Pierderea memoriei după vârsta de 40 de ani şi chiar şi la vârsta de 80 de ani nu trebuie privită ca un fenomen normal. Nu arată o stare normală a creierului, chiar dacă apare la un număr mare de persoane.
Nu există memorie proastă. Există memorie antrenată şi memorie neantrenată. Iată câteva sfaturi pentru a-ţi îmbunătăţi abilitatea creierului de a gândi şi memora(memoriza).
1.Utilizează sisteme mnemotehnice.
Aceste sisteme de susţinere a memoriei sunt o metodă bună de a îmbunătăţi capacitatea creierului de a-şi aminti lucruri. Atunci când memoraţi o listă asociaţi cuvintele cu imaginile cele mai sugestive la care vă puteţi gândi. Fiţi creativi şi distraţi-vă când vă alegeţi imaginile. Pentru a vă aminti (un) nume, repetaţi numele, utilizaţi-l într-o conversaţie in mod natural, vizualizaţi numele sub forma unei imagini şi utilizaţi numele persoanei când îi spuneţi “la revedere”.
2.Exersaţi.
Nu stopaţi provocarea creierului după ce absolviţi facultatea sau după ce vă pensionaţi. Pentru cei care nu se opresc niciodată din învăţat, exerciţiul mental are un efect global pozitiv asupra funcţionării creierului.
3.Făceţi-vă notiţe.
Luarea de notiţe creşte capacitatea de înţelegere şi memorare. Făceţi-vă note pe marginea unei cărţi sau într-un notebook.
4.Găsiţi-vă stilul personal de învăţare. Fiecare are un stil preferat de învăţare. Invăţaţi cel mai bine prin citire, ascultare, discuţii, scriere sau prin activitate practică? Sau prin combinarea unora dintre aceste metode? Invăţaţi ceva nou prin intermediul stilului de învăţare preferat.
5. Intraţi într-o stare de calm.
Meditaţia produce o creştere a activităţii în cortexul prefrontal şi conduce la creşterea acuităţii mentale. Câteva minute de meditaţie pe zi pot creşte semnificativ abilităţile voastre mentale.
6. Utilizaţi suplimente de calitate.
Utilizati suplimente de calitate care sa promoveze producţia de energie la nivelul creierului, susţinerea activităţii neuronale precum şi protecţia împotriva radicalilor liberi. Aceste suplimente sunt recomandate a fi uitilizate pentru creşterea acuitatii mentale precum şi a capacităţilor de tip cognitiv. Exista multe formule pe piata: formula ideala ar trebui sa contina in mod obligatoriu phosphatidyl serina, acetyl l-carnitina, ginkgo biloba, n-acetyl cisteina, acidul alpha lipoic , huperzine A si optional vinpocentina (cu mentiunea de precautie pentru persoanele carora acest ultim component le poate provoca reactii adverse).
7. Pune întrebări ca un copil
Stiţi că preşcolarii pun în medie între 300-400 întrebări pe zi? Nu trebuie să ne oprim niciodată în a ne întreba “De ce?”, “Si dacă”, sau “Mă întreb” şi să fim extrem de curioşi, căutând răspunsuri.
8. Asigură-ţi un somn de calitate.
Creierul dispune de un sistem special de “eliminare a deşeurilor” la nivelul creierului, care vă va ajuta să scăpaţi de toxine în timpul somnului. Aceste toxine includ molecule care sunt asociate cu probleme legate de scăderea memoriei odată cu vârsta. Fără un somn sănătos creierul nu va avea suficient timp să elimine complet toxinele şi astfel riscaţi să dezvoltaţi probleme cognitive şi de memorare.
9.Echilibrează stressul.
Oricând eşti expus la hormonii stressului, îţi va fi afectată atât calitatea somnului cât şi buna funcţionare a sistemului imunitar şi a centrilor memoriei.
10. Hidratează-te.
Deshidratarea conduce cu o reducere cu 2% a performanţelor în sarcini care implică atenţie, memorare, performanţe fizice. Este asociată şi cu atrofia creierului (contracţie), concentrare redusă, dificultăţi de memorizare, performanţă şcolară redusă, creşterea sensibilităţii la durere.
11. Redu consumul de dulciuri
Consumul crescut de zahăr rafinat conduce la deficit de minerale, interferând cu acţiunile calciului şi magneziului, crescând nivelele de inflamaţie şi iritabilitate ale creierului. Un studiu efectuat de UCLA a demonstrat că un consum crescut de zahăr rafinat conduce la alterarea proceselor de învăţare şi memorizare.
12. Incetează multitaskingul.
Vei fi predispus la uitare atunci când jonglezi în acelaşi timp cu mai multe lucruri. In realitate creierul nu este capabil să facă mai multe sarcini în acelaşi timp, ci modifică focusul de la un lucru la altul. Tocmai de aceea este dificil să conversezi în timp ce citeşti o carte. In plus, multitaskingul te va încetini.
13. Fă jogging cu memoria ta.
Activitatea fizică măreşte aportul de sânge la nivelul corpului şi al creierului, furnizând cantităţi suplimentare de oxigen şi stimulând formarea de noi celule nervoase şi vase în ţesuturile nervoase.