DENSITATE CRESCUTĂ DE NUTRIENȚI

O NOUĂ ABORDARE ÎN DIETA ZILNICĂ

Densitate crescută de nutrienți ne preocupă mai mult acum deoarece alimentația actuală și-a pierdut multe din calitățile nutritive din trecut și nu mai reușește să asigure aportul necesar de nutrienți.

DE CE ESTE IMPORTANTA DENSITATEA DE NUTRIENTI?

Un aliment dens în nutrienți vă oferă cei mai importanți nutrienți pentru cele mai puține calorii. În schimb, „mâncarea nedorită” oferă o mulțime de calorii (inclusiv zaharuri și grăsimi nesănătoase), dar nu şi nutrienţi necesari organismului.
Utilizarea mai multor alimente bogate în nutrienți în dieta zilnică vă mărește cantitatea de nutrienții fără a adăuga calorii. Acest lucru este important, deoarece dezechilibrul dintre numărul de calorii introduse în organism în comparație acele calorii arse determină dacă vă îngrășați sau nu. 
Pe măsură ce îmbătrânim, este din ce în ce mai dificil să obținem nutrienții de care avem nevoie doar prin dietă. Corpul nu mai absoarbe la fel de eficient substanțele nutritive, în condițiile în care nevoia de calorii (și adesea pofta de mâncare) este în scădere. Alimentele bogate în nutrienți oferă mai multe vitamine, minerale, fibre, proteine slabe, grăsimi nesaturate și alți nutrienți de care aveți nevoie pentru a vă menține sănătoși.

CARE SUNT CELE MAI BUNE ALIMENTE CU DENSITATE CRESCUTA DE NUTRIENTI?

Încă mai putem găsi surse bune de nutrienți atât de origine animală cât li de origine vegetală. Trebuie doar să găsim aceste surse.

Principalele surse de alimente de origine animală cu densitate crescută de nutrienți:

Ouăle au vitamine, minerale și substanțe nutritive puternice, inclusiv colină, luteină și zeaxantină, plus proteine de înaltă calitate și grăsimi sănătoase; ouăle nu sunt responsabile de creşterea nivelelor de colesterol LDL „rău”.
Ficatul este mai bogat în nutrienți decât carnea provenită din muşchi; ficatul este bogat în vitamine A și B, fier, fosfor, zinc și seleniu.
Sardinele au aproape fiecare nutrient de care are nevoie corpul dumneavoastră. Sunt echilibrate nutrițional și bogate în acizi grași omega-3.
Scoicile sunt printre cele mai bune surse de vitamina B12; conţin vitamina C, vitamine B și minerale.
Stridiile sunt bogate în zinc și cupru, plus vitaminele B12 și D.
Somonul sălbatic oferă nivele înalte de grăsimi omega-3, proteine de înaltă calitate, magneziu, potasiu, seleniu și vitamine B.

Principalele surse de origine vegetală cu densitate crescută de nutrienți:

Sparanghelul conține substanțe nutritive de calitate precum vitaminele A, C E, K. B6. și folat, plus fier, cupru, calciu, zinc, seleniu, proteine și fibre.
Broccoli acoperă valoarea zilnică a vitaminelor C și K; conţine, de asemenea, folat, mangan, potasiu și sulforafan (un compus de sulf cu efecte antioxidante).
Morcovii conţin cantităţi mari de vitamina A și beta-caroten (pe care organismul o transformă în vitamina A), plus vitaminele C și K. potasiu, precum și antioxidanții luteină și zeaxantină.
Varza Kale oferă nivele mari de vitamine A, C, K, B6, folat, mangan, calciu, cupru și potasiu.
Cartofii au mai multă vitamina C decât roșiile și mai mult potasiu decât bananele. Sunt bogaţi în vitamina B6. magneziu, fier. de asemenea.
Spanacul este leguma cea mai densă în nutrienți, conţinând vitaminele A. B6. C, E și K1, folat, fier, calciu, potasiu, magneziu și antioxidanți puternici precum luteina, și zeaxantina.
Afine. Conţin fibre, vitaminele C și K. și antioxidanți puternici, precum antocianine și proantocianine.
Ciocolata neagră (>70%-85% cocoa). Consumată cu moderaţie ciocolata neagră aduce un aport important de nutrienţi, precum fibre, fier, magnesiu, cupru, mangan, potasiu, fosfor, zinc, seleniu, precum şi nivele importante de antioxidanţi.

Toate aceste alimente sunt ușor de procurat și ușor de introdus în alimentația zilnică.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *