DL-Fenilalanina este una din cele trei forme cunoscute ale aminoacidului esential fenilalanina. Trebuie sa aminitim aici ca odata patruns in corp acest aminoacid poate fi convertit in aminoacidul tirozina care este folosita la sinteza a doi neurotransmitatori ce au un rol cheie la nivelul organismului in sustinerea bunei dispozitii: dopamina si noreprinefina.
DL-Fenilalanina este o forma/ un amestec de parti egale L- (natural) si respectiv D- (sintetic) ale aminoacidului fenilalanina. Forma L- este forma cea mai obisnuita si de asemenea forma in care fenilalanina este incorporata in proteinele din corp. Forma D- actioneaza ca analgezic.
Prin faptul ca amplifica activarea si producerea endorfinelor (hormoni asemanatori morfinei) DL-fenilalanina contribuie la intensificarea si prelungirea unei anumite reactii naturale de tip analgezic a corpului la raniri, accidente si boli.
Diverse tipuri de reactii generate de diferite sisteme de tip enzimatic din corp tind sa distruga in mod constant endorfinele; cu toate acestea DL-fenialanina inhiba eficient aceste enzime, permitand endorfinelor „analgezice” sa actioneze.
S-a constatat de asemenea ca DL-fenilalanina este foarte efice in cazurile de durerti cronice pe care le au multe persoane; in cazul multor persoane ce sufera de diverse dureri cronice s-a constatat ca au nivele foarte reduse de endorfine atat in sange cat si in lichidul cefalo rahididia. Avantajul major oferit de DL-fenilalanina este acela ca poate restabili nivelul de endorfine, inlaturand sau reducand durerea si aceasta pe cale naturala, fara a se recurge la diverse medicamente.
Mergand mai departe DL-fenilalanina poate atenua in mod foarte eficient disconfortul cronic pe termen lung –fara a afecta in nici un fel mecanismele naturale de aparare ale organismului in special impotriva durerii acute pe termen scurt. Se considera ca efectul DL-fenilalaninei este cel putin egal daca nu chiar mai puternic decat al morfinei , al altor derivati din opium ,precum si al unor medicamente – iar aici trebuie sa evidentiem in plus si alte avantaje majore:
•nu provoaca dependenta;
•ameliorarea durerii devine mai eficienta in timp (fara dezvoltarea tolerantei);
•are o actiune antidepresiva puternica;
•poate ajuta la combaterea durerii continue, pana la o luna, fara medicatie suplimentara;
•este lipsit de toxicitate;
•poate fi combinat cu orice alte medicamente sau terapie pentru a creste beneficiile. Fara influente nefavorabile.
Principalele beneficii ale administrarii de DL-fenilalanina includ:
•contribuie la instalarea si mentinerea unei foarte bune stari de spirit;
•asigura suport corpului pentru a face fata mai bine stress-ului;
•foarte eficienta in controlul durerii;
•creste acuitatea intelectuala;
•scade apetitul;
•este foarte util in cazul persoanelor care sufera de boala Parkinson;
•este folosita pentru a usura sindromul premenstrual si de asemenea alte dureri cronice;
•actioneaza ca un analgezic natural pentru diferite afectiuni (gen gat de lup, osteoartrita, artrita reumatoida, mici dureri de spate, migrene, crampe musculare si ale piciorului, dureri postoperatorii si nevralgie);
•ofera o combinatie intre cele doua forme D- si L- ale aminoacidului fenilalanina;
Modalitati de administrare: DL-fenilalanina, in general, este disponibila la capsule cu doze de aproximativ 500-750 mg. Dozele corecte variaza in functie de experienta proprie combinata cu durerea , elemente care difera de la persoana la persoana.
Admnistrarea a 3-6 comprimate pe zi (1-2 comprimate de 2-3 ori pe zi / administrate cu aproximativ cincisprezece minute inainte de fiecare rnasa) reprezinta cel mai bun mod de a incepe un regim cu DL-Phenylalanine. Ameliorarea durerii ar trebui sa apara in primele patru zile, desi poate dura, in unele cazuri, trei-patru saptamani. (Daca nu se observa nicio ameliorare substantiala in primele trei saptamani, dubleaza doza initiala pentru o perioada suplimentara de doua-trei saptamani. Daca tratamentul inca nu functioneaza, se recomanda intreruperea administrarii. S-a descoperit ca un procent cuprins intre 5-15 la suta din utilizatori nu raspund la proprietatile analgezice ale DL-Phenylalaninei (adica sunt non-responderi).
Efecte adverse: DL-fenilalanina este contraindicata in timpul sarcinii si pentru persoanele cu fenilcetonurie*. Deoarece creste tensiunea arteriala, persoanele cu boli de inima sau hipertensiune ar trebui sa discute cu un medic inainte de a incepe orice regim cu DL-fenilalanina.