CUM SĂ ALEGI CEA MAI BUNĂ VITAMINĂ IN PERIOADA PRENATALĂ

Fie că plănuiţi să faceţi un copil, fie că sunteţi deja însărcinată, veţi intra într-un nou capitol al vieţii. Există numeroase căi de a vă îmbunătăţi atât sănătatea dumneavoastră cât şi pe cea a copilului înainte, în timpul şi după naştere. Cel mai bun mod de a vă proteja viitorul este să-l planificaţi. De acum înainte asiguraţi-vă că comportamentele şi alegerile dumneavoastră vor fi cele mai sănătoase.
Epigenetica a constatat că obiceiurile, emotiile şi mediul pot influenţa anumite gene, făcându-vă mai rezistenţi sau mai vulnerabili la anumite boli atât pe voi cât şi pe copiii şi nepoţii voştri. Datorită epigeneticii factori de mediu precum nutriţia, stressul, toxinele pot afecta genele urmaşilor. Tocmai de aceea este extrem de important să alegeţi o nutriţie sănătoasă chiar din momentul în care planificaţi să vă faceţi o familie. Nutrienţii proveniţi dintr-o alimentaţie sănătoasă şi din suplimente pot oferi beneficii epigenetice atât pentru mamă cât şi pentru copil.
Organismul are nevoie de anumite vitamine, minerale şi alţi nutrienţi în cantităţi suficiente pentru a concepe şi duce la bun sfârşit o sarcină. Aceste substanţe sunt necesare pentru a susţine activitatea a mii de enzime care produc energie şi care utilizează această energie pentru întreţinerea organelor reproductive, a creierului, inimii şi a altor ţesuturi, în special în perioada de sarcină când veţi oferi substanţele nutritive necesare fătului. Mamele cu o nutriţie adecvată vor avea  copii mai sănătoşi cu creiere bine dezvoltate, în stare bună de funcţionare. Multe companii de suplimente nutritive au realizat numeroase studii pentru a dezvolta combinaţii de nutrienţi, bine tolerate şi sigure, esenţiale pentru sănătatea mamelor şi copiilor. Formulele optime ar trebui sa fie pe cat posibil fara zahar sau gluten.

Construieşte rezerva pentru funcţionarea optimă a creierului copilului tău

Rezervele unui creier sunt amortizoarele funcţionale care ajută creierul să managerieze stări neaşteptate de stress. Cu cât avem o rezervă mai mare, cu atât creşte rezilienţa creierului atunci când avem probleme. Rezerve mai reduse ne fac vulnerabili în condiţii de stress. Acest aspect este extrem de important pentru mamă şi făt în cursul sarcinii.
In condiţiile în care există numeroşi factori care pot mări sau micşora rezervele creierului, copiii îşi pot începe viaţa cu diferite nivele de rezerve ale creierului. Studiile au demonstrat că mamele expuse la diferite toxine din mediu, precum alimente contaminate, fumat, consum de marijuana, consum de alcool, stress emotional constant, în timpul sarcinii, acestea vor afecta rezervele creierului fătului. In acelaşi timp, o mamă care adoptă un stil de viaţă sănătos, face exerciţii fizice, are o nutriţie sănătoasă, evită agenţii toxici, consumă suplimente prenatale, va crea condiţiile pentru creşterea rezervelor creierului şi pentru dezvoltarea normală a fătului. Exemple de factori care pot reduce rezervele creierului copiilor:
* stress cronic – poate distruge celulele nervoase, mai ales celulele din hipocamp (centrii memoriei);
* lovituri la cap, contuzii- pot conduce la leziuni temporare sau definitive ale creierului;
*nutriţie nesănătoasă– conduce la deficite de vitamine, minerale, care afectează dezvoltarea normala a creierului copilului;
*toxine din mediu (pesticide, ingrediente din cosmetice sau din produse de uz personale)- pot produce leziuni ale celulelor creierului copilului;
*lipsa de somn a mamei, fumatul, abuzul de cafeină – pot conduce la reducerea fluxului de sânge la nivelul creierului fătului şi la reducerea rezervelor creierului.Unul din cele mai bune moduri de a susţine rezervele de creier ale fătului este administrarea de vitamine în perioada prenatală.
De ce sunt importante suplimentele prenatale?
*In timpul sarcinii şi imediat după naştere apare o creştere dramatică a nevoilor de nutrienţi pentru mamă. Este important ca mamele să consume o dietă echilibrată însă studiile arată că deficienţele nutriţionale sunt larg răspândite în rândul mamelor. In aceste condiţii, este necesară administrarea unui supliment special destinate creşterii aportului de nutrienţi pentru mame în cursul sarcinii şi în perioada de lactaţie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *