Ai adesea gânduri negative care vă curg prin minte? Observi că ești mai letargic, iritabil sau trist fără niciun motiv? Creierul nostru necesită un echilibru de neurotransmițători vitali care ne ajută să ne controlăm sentimentele de fericire sau dispoziție pozitivă.
Este posibil să fi auzit despre dopamină, oxitocină și endorfine ca fiind factori care contribuie la o stare de fericire. Similar cu acești neurotransmițători, serotonina joacă multe roluri importante în biochimia creierului și este implicată intim în facilitarea somnului susținut și profund, menținerea stării de spirit sănătoase și a încrederii în sine, chiar și în sprijinul unui apetit sănătos și al implicării sociale.
Ce este Serotonina?
Creierul nostru produce un neurotransmițător calmant natural numit serotonină, încă de la naștere și toată viața. Serotonina este hormonul cheie care ne stabilizează stării de spirit şi susţine sentimente de bunăstare și fericire. În plus, contribuie la scăderea grijilor și preocupărilor noastre și este asociat cu învățarea și memoria.
„Persoanele care sunt depresive clinic au adesea niveluri foarte scăzute de serotonină”, spune dr. Daniel Amen, medic.
Unele studii sugerează că femeile produc cu 52% mai puțin serotonină decât bărbații. Nivelurile par să fluctueze cu ciclurile menstruale, ceea ce poate explica de ce femeile sunt mai predispuse la depresie.
Mai puțină lumină solară poate provoca, de asemenea, o scădere a neurotransmițătorului (mesageri chimici care ajută creierul să funcționeze) serotonină, care la rândul său poate iniția starea de spirit scăzută. În timp ce nivelele de serotonină scad odată cu reducerea expunerii la lumina soarelui, există numeroase persoane care suferă de nivele scăzute de serotonină pe tot parcursul anului.