CROM-UL

Acest mineral esential mentine stabil nivelul de zahar din sange printr-o corecta utilizare a insulinei si poate fi util atat persoanelor cu diabet, cat si celor cu hipoglicemie. Este vital de asemenea si pentru sinteza colesterolului, a grasimilor si a proteinelor. Acest mineral deosebit de important mentine stabil nivelul de zahar din sange printr-o corecta utilizare a insulinei si poate fi util atat persoanelor cu diabet, cat si celor cu hipoglicemie. Unele studii au aratat ca nivelul scazut de crom in plasma poate indica o boala a arterelor coronariene. Suplimentul de crom este necesar in timpul sarcinii, pentru ca dezvoltarea fatului implica in general o crestere a cererii de minerale. Suplimentele de crom ajuta viitoarele mame sa mentina nivelul normal al zaharului din sange in timpul sarcinii. Dieta obisnuita este deficitara in crom. Studiile au aratat ca nivelul scazut de crom in plasma poate indica o boala a arterelor coronariene.

PRINCIPALELE BENEFICII ALE APORTULUI DE CROM SUNT:

• Ajuta la crestere.
• Ajuta la prevenirea si reducerea tensiunii arteriale.
• Functioneaza ca un factor de descurajare a diabetului zaharat.
• Ajuta la prevenirea poftei de zahar si a caderilor bruste de energie.
• Ajuta la transportul proteinelor acolo unde este nevoie de ele.

POATE AVEA CROMUL EFECT BENEFIC LA NIVELUL CREIERULUI?

Se stie clar despre acest mineral dintr-un studiu clinic dublu-orb efectuat in trecut. ca a îmbunătățit memoria. Asa dupa cum s-a mentionat deja cromul este esențial pentru metabolismul zahărului din sânge, dar de asemenea forme de calitate de crom picolinat administrate zilnic , cuprinse ca doze intre 800-1000 mcg si care sunt foarte bine absorbite, au funcționat foarte eficient în studiul de memorie ce a evidentiat imbunatatirea semnificativa a acesteia.

CARENTELE SI BOLILE GENERATE DE LIPSA DE CROM

Carenta de crom poate duce la anxietate, oboseala, intoleranta la glucoza (mai ales la persoanele cu diabet), metabolism incorect al aminoacizilor si crestere a riscului de ateroscleroza si diabet zaharat.

MOD DE PREZENTARE SUB FORMA DE SUPLIMENTE

Pe piata suplimentelor nutritive exista foarte multe companii care ofera suplimente pe baza de crom. Majoritatea larga se prezinta sub forma de capsule ce au un continut de crom cuprins intre 100 si 500 mcg de crom. Formele cele mai des intalnite sunt picolinate si polinicotinate/ nicotinate. Suplimentele de crom sunt cel mai bine absorbite de organism cand sunt luate in forma numita picolinat de crom/chromium picolinate (crom combinat cu picolinat, un aminoacid metabolic natural). Picolinatul ajuta cromul sa intre direct in celulele corpului, unde mineralul ajuta insulina sa actioneze specific in mod mult mai eficient.
Legat de administrare – doza obisnuita este intre 50-200 mcg/zi.

CARE SUNT PRINCIPALELE SURSE DE CROM?

Cromul se gaseste in special in alge rosii, bere, branza, broccoli, carne de curcan, carne de pui, carne de vita, cereale integrale, ciuperci , cartofi, drojdie de bere, fasole uscata, fasole verde, ficat de vita, ficat deshidratat, melasa, orez brun, oua, peste , porumb si ulei de porumb, produse lactate. Dintre ierburile in care cromul este mai abundent amintim: batatele, coada soricelului,iarba matei, lemnul dulce, sarsaparilla, taratele de ovaz, trifoiul rosu, urzica.

TOXICITATE SI EFECTE ADVERSE:

Nu s-au raportat cazuri de toxicitate si, prin urmare, cromul nu are o limita superioara de siguranta.
Cantitati excesive (nivelul depinde de toleranta individuala) pot duce la toxicitate fata de crom, asociata cu dermatite, ulcere gastrointestinale si dereglari ale rinichilor si ale ficatului.

ALTE MENTIUNI LEGATE DE MINERALUL CROM

Indivizii activi care fac sport – persoane care fac exercitii aerobice intense si consuma mari cantitati de carbohidrati fata de majoritatea oamenilor – au nevoie de crom mai mult decat cei care nu fac sport. Nivelul cromului incepe sa scada odata cu vasta, cam de la 40 de ani. Studiile au aratat ca adaosul de crom in dieta poate reduce grasimea totala a organismului si creste masa musculara.

AVERTIZARE/FOARTE IMPORTANT

Oamenii se pot imbolnavi totusi din cauza cromului, dar este important de observat ca este vorba de o forma diferita a acestui mineral. Forma care se obtine din alimentatie se numeste divalenta, iar cea care este toxica se numeste hexavalenta.

UNELE MASURI DE PRECAUTIE

Daca suferiti de diabet insulino-dependent, nu luati crom decat daca va prescrie medicul. Suplimentele de crom pot face insulina mai eficienta si, ca efect, pot reduce cererea de insulina. De aceea, persoanele cu diabet trebuie sa-si monitorizeze atent nivelul de zahar din sange cand iau crom. Nevoia de crom difera de la o persoana la alta; consultati medicul care va stabili cantitatea necesara. Cand isi administreaza crom, unele persoane simt usoare ameteli sau iritatii ale pielii. Daca aveti ameteli, nu mai luati suplimentul si consultati medicul. Daca aveti iritatii, schimbati suplimentul sau nu mai luati crom.

CUM INTERACTIONEAZA CROMUL CU DIFERITE MEDICAMENTE?

Trebuie luat in considerare ca insulina scade nivelul zaharului din sange si duce la nivele prea mici ale acestui mineral; de asemenea in cazul medicamentelor antiinflamatoare nesteroidiene poate creste riscul de reactii adverse cand ar fi luat in acelasi timp cu ele.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *