CATEVA CEVA DESPRE TELOMERI

Poate ca nu este prima data cand auzi acest termen. Daca ai mai auzit vorbindu-se la modul general despre acestia dar nu stii cu siguranta ce sunt iti putem spune ca la capatul fiecarei catene de ADN se afla un capac numit telomer, care se aseamana foarte mult cu sigiliul de plastic de la capatul unui siret. Rolul capacului ADN-ului este de a-1 impiedica sa se desire. De fiecare data cand o celula intra in diviziune este erodata o bucatica din telomer. Dupa aproximativ 60 de diviziuni, acesta dispare complet, lasand ADN-ul sa se destrame. Inflamatiile, radicalii liberi, deficitul de vitamine si carentele de acizi grasi omega-3, toate acestea pot duce la stirbirea telomerului, scurtand durata de viata a celulei. Geneticianul Richard Cawthon si colegii sai de la Universitatea din Utah au descoperit ca telomerii mai scurti sunt asociati cu o viata mai scurta. Dintr-un grup de persoane de peste 60 de ani, cei ai caror telomeri erau mai scurti erau expusi unei probabilitati de trei ori mai mare de a muri de inima si respectiv de opt ori mai mare de a muri din cauza unei boli infectioase.
Se pune intrebarea ce putem face ca sa ne imbunatatim telomerii si AND-ul?
1) Trebuie sa cautam sa ne insusesim mecanisme sanatoase de reparare a ADN-ului modalitati ca cele de crestere a lungimii telomerilor. Uleiul de peste, administrarea unui complex de vitamine de buna calitate si consumul de ceai verde au fost asociate cu o lungime mai mare a telomerilor.
2) Nu este niciodata prea tarziu sa iei in calcul sa te intorci la facultate! Cei cu calificari academice mai putine pot imbatrani mai repede”, conform unui studiu pe ADN care a comparat mai multe grupuri de persoane ce au petrecut durate variabile de timp pentru educatie si au descoperit ca aceia care au dedicat cel mai putin timp formarii lor in acest sens aveau si cei mai scurti telomeri, sau „capace, la capetele fasiei de ADN, un semn al imbatranirii premature a celulelor. Crezi ca esti prea batran pentru a obtine o diploma? Intreabi-te „Cat de batran voi fi peste cativa ani daca nu obtin o diploma?” Cea mai in varsta persoana din America de Nord care a absolvit o facultate avea in jur de 95 de ani. Ai deja o diploma? Ce-ar fi daca ai mai obtine una? Iar daca ti se pare complicat sa mergi efectiv la facultate, alege dintr-o gama varianta de cursuri pe care le poti face in continuarea educatiei formale si concepe-ti propria diploma in “ceea ce mi-am dorit mereu sa invat”.
3) Cei care fac mifcare isi incetinesc ceasul biologic
Activitatea fizica imbunatateste capacitatea organismului de a-si intretine telomerii prin intensificarea activitatii telomerazei, enzima care ii construieste si ii repara. Telomerii sunt acea parte a cromozomilor care controleaza procesul de imbatranire. Ei sunt ceasul tau biologic. Cand esti tanar, telomerii tai sunt mai lungi si se scurteaza progresiv, odata cu inaintarea in varsta. Dar rata cu care se intampla aceasta este direct influentata de stilul de viata ales. Prin urmare, indiferent de varsta, persoanele mai sanatoase au telomeri mai lungi decat cele care au probleme de sanatate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *