CEAIUL VERDE

A fost consumat de mii de anii si continua sa fie consumat in special pentru efectele sale imunostimulatoare si de tonificare. In ultima decada a primit o atentie speciala (din punctul de vedere al studierii sale).
Persoanele care obisniuesc sa consume in mod regulat ceai verde au sanse mult mai mari sa evite aparitia diferitelor forme de cancer (de coloc, esofagian,gastric, pancreatic si pulmonar) decat cele care nu fac acest lucru. Ceaiul verde reprezinta de asemenea o sursa bogata de polifenoli care au un puternic effect antioxidant, antibacterian si de imbunatatire a nivelului general de sanatate. Ceaiul verde contine sai cafeina dar in cantitati mult reduse decat in cazul cafelei*.
· Actioneaza ca agent antiviral si antiinflamator;
· Actioneza ca agent si are un puternic efect antioxidant;
· Combate oboseala la nivel mental;
· Contribuie la reducerea nivelului de cholesterol;
· Contribuie la reglarea nivelului de zahar din sange;
· Imbunatateste activitatea saistemului imunitar;
· Impiedica formarea cheagurilor de sange;
· Poate intarsia aparitia aterosclerozei;
· Poate reduce numarul de imbolnaviri;
· Poate sustine pierderea in greutrate prin cresterea oxidarii grasimilor si inhibarea enzimelor care proceseaza carbohidratii si lipidele (grasimile);
· Previne marirea prostate;
· Previne simptomele de raceala sau gripa;
· Protejeaza impotriva aparitiei cancerului;
· Rol benefic in cazul persoanelor ce sufera de astm;
· Combate aparitia cariilor dentare;
Ceaiul verde ca antioxidant: pentru persoanele care doresc sa beneficieze de efectele antioxidante –in urma consumului de ceai verde- este important de stiut ca trebuie evitata complet asocierea ceaiului verde cu laptele – intrucat acesta din urma se combina cu compusii benefici din ceaiul verde si le anuleaza calitatile.
Important: Cardiacii, femeile insarcinate , precum si cele care alapteaza ar trebui sa evite administrarea ceaiului verde sau oricum sa diminueze drastic consumul sau. De asemenea persoanele care sufera de artmie si tulburari de anxietate ar trebui sa isi limiteze consumul de ceai verde la 1-2 cani pe zi.
· De exemplu daca o ceasca de cafea contine intre 60-85 mg cafeina, aceeasi cantitate de ceai verde ar contine 28-35 mg de cafeina.
Ceaiul verde in sport: un studiu recent a aratat ca ceaiul verde poate inhiba o enzima numita amilaza incetinind astfel absorbtia carbohidratilor. Incetinirea absorbtiei carbohidratilor duce la o inhibare a raspunsului insulinei ceea ce conduce la o reducere a formarii de depozite in exces sub forma grasimii corporale. Un alt studiu recent a aratat ca ceaiul verde a marit consumul energetic cu 4%. Astfel prin aceste efecte ceaiul verde ar fi un excelent aditiv la formulele termogenice traditionale. De urmarit: extract standardizat de ceai verde – 50% polifenoli si 35% catehine. Unii produsi contin o catehina specifica epigallocatehin gallate (EGCG) la o concentratie de 10%

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *