Sarbatorile. Acesta perioada din an in care nutrim speranta si groaza in acelasi timp. Petreceri, calatorii, cadouri pentru familie, acestea pot fi minunate (magice) iar acesta este motivul pentru care multe personae sunt tot mai stresate si ingrijorate in aceasta perioada. Deci, cum ne pastram calmul cand copiii incep sa se agite (si chiar sa se bata) pe scaunele din spate ale masinii sau ce te faci in masina in timpul drumului spre parinti? Cum faci fata cand esti depasit/(coplesit) dupa ce ai condus atata drum ca sa fii blocat intr-o camera cu toata familia care nu fac decat sa te innebuneasca?
Totusi daca incercam sa rezolvam orice problema, solutia la multe dintre problemele noastre poate fi gasita in capul nostru. Abilitatea de a gestiona stresul si de a ne adapta la noi situatii porneste de la creier.
O functionare echilibrata a neurotransmitatorilor este esentiala pentru sanatatea creierului. O mai buna interactiune armonioasa intre noi, ne ajuta sa functionam mai bine din punct de vedere mental . Este foarte important in perioada sarbatorilor atunci cand lucrurile nu sunt aproape niciodatata conform planurilor si stresul se poate acumula la cote alarmante devenind tot mai greu sa ne pastram calmul, sa avem o sanatate mentala optima.
Iata mai jos trei sfaturi de a ne pasta calmul si a ne castiga echilibrul emotional in perioada sarbatorilor:
1. Avantajul de a fi la tine acasa – pentru a evita stresul unei calatorii de sarbatori, ofera–te sa faci reuniune de familie la tine acasa, anul acesta. Aceasta strategie poate fi utila, mai ales daca trebuie sa te imparti mereu pentru a vizita diferite rude de sarbatori. Chiar daca oferind cazare ai mai multe responsabilitati, sarbatoarea va fi la tine in casa dupa regulile tale. Cand fiecare va vrea acasa, tu vei fi deja acasa.
2. Gestioneaza asteptarile. Chiar daca stii de la celelalte intalniri ca matusa X incepe sa spuna glume deplasate dupa un consum crescut de bautura, sau unchiul Y se lanseaza in dispute politice la cina, fii pregatit sa gestionezi aceste situatii inainte de a va intalni efectiv de sarbatori. Rezista tentatiei de a interveni in discutii pentru a nu ajunge la o cearta in familie. Cauta mereu sa deviezi discutiile nepotrivite sau criticile. Daca nu reusesti atunci izoleaza persoana de restul grupului, sugerand o activitate care va permite celorlalti sa se retraga din discutie. O plimbare, un joc colectiv, un film, desertul sau chiar cerand ajutor la curatarea mizeriei (a resturilor mesei) va poate oferi tuturor o cale de a evita o situatie tensionata.
3. O nutritie echilibrata – mesele traditionale de sarbatori, desi ofera unele gustari sanatoase, de cele mai multe ori sunt compuse din multe capcane din puct de vedere nutritional (umpluturi, placinta de dovleac, lichior de oua). Pentru a acoperi „gaurile nutritionale” in perioada sarbatorilor este esentiala utilizarea suplimentelor pentru va imbunatati starea de spirit.
Cele mai utile suplimente in situatii de acest gen sunt cele care contribuie la marirea nivelurilor de dopamina, serotonina si adrenalina, GABA si glutamina si care te pot ajuta sa iti pastrezi o stare de spirit buna, pozitiva, sa ramai concentrat si sa faci fata stresului pastrandu-ti echilibrul mental. Nu ai nimic de pierdut decat stres. Foarte foarte mult si inutil!
#NLK