Se estimează că în prezent 5.2 milioane de americani suferă de boala Alzheimer; dintre aceştia 200,000 sunt persoane cu vârsta sub 65 ani. Leziunile creierului de natură traumatică afectează sute de mii de veteran de război. Circa 10-20% dintre veteranii de război din Iraq (150,000-300,000 persoane) prezintă un anumit nivel de lezare a creierului de natură traumatică.
Deşi nu există încă un tratament pentru boala Alzheimer, iar cazurile de lezare traumatică a creierului pot beneficia de management therapeutic, există posibilităţi de menţinere a stării de sănătate a creierului pe cale naturală. Persoanele care suferă de boala Alzheimer şi de leziuni ale creierului de natură traumatică ne reamintesc cât este de important să fim proactivi în menţinerea sănătăţii creierului nostru. Să nu uităm că starea de sănătate a creierului influenţează atât funcţionarea organismului cât şi modul în care ne simţim.
Acetil-L-carnitina (ALCAR)- supliment pentru menţinerea sănătăţii creierului
Mulţi dintre voi au auzit de suplimente cu rol în stimularea circulaţiei la nivelul creierului şi în stimularea memoriei, precum Ginkgo biloba. Totuşi, acetil-L-carnitina este un supliment la fel de promiţător, după cum o demonstrează studiile.
Acetil-L-carnitina (ALCAR) este un aminoacid produs în mod natural de organism care este implicat în producţia de energie de către organism. Deasemenea este un puternic antioxidant şi poate penetra bariera hemato-encefalică pentru a susţine producţia la nivele normale a unuia dintre cei mai importanţi neurotransmiţători din creier, acetilcolina. Acetilcolina este implicată în capacitatea de memorizare, în învăţare, puterea de calcul, analiză, percepţie şi alte funcţii cognitive. Nivele crescute de acetilcolină conduc la creşterea flexibilităţii sinaptice şi la formarea amintirilor, ambele indicatori importanţi ai stării de sănătate a creierului.
Un studiu care a investigat subiecţi cărora li s-au administrat suplimente cu acetil-L-carnitină, a constatat prezenţa unor nivele crescute de acetilcolină asociate cu creşterea vitezei de transmitere sinaptică şi cu îmbunătăţirea capacităţii de învăţare.
Administrarea de acetil-L-carnitină conduce la reducerea stressului oxidativ datorită activităţii antioxidante şi capacităţii de eliminare a toxinelor de la nivelul ţesutului nervos.
Un studiu, condus de Dr. Daniel Amen, publicat în Journal of Psychoactive Drugs, a investigat un număr de foşti jucători din NFL care au suferit leziuni traumatice ale creierului. In cazul lotului de subiecţi cărora li s-au administrat suplimente cu acetil-L-carnitină s-a observat îmbunătăţirea semnificativă a funcţiilor cerebrale la majoritatea dintre aceştia, comparativ cu lotul de control.
In concluzie, suplimentele cu acetil-L-carnitină sunt recomandate dacă doriţi să susţineţi starea de sănătate a creierului.