Nu ar trebui să fie o surpriză sa afli de faptul ca… zahărul nu îți este prieten. Zahărul rafinat reprezintă intre 99,4% și 99,7% doar calorii pure, fără nici un fel de vitamine, minerale, grăsimi sau proteine – ci numai carbohidrați ce duc la creșterea glicemiei, urmată apoi de răspunsul insulinei și mai târziu de căderea bruscă a glicemiei, ceea ce ne face să ne dorim să consumăm mai mult. Nu există niciun fel de metode pentru a controla aceste pofte.
Efectele Zahărului
Consumul alimentelor cu mult zahar le provoacă oamenilor foame și oboseală, făcându-i să ia în greutate. Zahărul rafinat este lipsit de mineralele necesare producerii enzimelor, poate cauza deficit de minerale în corp, interferează cu efectele calciului și ale magneziului, crește riscul de inflamații, sporește arderea haotică a celulelor nervoase active din creier și are implicații în agresivitatea crescută a consumatorilor. În plus, consumul de zahăr a fost asociat cu depresia, ADHD-ul și hiperactivitatea, un nivel crescut de trigliceride, un HDL scăzut (colesterol bun) și un LDL crescut (colesterol rău), hrănind de asemenea și celulele cancerigene. Studiile bazate pe imagistică cerebrală arată că zahărul cauzează încetinirea undelor cerebrale, iar un studiu realizat de UCLA arată că zahărul afectează capacitatea de a învăța cât și memoria.
Daca nu stiai – de exemplu americanul obișnuit consumă aproximativ 63 de kilograme de zahăr pe an, in uniunea Europaena consumul este ceva mai scazut dar oricum si in aceasta zona este foarte ridicat.
Iar faptul că zahărul se ascunde adesea în spatele etichetelor pe care scrie ”organic”, ”din trestie”, ”proaspăt” sau ’’neprocesat’’, nu schimbă cu nimic intervenția insulinei în corpul tău atunci când îl consumi. Fie că provine dintr-un stup de albine, de la un arțar sau din orice altă sursă naturală, zahărul este zahăr.
Cănd mănânci zahăr, glicemia din sânge îți crește, este eliberată apoi insulina, iar glicemia scade, ceea ce te face să tânjești după mult mai mult. Corpul tău percepe scăderea glicemiei ca o situație de urgență, provocându-ți astfel poftă de mâncare drept rezolvare. Zahărul este, în acest caz, cea mai rapidă soluție, exceptând alternativele. De aceea, atunci când consumi zahăr, îți dorești din ce în ce mai mult – similar cu situația unui dependent care simte o nevoie puternică de a-și consuma drogul.
’’Traficantul de droguri’’ este de fapt … Industria Alimentară.
În anii 1970, un matematician pe nume Howard Moskowitz , a descoperit combinația perfectă de zahăr, sare și grăsimi pentru a optimiza experiența plăcerii la nivelul creierului uman. El l-a numit apoi ”punctul extazului”. Avansând cu câteva decenii, acum știm că declanșarea acestui punct nu numai că sporește experiențele senzoriale cum ar fi gustul și simțul tactic, dar activează de asemenea și o regiune din profunzimea creierului, numită ”nucleus accumbens”, care este asociată cu motivația și plăcerea. ”Nucleus accumbens” este de asemenea o zonă ce poate fi stimulată și de anumite droguri, cum ar fi cocaina, metanfetamina, nicotina, sau morfina! Cu alte cuvinte, treaba producatorilor din industria alimentara este de a crea alimente care să îți atragă creierul, la fel cum se întâmplă cu drogurile care îți dau dependență.
Noile cercetări publicate în Jurnalul Britanic de Medicină Sportivă confirmă această afirmație, demonstrând faptul că zahărul are un efect similar asupra creierului precum drogurile ilegale de mare risc, ceea ce poate da dependeță la fel ca și cocaina! În plus, aceștia afirmă că eliminarea zahărului din alimentație poate provoca pofte, mâncat excesiv și simptome de sevraj – cum i se întâmplă unui dependent de droguri care merge la dezintoxicare. Dar aici apar și veștile bune. Odată ce renunți la zahăr, poftele vor dipărea treptat. După o scurtă perioadă de timp (de obicei câteva zile), de la eliminarea zahărului, în corpul tău încep să se petreacă o mulțime de lucruri fantastice. Hormonii tăi încep să se regleze. Senzațiile de foame/sațietate încep să revină la normal. Vei începe să te bucuri de gustul mâncărurilor adevărate (neprocesate). Gustul fructelor va fi mai dulce, iar cel al legumelor mult mai aromat. Și eliminând zahărul, care contribuie la lipsa de concentrare și la neatenție, vei avea abilitatea de a alege o alimentație mult mai sănătoasă.