Zi de zi

CEL MAI DE PRET – SOFRANUL?

SOFRAN—Sofranul este stigma uscată a plantei Crocus sativus originară din Orientul Mijlociu. Este cel mai scump condiment culinar din lume, în mare parte datorită modului în care trebuie cultivat și recoltat (manual). Șofranul este folosit de mii de ani ca anxiolitic, sedativ și antidepresiv. Ca nootropic, șofranul este utilizat pentru depresie, sindrom premenstrual, depresie post-partum, memorie, suprimarea poftei de mâncare, energie și rezistență la sportivi și pentru prevenirea bolilor neurodegenerative precum Parkinson și Alzheimer. Studii recente arată că șofranul este la fel de eficient ca și unele antidepresive eliberate pe bază de rețetă. Extractele de șofran (crocin și safranal) inhibă absorbția de dopamină și norepinefrină în creier, ceea ce ajută la îmbunătățirea dispoziției. Șofranul inhibă depozitarea de amiloid-β, asociat cu progresia bolii Alzheimer. Șofranul inhibă descompunerea acetilcolinei (acetilcolinesterazei) la fel ca medicamentul curent (donepezil) aprobat pentru tratamentul Alzheimerului. Este un puternic antioxidant datorită carotenoizilor crocin și safranal. Eliminarea radicalilor liberi reduce inflamația, previne apoptoza și protejează celulele creierului și mitocondriile. Doza recomandată de șofran este de 25 – 30 mg de două ori pe zi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *