FOLAT VERSUS ACID FOLIC

folat acid folic vitamina b9

Fie că vorbim de folat sau acid folic, vorbim despre o vitamină esențială pentru sănătatea organismului uman, fiind prezentă în atâtea procese metabolice.

Folatul

Folatul este considerat hrana creierului și este necesar pentru producerea energiei și formarea globulelor roșii ale sângelui. Cunoscut și sub numele de acid folic, folacin sau acid pteroilglutamic (PGA) sau Vitamina B9. Termenul folat vine din latină folium care înseamnă frunze, arătând și sursele de proveniență (frunzele verzi).

Surse naturale de folat

Folatul se găsește în mod natural în alimente (legume cu frunze verzi, leguminoase, portocale, nuci, fructe de mare, ciuperci, ficat, gălbenuș de ou). Însă biodisponibilitatea (asimilarea în organism a) folatului este la jumătate față de  acidul folic (forma sintetică) și diferă foarte mult în funcție de cum sunt consumate alimentele (folatul se pierde prin gătire și în prezența luminii). Folatul este asimilat în intestin și apoi în ficat. Excesul merge mai apoi la rinichi și este eliminat prin urină.

Beneficii pentru sănătate

Folatul crește imunitatea, ajutând la o bună formare și funcționare a globulelor albe din sânge. Pentru că funcționează ca o coenzimă în sinteza ADN și ARN, este important pentru divizarea și înmulțirea sănătoasă a celulelor. Este implicat în metabolismul proteinelor și este utilizat în prevenirea și în tratamentul anemiei. Necesar pentru dezvoltarea armonioasă a embrionilor în primele luni de sarcină. Acest nutrient poate ajuta în tratamentul depresiilor și anxietății și poate fi eficient în tratamentul displaziei uterine și cervicale.

Acidul folic

Acidul folic este un membru al familiei de vitamine B complex. Este forma sintetică a folatului făcut din bacterii. Se măsoră în mcg (micrograme).  Acidul folic prezent în alimentele fortificate (paste, orez, porumb, făină, cereale pentru micul dejun, paine) sau suplimente este transformat în ficat și împreună cu vitamina B6 intră în circulația celulelor. Dozele de acid folic din alimente și suplimente poate fi de la 100 la 1000 mcg (micrograme).  Folatul și acidul folic au o structură asemănătoare în corp, dar acidul folic este mai ușor de asimilat.

Acidul folic beneficii

Vitamina B9 (folat sau acid folic) ajută creierul să producă dopamină, epinefrină, norepinefrină și serotonină. Participă la sinteza ADN și ARN şi transformă homocisteina în metionină care este utilizată în sinteza S-adenosil-metioninei (SAMe). Este implicat în exprimarea genelor, sinteza aminoacizilor, sinteza și repararea mielinei (strat fosfolipidic protector al impulsurilor nervoase). Vitamina B9  este esențială pentru optimizarea activităţii creierului. Ca nootropic (supliment pentru creier), doza de vitamina B9 (folat) este de 400 mcg pe zi. 

 

Surse

  1. https://www.verywellfit.com/is-folic-acid-the-same-as-folate-2506553
  2. https://www.healthaid.co.uk/healthaid-blog/vitamin-b9-benefits
  3. https://www.medicalnewstoday.com/articles/327290#sources

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *