CE TREBUIE SA STII DESPRE IMBATRANIREA CREIERULUI

TREI MODURI DE A PROTEJA CREIERUL DE IMBATRANIRE PREMATURA

  1. Construiți conexiuni puternice

Construirea unei comunități de prieteni este extrem de importantă. Prietenii buni pot avea un efect pozitiv asupra sănătății tale, în timp ce prietenii nesănătoși pot avea efectul opus. Studiile au constatat că prietenii sănătoși vă pot ajuta să vă reduceți riscul de declin cognitiv, să vă protejați împotriva pierderii memoriei, oferind stimulare emoțională și mentală și să promovați longevitatea.

Lucrați la dezvoltarea prieteniei cu oameni noi. Puteți schimba idei și puteți obține noi perspective atunci când vă înconjurați de indivizi pozitivi și interesanți. Asigurați-vă că petreceți timp cu oameni care vă încurajează și vă provoacă.

  1. Invăţaţi ceva nou

Una dintre cele mai bune modalități de a vă extinde orizontul este să vă angajați continuu în a învăța lucruri noi. Când încetezi să înveți, creierul tău începe să moară. Creierul tău este ca un mușchi – cu cât îl folosești mai mult, cu atât devine mai puternic. Când înveți ceva, se creează noi conexiuni neuronale, ceea ce îți îmbunătățește capacitatea de memorizare şi  reamintire. Indiferent de vârsta ta, exercițiul mental are un efect general pozitiv asupra creierului tău. Utilizaţi 15 minute în ziua dvs. pentru a afla ceva nou.

    3. Obțineți sprijin nutrițional
Vă puteți îmbunătăți cunoașterea și memoria cu obiceiuri sănătoase. Una dintre cele mai bune modalități de a preveni îmbătrânirea creierului este utilizarea vitaminelor, mineralelor și nutrienților de înaltă calitate. Dezvoltarea unei rutine zilnice de suplimente vă asigură o starea generală bună de sănătate.

CUM ITI AFECTEAZA STRESSUL ORGANISMUL

Dicționarul Merriam-Webster definește stresul ca „un factor fizic, chimic sau emoțional care provoacă tensiune corporală sau mentală și poate fi un factor în cauzarea bolii”. „Tensiunea” cauzată de stres poate servi unui scop. Uneori, corpul nostru are nevoie de o anumită tensiune pentru a ne ajuta să ne îndeplinim obiectivele, să rezolvăm probleme, să ne adaptăm la provocări și să fim rezistenți. Un răspuns sănătos la stres ne poate proteja și de pericol și, în unele cazuri, poate fi salvator! Cu toate acestea, după cum sugerează definiția, stresul „poate fi un factor în cauzarea bolii”. De fapt, cercetările citate de Institutul American de Stres estimează că 75-90% din toate vizitele medicului primar sunt din cauze legate de stres. Deci, de ce stresul provoacă atât de multe probleme? Să vedem ce face stresul asupra corpului tău.
Efecte pe termen scurt ale stresului

Corpul tău are un răspuns încorporat în lupta cu stresul, cu adevărat remarcabil. Imaginați-vă un scenariu în care întâlniți o amenințare. Aproape instantaneu, hipotalamusul de la baza creierului dvs. trimite un semnal de alertă către corpul dumneavoastră. O combinație de semnale neuronale și hormonale vă ghidează glandele suprarenale pentru a elibera un val de hormoni, care include adrenalină și cortizol. Adrenalina vă crește ritmul cardiac și tensiunea arterială și vă oferă un impuls de energie. Reacționezi imediat. Cortizolul, principalul hormon al stresului din corp, eliberează imediat glucoză în sânge și stimulează utilizarea sa de către creier sintetizând substanțe care îi semnalează să fie pregătit pentru repararea țesuturilor. Apoi, îți mută corpul în modul de supraviețuire, reducând funcțiile neesențiale – modificând răspunsurile imune în timp ce încetinește sistemele digestive și reproductive și procesele de creștere. Apoi, răspunsul natural de alarmă al corpului dvs. comunică cu zona minții care gestionează starea de spirit, motivația și frica. Devii concentrat doar pe supraviețuire și siguranță. Odată ce amenințarea a trecut, nivelul hormonilor scade și corpul tău răspunde prin normalizarea ritmului cardiac și a tensiunii arteriale. În curând, corpul reia funcționarea regulată.

Efecte pe termen lung ale stresului

Din păcate, viața modernă este plină de factori stresanți. Când aveți de-a face cu mai mulți factori de stres în fiecare zi, este posibil să aveți stres cronic. Când se întâmplă acest lucru, sistemul dvs. de răspuns la stres nu se oprește niciodată și corpul dumneavoastră devine supraexpus cortizolului și altor hormoni de stres. Aceasta poate avea impact asupra majorității proceselor corpului și poate provoca o serie de probleme în timp. Stresul prelungit poate duce la:
• Anxietate;
• Dispoziție proastă;
• Afectarea memoriei și concentrării;
• Insomnie;
• Risc crescut de probleme cu inima și tensiunea arterială;
• Probleme de fertilitate;
Sistem imunitar slăbit;
• Probleme digestive;
• Creșterea / pierderea în greutate;
• Cefalee / Dureri de stomac;

A învăța să vă controlaţi nivelele de stres este o parte esențială a vieții sănătoase. Deși termenul „reducerea stresului” poate să nu fie plin de farmec, vestea bună este că multe activități care reduc stresul sunt plăcute și chiar pot îmbunătăți calitatea vieții.

Opt moduri de a gestiona stresul pentru a vă putea bucura de viață

Cum să gestionați mai bine stresul

Iată 8 idei de reducere a stresului, susținute de studii:
1. Construiți o rețea de asistență sănătoasă. Cu toții avem nevoie de oameni încurajatori și de încredere pe care ne putem baza în perioadele dificile. A avea doar câțiva prieteni și confidenți buni poate face diferența.
2. Petreceți timp în natură. Vizitarea mediilor naturale poate fi benefică în reducerea nivelurilor de stres fizic și psihologic. Începeți cu o simplă plimbare în parc sau plimbați-vă de-a lungul plajei.
3. Practica yoga. Nu vă faceți griji, nu trebuie să fiți prea îndoiți. Există o mulțime de cursuri de yoga disponibile în majoritatea comunităților pentru toate vârstele și nivelurile de calificare.
4. Obțineți masaje regulate. În funcție de bugetul dvs., răsfățați-vă cu un masaj de 20 de minute pe scaun sau cu un masaj complet.
5. Meditează. Meditația nu este dificilă. Există multe opțiuni. Încercați una care funcționează pentru dvs. și faceți-o în mod consecvent.
6. Respirație profundă. Un exercițiu simplu pentru a reduce stresul este să respiri timp de 8 secunde; țineți-l timp de 8 secunde; expirați timp de 8 secunde, apoi țineți-l timp de 8 secunde. Repetați de 4 ori. Incearca-l. Veți simți diferența imediat.

7. Exercițiu fizic regulat. Efectele exercițiilor de reducere a stresului sunt bine documentate. Practicaţi un sport nou, dansați, alergați, mergeți sau mergeți cu bicicleta. Orice activitate vă place, faceți-o în mod regulat. Este important să vă asigurați că activitățile dvs. de reducere a stresului nu vă provoacă mai mult stres. Distrează-te, râsul reduce stresul!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *