De unde provine energia?
Iata o intrebare foarte interesanta pe care probabil ca cele mai multe persoane din jurul nostru nu si-o pun poate niciodata. Corpul tău necesită cantități mari de energie pentru a funcționa, pentru a se vindeca și a crește. Această energie este generată de majoritatea celor aproape 40 de miliarde de celule din corpul vostru.
În interiorul fiecărei celule, până la 2.000 de mici „centrale electrice” numite „mitocondrii” convertesc glucoza, grăsimile și oxigenul în adenozin trifosfat (ATP), o moleculă bogată în energie cunoscută sub numele de „monedă energetică” a corpului. ATP este un mijloc de a schimba energia primită din alimente pentru forme pe care diversele celule le pot folosi.
Aproape toată activitatea biochimică a corpului dumneavoastră necesită ATP pentru a furniza energia care declanșează reacțiile chimice. În fiecare zi, corpul dumneavoastră produce o jumătate uimitoare din propria greutate în ATP doar pentru funcții normale, care susțin viața.
Dacă producția de ATP este scăzută, vă puteți simți obosit și obosit chiar dacă mâncați bine și dormiți suficient. Deci, cum vă asigurați că obțineți suficient ATP pentru a vă alimenta celulele?
Cum să vă hrăniți ATP-ul?
O dietă sănătoasă vă poate ajuta să vă hrăniți procesele energetice – dar poate fi dificil să obțineți un sprijin nutrițional adecvat pentru producerea de ATP numai din alimente. Suplimentarea atentă poate fi cel mai bun mod de a susține în mod fiabil producția de ATP a celulelor.
Care sunt cei mai eficienți compuși nutriționali care susțin producția de ATP?
Urmatorii compusi apar în mod natural în corpul dumneavoastră. Ei includ:
• Coenzima Q10 (CoQ10) este o enzimă necesară funcțiilor normale ale corpului și esențială pentru producerea de energie celulară. Poate fi sintetizată de către organism sau poate fi obţinută prin alimentaţie. Nivelurile CoQ10 celulare sunt maxime la circa 20 de ani; pe măsură ce îmbătrânești, corpul tău produce mai puțin. Sursele alimentare bune de CoQ10 includ carnea de inimă, ficat și rinichi, carnea de vită, sardine, macrou, spanac, broccoli și conopidă.
• Acidul alfa-lipoic (ALA) joacă un rol cheie în ciclul Krebs, o parte complexă a procesului de producere a energiei celulelor. Cercetările arată că acest compus contribuie la producţia de energie musculară, la susţinerea funcției hepatice, a sistemului imunitar, asigură echilibrul zahărului din sânge, sănătatea celulară și eficiența crescută a insulinei.
• ALA și CoQ10 sunt antioxidanți puternici care combate daunele provocate de radicalii liberi creați în mod natural în procesele de producere de energie. Sursele alimentare de ALA includ carnea de inimă, ficat și rinichi, broccoli și spanac.
• Acetil l-Carnitina este un compus biochimic critic care transportă acizii grași cu lanț lung în mitocondrii pentru producerea de ATP. De asemenea, sprijină sinteza acetilcolinei de către organism, un neurotransmițător care este esențial pentru învățare și memorie. Cea mai bogată sursă a acestui compus este carnea roșie.
• Vitaminele B sunt co-factori esențiali în mai multe reacții chimice care transformă energia alimentară în ATP. Dacă nu sunt prezenți, reacția chimică nu se poate produce. Sursele alimentare bune de vitamine B includ pește, carne de pasăre, carne, ouă, lactate, leguminoase, nuci și semințe, avocado, banane, broccoli și spanac.
Dacă consumaţi gustări sau băuturi energizante, amintiți-vă că adevărata energie nu provine din stimulente – provine din ATP produs de mitocondriile din celulele voastre.