CUM POTI SA ITI MARESTI NIVELELE DE DOPAMINA DIN CORP

CONCENTRARE SI ENERGIE
Simţi uneori că nu ai suficientă energie să termini ziua? Eşti uşor distras şi îţi este greu să te concentrezi? Ti-ai pierdut entuziasmul ? E posibil să ai o deficienţă de dopamină.
Ce este dopamina?
Dopamina este unul din cei peste 100 neurotransmiţători din creierul uman.
Dopamina este denumită frecvent “molecula motivaţională”, deoarece este molecula care susţine concentrarea şi motivaţia pentru o anumită acţiune, fiind implicată puternic în concentrarea atenţiei, abilitatea de a experimenta plăcere şi de motivare.
Persoanele cu nivele mari de dopamină sunt cele care au capacitatea de a trece peste obstacole şi de a merge mai departe pentru a-şi atinge obiectivele.
Deficitul de dopamină este asociat cu oboseala, apatia, lipsa de concentrare, momente de uitare, lipsa de bună dispoziţie psihică, insomnia, motivaţie redusă.
Cum poţi creşte nivelele de Dopamină ?
O serie de obiceiuri frecvente care au rolul de creştere a nivelelor de concentrare şi nivelelor energetice au efecte adverse.
Astfel, nicotina, cafeina, alimentele bogate în zaharuri şi grăsimi sunt foarte eficiente în creşterea nivelelor de dopamina.
Totuşi, acestea furnizează o creştere rapidă a nivelelor de dopamină însă întrerup procesele naturale de producţie de dopamină, conducând la o creştere a producţiei de dopamină pe termen lung.
Care sunt căile naturale, sănătoase, sigure, care pot creşte nivelele de dopamină?
ALIMENTE BOGATE IN TOROZINA
producţia de dopamină este susţinută de tirozina care poate fi obţinută din migdale, banane, avocados, ouă, fasole, peşte, pui.
EXERCITIILE FIZICE REGULATE
exerciţiile fizice regulate măresc producţia de dopamină la nivelul celulelor creierului, încetinesc îmbătrânirea celulelor şi măresc nivelele de dopamină.
INVATA SA MEDITEZI
●beneficiile meditaţiei asupra sănătăţii au fost demonstrate de câteva sute de studii ; unele dintre acestea au demonstrat capacitatea tehnicilor de meditaţie de a creşte nivelele de dopamină şi îmbunătăţirea nivelelor de concentrare şi atenţie.
MASAJUL
●relaţia dintre masaj şi nivelele de dopamină este datorată beneficiilor masajului asupra reducerii nivelelor de stress, care este asociat direct cu scăderea nivelelor de dopamină ;
●un studiu a demonstrat că o şedinţă de masaj măreşte nivelele de dopamină cu circa 30% şi reduce nivelele de cortizol (hormonul stresului).
SOMN EFICIENT
●mărirea nivelelor de dopamină în mod natural este asigurată prin asigurarea unei perioade de somn suficient ;
●lipsa somnului conduce la reducerea atât a nivelelor de dopamină cât şi a numărului de receptori pentru dopamină.
ASCULTA MUZICA
●ascultarea de muzică conduce la îmbunătăţirea dispoziţiei psihice, mărirea nivelelor de energie, mărirea nivelelor de concentrare şi a senzaţiilor de plăcere ; o mare parte dintre efecte sunt datorate creşterii nivelelor de dopamină.
ADMINISTRAREA DE SUPLIMENTE
●Ashwagandha, rhodiola, panax ginseng , ceaiul verde decafeinizat şi colina au ca efect creşterea nivelelor de concentrare, a nivelelor de energie şi a rezistenţei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *