Sunteți ușor distras atunci când conduceți? Te chinui să fii atent la sarcini plictisitoare? Aveți probleme de concentrare sau cunoașteți pe cineva care are?
Dacă da, este si o veste buna – nu ești singur! Puteți crede că cercetările arată că oamenii au o durată de atenție de numai 8 secunde? Se pare că evoluția poate merge într-o direcție greșită. În 2000, media de atenție umană a fost estimată la 12 secunde; a pierde o treime din durata noastră de atenție în cincisprezece ani este alarmant!!!
În lumea de astăzi rapidă, solicitantă, cu multiple sarcini, trebuie să fiți capabil să vă concentrați pentru a avea succes. Vestea bună este că există nenumărate strategii pe care le poți folosi pentru a deveni mai concentrat și a avea o atenție mai bună – începe cu următoarele nouă.
1. Mâncarea sănătoasă este medicina creierului. Pentru persoanele care se luptă cu atenția și concentrarea, o dietă sănătoasă în grăsimi, cu conţinut ridicat de fibre, proteine de calitate, nivel scăzut de glicemie, poate avea un efect puternic asupra funcționării creierului.
Genul de dieta standard americană (SAD – Standard American Diet), cu un conţinut crescut de zahăr, conduce la o capacitate redusă de concentrare, scăderea energiei și boală. Este deosebit de important să mâncați proteine la fiecare masă, acestea ajutând la stabilizarea nivelului de zahăr din sânge și la menținerea concentrării.
2. Bea multă apă. Creierul tău este de 80 la sută de apă. Orice lucru care îl deshidratează, cum ar fi prea multă cofeină sau alcool, îți scade gândirea și îți afectează atenția și judecata. Asigurați-vă că vă hidrataţi suficient în fiecare zi.
Pentru a ști că bei suficientă apă pentru creier, o regulă generală bună este să consumi greutatea ta în uncii pe zi*** (vezi explicatii la sfarsitul articolului), cu excepția cazului în care suferiţi de obezitate, dar nu mai mult de 120 de unități pe zi.
3. Calmează-te și concentrează-ți mintea pe exerciții mentale. S-a descoperit că yoga, meditatia precum și alte exerciții reduc anxietatea și depresia și de asemenea cresc concentrarea.
4. Decenii de cercetare au arătat că rugăciunea, meditația, vizualizarea și auto-hipnoza pot calma stresul, îmbunătăți concentrarea, starea de spirit și memoria; deasemenea are loc o îmbunătățire a funcției generale a creierului. A lua 5 – 10 minute de două ori pe zi pentru a vă concentra asupra respirației, recunoștinței, a unei scene frumoase în natură sau a scripturilor este simplu şi poate avea un efect puternic asupra vieții voastre.
5. Folosită corect, muzica este medicament. Muzica vă poate calma, inspira și vă poate ajuta să vă concentrați. A existat la un moment dat in Statele Unite si o asociere facuta intre un psihiatru si cercetator proeminent care a s-a asociat cu unul din cei mai bine vânduti autori și compozitori câștigător al premiului Grammy, pentru a compune piese special concepute pentru sporirea dispoziției, memoriei, energiei și concentrarii. Melodii pentru îmbunătățirea concentrării: „Just the Way You Are ”: Bruno Mars // Sonata pentru două piane în D Major, K. 448: Mozart // „Silk Road”: Kitaro
6. Neurofeedback-ul a demonstrat că ajută la îmbunătățirea focalizării, controlului impulsurilor și memoriei împreună cu alte funcții cognitive. Îți ajută creierul să funcționeze mai bine prin reconsiderarea anumitor modele de unde cerebrale. În esență, te apuci să joci un joc video folosind doar mintea ta. În timp ce faci asta, un computer monitorizează continuu funcția creierului dvs. și oferă feedback. Prin repetare, creierul se poate antrena singur; prin urmare, un program de neurofeedback va implica mai multe sesiuni, dar merită.
7. Îmbunătățește-ți atenția prin intermediul suplimentelor ce conțin ingrediente care susţin concentrarea. Aici trebuie urmarite suplimentele cu ingrediente ce au fost introduse pentru beneficiile lor dovedite clinic în ceea ce priveşte atenția, concentrarea, calmul și autocontrolul general. Funcționând pe mai multe căi în creier, nutrienții și produşii din plante vă ajută creierul distrat să rămână concentrat pe activitatea dorită.
8. Oferiţi-vă pauze regulate. Mulți oameni echivalează cu luarea pauzelor cu pierderea timpului, dar cercetările demonstrează că luarea pauzelor îmbunătățește efectiv concentrarea și eficiența noastră. Sistemul nostru de control cognitiv poate de multe ori începe să eșueze după un timp de concentrare asupra unei sarcini. Trecând atenția la altceva pe scurt – făcând o pauză – ne putem întoarce reîmprospătaţi la sarcina noastră cu un nivel de concentrare crescut.
9. Scapă de distrageri atunci când te pregătești să te concentrezi – închide e-mailul, Facebook, Instagram și Twitter. Puneți telefonul în modul avion și dezactivați tot ceea ce clipește, sună sau vibrează. Deși multitasking-ul poate părea cel mai bun mod de a finaliza lucrurile, cercetările arată că cei care practică multitasking nu sunt din pacate productivi.
TEHNICI SIMPLE PENTRU MARIREA CONCENTRARII SI A ATENTIEI
