Creierul tău este cel mai complex și uluitor organ din univers. Acesta are aproximativ 100 de miliarde de neuroni (supranumiți și celule nervoase sau celulele creierului), același număr ca al stelelor din galaxia Calea Lacteelor.
Fiecare neuron este conectat la alți neuroni cu până la 40 000 de conexiuni individuale (sinapse) între celule. Dacă multiplicăm 100 de miliarde de neuroni cu 40 000 de sinapse dintre acestea, rezultă faptul că există mai multe conexiuni în creierul uman decât stele în univers.
O parte din țesutul cerebral de mărimea unui grăunte de nisip conține 100.000 de neuroni și 1 miliard de sinapse, fiecare comunicând între ei.
Principalul scop al unui neuron este să genereze un semnal electric, numit ”potențial de acțiune”, fapt ce se produce dacă neuronul respectiv este inervat destul de alți neuroni. Potențialul de acțiune al unui neuron este asemenea unui fulger ce stimulează alți neuroni. Neuronii stimulați generează apoi propriul lor semnal, ce se poate transmite și poate stimula, din nou, alți neuroni la care sunt conectați, creându-se astfel o rețea neuronală ce efectuează un anumit proces cerebral.
O altă cale prin care neuronii comunică între ei este prin mesageri chimici, numiți neurotransmițători. Există diferiți neurotransmițători, cum ar fi acetilcolina, serotonina, dopamina, GABA, adrenalina, glutamat și norepinefrină.
Creierul tău utilizează neurotransmițătorii pentru a-ți face inima să bată, plămânii să ”respire” și stomacul să digere. Aceștia pot de asemenea să îți afecteze starea de spirit, somnul, concentrarea, greutarea și pot creea multe alte probleme dacă nivelul lor nu este unul optim. Aceștia pot fi, astfel, epuizați sau dezechilibrați prin mai multe moduri. Stress-ul, o dietă precară, predispoziția genetică sau consumul medicamentelor, al drogurilor, al alcoolului și al cafelei pot pot fi cauzele dăunătoare neurotransmițătorilor tăi.
Totuși atunci când concentrația chimică a acestora este echilibrată, poți gândi mai clar, poți fi mai fericit și poți resimți experiența unei vieți cu mult mai împlinite.
Veștile bune sunt că, există moduri prin care poți regla nivelurile neurotransmițătorilor din creierul tău.
Pe lângă reducerea stresului, menținerea unei diete adecvate și evitarea alcoolului și a cafeinei, exista de asemenea si suplimente care asigură nutrienții necesari neurotransmițătorilor tăi.
Uite câteva produse și neurotransmițătorii a căror concentrație este susținută de acestea.
Suplimente care sustin creseterea nivelului de serotonina: susțin nivelul serotoninei ce joacă un rol important în starea de spirit, somn și apetit.
Calmantul GABA: conține neurotransmițători GABA ce redau o stare de calm corpului.
Reducerea stresului zilnic: printre alte mecanisme ce susțin rezistența corpului tău la stres se numără și utilizarea Taurinei ce ajută la echilibrarea neurotransmițătorilor GABA pentru a te relaxa.
N-LK: ajută la reglarea concentrațiilor mai multor neurotransmițători printre care se numără și adrenalina, noradrenalina, dopamina, GABA, glutamatul și serotonina structură chimică echilibrată a creierului.
În concluzie, o structură chimică echilibrată a creierului rezultă într-o calitate a vieții mult mai bună.