinte, stresul este un răspuns la un factor declanșator existent. Anxietatea este experiența continuă a stresului exagerat față de factorul declanșator sau care se continuă mult timp după ce factorul declanșator a dispărut. Cu toate că sunt strâns legate, nu toți oamenii ce se confruntă cu stresul se vor confrunta și cu anxietatea. Gestionarea corectă a stresului este critică în prevenirea anxietății și a altor probleme la care acesta poate duce. Asigură-te că te educi în legătură cu strategiile prin care îți gestionezi stresul.
DEX: „recurent” – care revine , care recidiveaza;