FOSFORUL

Fosforul este un mineral prezent in fiecare celula din organismul uman.
Vitamina D si calciul sunt esentiale pentru buna functionare a fosforului.
Calciul si fosforul trebuie sa fie in proportie de doi la unu pentru a functiona corect (de doua ori mai mult calciu decat fosfor).
Fosforul este implicat in aproape toate reactiile chimice fiziologice. Fosforul este necesar pentru structura normala a oaselor si dintilor.
Vitamina B3 (niacina) nu poate fi asimilata fara fosfor. Important pentru functionarea regulata a inimii. Este esential pentru functionarea normala a rinichilor si de asemenea pentru transferul de impulsuri nervoase.

Fosforul este necesar la nivelul organismului si de asemenea actiunea sa este decisiva in urmatoarele directii:
• Ajuta corpul la folosirea vitaminelor si la transformarea hranei in energie.
• Ajuta la crestere si la diferitele procese de tip reparatoriu de la nivelul organismului.
• Coagularea sangelui, pentru formarea oaselor si a dintilor;
• Contractiile muschiului inimii;
Dezvoltarea celulara,
• Furnizeaza energie si vigoare, ajutand la metabolizarea grasimilor si aamidonului.
• Normalizarea ritmului cardiac si a functiei renale.
• Reduce durerea provocata de artrita si contribuie la sanatatea gingiilor si a dintilor.

Ar trebui mentinut mereu un echilibru corect intre magneziu, calciu si fosfor. Daca unul dintre aceste minerale este prezent intr-o cantitate excesiva sau insuficienta, acest fapt va avea efecte adverse asupra organismului.

CARENTELE SI BOLILE GENERATE DE LIPSA DE FOSFOR

Carentele de fosfor sunt rare (pentru ca cest mineral se gaseste in multe alimente, mancare preparata si bauturi dulci carbogazoase) dar pot da nastere unor simptome cum ar fi anxietatea, dureri de oase, oboseala, respiratie neregulata, iritabilitate, amorteli, sensibilitate a pielii, tremuraturi, slabiciune si variatii de greutate. Dintre bolile/afectiunile cele mai cunoscute si generate de lipsa de fosfor amintim rahitismul si pioreea , anxietatea, durerile de oase, oboseala, respiratie neregulata, iritabilitate, amorteli, sensibilitate a pielii, tremuraturi, slabiciune si variatii de greutate. Dintre bolile cele mai cunoscute si generate de lipsa de fosfor amintim rahitismul si pioreea.

MOD DE PREZENTARE SUB FORMA DE SUPLIMENTE

Exista multe suplimente atat individuale cat si (in combinatie doar cu minerale/sau impreuna cu vitamine si minerale) care ofera fosfor. Doza obisnuita pentru un adult este cuprinsa intre 800-1200 mg. Este foarte posibil ca persoanele insarcinate su care alapteaza sa aiba nevoi sporite din acest mineral. Este foarte important sa mentionam aici pentru cei care urmaresc ceva mai strict aportul de fosfor in dieta de zi cu zi ca nivele sporite de fier, aluminiu sau magneziu pot face ineficienta actiunea fosforului.

CARE SUNT PRINCIPALELE SURSE DE FOSFOR?

Carenta de fosfor este rara pentru ca acest mineral se gaseste in multe alimente, mai ales in mancarea preparata si in bauturile dulci carbogazoase. Cantitati semnificative de fosfor se gasesc in alune, carne , carne rosie, carne de pasare, cereale integrale, dovleac, drojdie de bere, floarea soarelui, fructe uscate, oleaginoase, oua, peste, porumb, produse lactate, radacinoase, seminte de susan, somon, sparanghel, tarate, usturoi. Una din cele mai cunoscute surse naturale de fosfor este reprezentata defaina de oase (dar aici persoanele care vor sa isi asigure acest mineral din acest tip de faina trebuie sa se asigure ca a fost adaugata vitamina D pentru a ajuta asimilarea fainii de oase si de asemenea ca aceasta nu are plumb.)

TOXICITATE SI EFECTE ADVERSE:

Pana in prezent nu sunt cunoscute/nu sunt disponibile date concrete sau efecte toxice generate de consumul de fosfor.

ALTE MENTIUNI LEGATE DE MINERALUL FOSFOR

Cantitatile excesive de fosfor interfereaza cu aportul de calciu. In mod uzual responsabilitatea o poarta o dieta bogata in alimente preparate si de tipul fast-food sau bauturile carbogazoase. Vitamina D accentueaza actiunea fosforului.

Cand aportul de fosfor este prea mare, echilibrul de mineral este dat peste cap, iar calciul scade. Dietele noastre sunt de obicei bogate in fosfor, deoarece acest mineral apare aproape in fiecare aliment natural si, prin urmare, deficientele de calciu sunt frecvente. Trebuie sa stii acest lucru si sa iti adaptezi dieta in consecinta.

Consumul ridicat de alcoolul scade nivelul de fosfor din oase si diminueaza cantitatea din organism.

O alta sugestie / recomandare este adresata persoanelor de peste 40 de ani: acestea ar trebui sa reduca consumul saptamanal de carne si sa manance mai multe legume cu frunze. Explicatia ar fi aceea ca dupa patruzeci de ani, rinichii nu ajuta la eliminarea excesului de fosfor, iar calciul este din nou epuizat. Se pot cauta si alimente conservate cu fosfati , iar acestea sa fie considerate parte a aportului de fosfor.

AVERTIZARE/FOARTE IMPORTANT: Utilizarea suplimentelor de fosfor cu suplimente de potasiu poate duce la niveluri ridicate de potasiu in sange (ceea ce este cunoscut sub numele de hiperkalemie) si ceea ce poate genera afectarea grava a ritmului cardiac.

CUM INTERACTIONEAZA FOSFORUL CU DIFERITE MEDICAMENTE?

Antiacidele — pot impiedica absorbtia fosforului.

Anticonvulsivele — ar putea scadea nivelul de fosfor si creste nivelurile unei enzime care ajuta la eliminarea fosfatului din organism.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *