FOSFATIDILSERINA

fosfatidilserina este un fosfolipid

Ce este fosfatidilserina?

Fosfatidilserina este un fosfolipid (clasă de compuși grași ce se găsesc în membrana celulară, cea mai cunoscută fiind lecitina) prezent în mod special în celulele nervoase, fiind o componenta a membranelor neuronale. Fosfatidilserina este dovedit ca fiind o substanță nutritivă stimulantă pentru memorie. Fosfatidilserina este utilizată pentru a înveli neurotransmiţătorii produși în creier până la eliberarea în sinapse. Fosfatidilserina este necesară pentru membranele mitocondriilor în cursul proceselor de producere de energie.

Surse de FOSFATIDILSERINĂ

Fosfatidilserina este produsă în mod natural de către organism. In alimente fosfatidilserina,  se găsește în cantități reduse. Una din cele mai bune surse de fosfatidilserină este creierul de vită însă, datorită posibilității de transmisie a unor virusuri, aceasta nu este o sursă alimentară utilizată frecvent. Fosfatidilserina mai poate fi găsită în ficat și rinichi și în cantități mai reduse în laptele de vacă. Cea mai bună sursă de fosfatidilserină este un fosfolipid ce se găsește în gălbenușul de ou de găină și soia.
Un mod eficient pentru asigurarea necesarului de fosfatidilserină este suplimentarea acesteia prin intermediul suplimentelor nutritive de calitate în cadrul cărora se găsește ca și ingredient principal.

Beneficii aduse de fosfatidilserină pentru creier:

  • Îmbunătățirea memoriei și a capacității de învățare demonstrate în studii clinice; fosfatidilserina este cel mai studiat nutrient privind posibilitățile de îmbunătățire a învățării, memoriei și fluenței verbale;
  • Stimularea atenției – un grup de copii cu vârste între 4-14 ani care a primit 200mg/zi de fosfatidilserină a prezentat îmbunătățirea atenției, capacitate mai mare de autocontrol și de memorizare, comparativ cu lotul placebo.
  • Susține răspunsul unor neurotransmiţători (acetilcolina, dopamina, serotonina, norepinefrina) – fosfatidilserina are rol în organizarea enzimelor și a altor proteine în complexe moleculare care mențin funcționarea normală a organismului.
  • Păstrează  nivelul cortizolului (hormonul stresului) sub control, în  perioadele de stres fizic și mental.
  • Producția de energie – fosfatidilserina este esențială în funcționarea mitocondriilor (uzinele de producere a energiei la nivel celular).
  • Promovează sănătatea creierului – fosfatidilserina  este implicată în schimbul conexiunilor neuronale.

Mod de utilizare a suplimentelor cu fosfatidilserină:

Pentru îmbunătățirea memoriei: în asociere cu omega-3 (EPA și DHA) promovează funcționarea eficientă a sinapselor, contribuind la îmbunătățirea comportamentului și a stării de spirit, la îmbunătăţirea atenţiei şi performanţei la învăţătură a copiilor.

Un comentariu la „FOSFATIDILSERINA

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *