NOI ABORDARI LEGATE DE BLOCAREA GANDIRII NEGATIVE SI ALE ALTOR TIPARE

Atunci când analizăm modalități de îmbunătățire a stării generale de sănătate a creierului și a corpului nostru, avem tendința de a ne concentra pe exerciții consistente, realizarea unui somn odihnitor și consumul unei diete sănătoase (însoțite de suplimente nutritive de calitate). Dar care e rolul gândurilor noastre?
Se estimează că 60.000 de gânduri ne trec prin minte în fiecare zi. Ce efect au ele asupra sănătății, fericirii și bunăstării noastre?

Gândurile sunt puternice

Gândurile noastre sunt puternice și pot avea un efect profund asupra modului în care ne simțim. Pot chiar declanșa răspunsuri fiziologice în organism. „Ori de câte ori ai un gând trist, un gând neplăcut sau un gând lipsit de speranță – cum ar fi„ Nu voi ajunge niciodată la locul meu de muncă ”, creierul tău pompează o doză de substanțe chimice care te fac să te simți prost. Pe de altă parte, evocă un gând fericit, iubitor sau încurajator, iar creierul tău îți oferă bucurie susţinută de substanțe chimice care te fac să te simţi bine. ” 
Vorbirea negativă antrenează creierul să vadă lucrurile pesimist. Cercetătorii consideră că gândirea negativă rescrie în mod eficient rețelele noastre neuronale, ceea ce face mai probabil că vom continua să vedem paharul pe jumătate gol. În plus, a avea gânduri negative poate reduce activitatea în zona creierului implicată în autocontrol, judecată și planificare, ceea ce poate duce la decizii slabe. Aceste tipare de gândire negativă poate provoca o spirală descendentă. Deci, exact cum puteți elimina gândirea negativă?

Gânduri negative automate

Primul pas pentru eliberarea de gândirea negativă este să recunoaștem că gândurile noastre ne spun deseori lucruri care pur și simplu nu sunt adevărate. Ne spun minciuni care ne fac să ne simțim rău emoțional. De asemenea, pot apărea în mod aleatoriu în mintea noastră fără permisiune. Acestea sunt asa-numitele gânduri negative automate (GAN / ANT – Authomatic Negative Thoughts). Într-o măsură mai mare sau mai mică, cu toții ne ocupăm de ele. ANT-urile se încadrează în general în una dintre aceste nouă categorii:

1. „Totul sau nimic” – Gânduri care sunt toate bune sau toate rele.
2. „Întotdeauna” – Gândirea în cuvinte de tipul „întotdeauna”, „niciodată”, „nimeni”, „toată lumea”, „de fiecare dată”, „totul”.
3. Concentrarea pe negativ – A vedea doar răul într-o situație.
4.Prezicerea norocului – Prezicerea celui mai grav rezultat posibil pentru o situație cu puține sau fără dovezi pentru aceasta.
5. Citirea minţii– Crezi că știi ce gândește o altă persoană, deși nu ți-a spus-o.
6. A gândi pe baza sentimentelor tale – A crede sentimentele negative fără a le pune la îndoială.
7. Asumarea vinii – Gândirea în cuvinte precum ar trebui, trebuie, ar trebui sau trebuie.
8. Etichetarea – Atașarea unei etichete negative la tine sau la altcineva.
9. Invinovăţirea – A da vina pe altcineva pentru problemele tale.

Recunoști vreunul dintre acestea în propria ta gândire? Pentru sănătatea și bunăstarea dvs., este important să faceți ceva în legătură cu aceste tipuri de gânduri. Dacă îți lași gândurile negative necontrolate, acestea îți pot colora percepțiile și pot face ravagii în viața ta.
Cum să opriți gândurile negative
Numeroase studii arată că combaterea gândirii negative ne ajută să ne simțim mai bine. Puteți începe să vă eliminaţi gândurile negative automate provocându-le cu aceste patru întrebări:
• Este (gândul negativ) adevărat?
• Pot să știu absolut că este adevărat?
• Cum reacționez când traiesc acel gând?
• Cine aș fi fără acest gând? Sau, cum m-aș simți dacă nu aș avea acest gând?
Ori de câte ori un gând negativ automat îți intră în minte, notează. Apoi puneţi-vă aceste întrebări și ar trebui să începeți să simțiți libertatea care vine din curățarea minții de gânduri negative.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *