CARE SUNT AVANTAJELE VITAMINEI D

Peste 40% dintre adulţi prezintă deficit de vitamina D. Vitamina D are numeroase roluri benefice pentru organism:

• Creşte rezistenţa oaselor: Vitamina D ajută organismul să absoarbă calciu şi fosfat, promovând dezvoltarea ţesutului osos.
• Vitamina D este implicată în dezvoltarea a peste 2000 de gene.
• Vitamina D susţine funcţiile celulelor sistemului imunitar, inclusiv inhibarea producţiei de proteine celulare pro-inflamatoare asociate cu stressul oxidativ.
• Vitamina D creşte longevitatea. O analiză mai amanuntita a arătat că persoanele care consumă suplimente cu vitamina D minim 3 ani prezintă un risc mai redus de mortalitate. Studiile au demonstrat că administrarea vitaminei D creşte speranţa de viaţă.

Care sunt cele mai bune modalitati pentru un aport optim de Vitamina D? 

Ca vitamină liposolubilă, vitamina D este absorbită în intestinul subțire împreună cu grăsimile dietetice. Este procesată și apoi depozitată în celule adipoase, creând o rezervă în cazul în care sursele alimentare se diminuează. Această rezervă are nevoie de reaprovizionare, deci aveți nevoie de un aport zilnic.
Există 3 moduri de a obține vitamina D:

• Lumina soarelui – Pielea poate produce 90-100% din necesarul zilnic de vitamina D din lumina soarelui, dacă există suficientă expunere la soare. Având în vedere stilul de viață modern, sursa solară poate fi extrem de variabilă din mai multe motive, în raport cu sezonul și timpul pe care îl petreceţi în aer liber. Când ieșiți afară, utilizarea unei protecții solare SPF 30 pentru a vă proteja împotriva daunelor poate inhiba mai mult de 90% din producția de vitamina D a pielii. Iar persoanele cu pielea mai închisă la culoare nu produc vitamina D la fel de eficient ca cele cu pielea mai deschisă.
• Alimente – Vitamina D apare în mod natural în puține alimente, cum ar fi peștele, ficatul de vită și gălbenușurile de ou. Dieta tipică occidentală este săracă în vitamina D; pentru majoritatea americanilor vitamina D provine din alimente îmbogățite, cum ar fi lapte și produse din cereale.
• Suplimente – Suplimentele alimentare oferă o opțiune fiabilă pentru a vă asigura că primiți doza zilnică recomandată (DZR) de vitamina D atunci când soarele și dieta nu sunt suficiente. Adulții au nevoie de 600 UI / zi, deși mulți profesioniști din domeniul sănătății pot recomanda un aport mai mare. Capacitatea corpului tău de a produce vitamina D scade odată cu înaintarea în vârstă; pentru adulții peste 70 de ani, DZR crește la 800 UI / zi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *