Tehnologia ne-a îmbunătățit viața în moduri profunde, însă ne-a prezentat şi mai multe provocări unice. Deși tehnologia are numeroase avantaje, este frecvent prost utilizată sau folosită în exces.
In condiţiile în care predomină în societatea noastră, este surprinzător cât de puține cercetări au fost efectuate asupra modului în care tehnologia afectează dezvoltarea creierelor și a impactului asupra familiei. Tehnologia a captivat complet tinerii societății noastre, iar jocurile video au ajuns la proporții aproape epidemice. Un sondaj a raportat că 97% dintre americanii cu vârste cuprinse între 12 și 17 ani joacă jocuri video.
In condiţiile utilizării masive a jocurilor video şi a social media, care va fi impactul tehnologiei asupra tineretului de astăzi? Utilizarea explozivă a tehnologiei va aduce consecințe neprevăzute în viitor? Tehnologia va controla în cele din urmă fiecare gând și decizie pe care o luăm? Va deveni identitatea noastră?
Dacă adolescentul dvs. a devenit dependent de tehnologie, v-aţi gândit la aceste idei la un moment dat. Dar cum puteți ști dacă copilul dvs. prezintă un comportament normal de adolescent sau dacă se îndreaptă spre probleme? Singura modalitate de a ști sigur este să fii atent la semnele de avertizare.
SEMNE DE AVERTIZARE
Majoritatea oamenilor sunt de acord că jocurile video sau „maratoanele” de noapte nu sunt benefice sănătății fizice şi mentale. Dar există o posibilitate să ştim când jocurile video devin excesive sau obsesive ? Există numeroase semne de avertizare pentru persoanele care au o supra-dependență de tehnologie. Copilul dvs. ar putea fi în pericol dacă:
1. Joacă jocuri video toată noaptea, doarme în timpul zilei și, în general, are un stil de viață sedentar.
2. El / ea a eșuat la cursuri, a renunțat la școală sau și-a pierdut un loc de muncă din cauza utilizării excesive a jocurilor video sau a internetului.
3. El / ea trebuie să joace jocuri pentru perioade mai lungi de timp pentru a obține același nivel de plăcere.
4. Se retrage din societate sau devine iritabil, neliniștit sau agresiv atunci când nu joacă jocuri sau nu utilizează social media.
5. El / ea are dificultăți în îndeplinirea sarcinilor care necesită concentrare și atenție, cum ar fi citirea unei cărți.
Dacă aveți un „adolescent obsedat de ecran” (“screenager”) care nu poate pune jos telecomanda, smartphone-ul sau tableta, iată opt sfaturi practice pentru a vă ajuta copilul să-și depășească dependența digitală:
Stabiliţi perioade de pauză tehnologică – Din ce în ce mai mult, părinții limitează timpul pentru televizor sau tabletă pentru copii. Stabiliți un moment în care toate dispozitivele vor fi oprite pentru restul serii. Nu numai că aceasta va oferi o pauză de la primirea de apeluri, mesaje, navigare pe internet și postarea de conținut pe rețelele de socializare, ci va permite membrilor familiei tale să petreacă mai mult timp de calitate împreună.
Faceți adolescenţii să-şi merite timpul petrecut în faţa ecranului – Pe lângă faptul că stabiliți limite de timp pentru TV, jocuri video sau internet, puneţi adolescentul să îşi câștige timpul petrecut în faţa ecranului. Exemple de sarcini care trebuie finalizate înainte de a-şi primi timpul de petrecut în faţa ecranului sunt: citirea unei cărți, petrecerea timpului cu familia și prietenii și finalizarea temelor și treburilor.
====>>>>>