Este un mineral esential pentru sanatatea glandei tiiroide si prevenirea aparitiei gusei (o accentuare mai proeminenta a glandei) – lucru care este mai rar intalnit astazi.
PRINCIPALELE BENEFICII ALE UTILIZARII IODULUI:
Functii: sustine sinteza hormonala la nivelul glandei tiroidiene si de asemenea previne aparitia gusei, ajuta in diete contribuind la diminuarea stratului adipos, contribuie la o crestere mai corecta, contribuie la sporirea energiei, confera claritate mentala, contribuie la imbunatatirea si pastrarea sanatatii parului, unghiilor, pielii si dintilor.
CARE SUNT PRINCIPALELE SURSE DE IOD:
Principalele surse naturale de iod sunt: sare iodizata, alge (in special cele marine – varecul este una din cele mai cunoscute) , ceapa, peste de apa sarata.
Alte surse includ: algele rosii, boabele de soia, ciuperci, dovleac, fasole lima, frunze de nap, sare de mare, seminte de susan, sfecla, spanac, sparanghelul, usturoiul.
S-a mai observat ca fructele si legumele ce provin din zone de coasta (aproape de apa) contin semnificativ mai mult iod decat cele care provin din zone din interiorul continentelor.
CARENTA SI BOLILE GENERATE DE LIPSA DE IOD:
Insuficienta functionala a glandei tiroidiene; aparitia gusei; reducerea ratei metabolismului; cresterea nivelelor de colesterol. Aparitia insuficientei tiroidiene in copilarie poate conduce la incetinirea cresterii, intarziere in dezvoltarea sexuala, retard mintal si surdiatate.
MOD DE PREZENTARE SUB FORMA SUPLIMENTELOR:
Foarte multe din suplimentele de vitamine si/sau minerale prezente pe piata contin iod in cantitati destul de bune (in general intre 75-200 mcg de iod pe comprimat).
TOXICITATE SI EFECTE ADVERSE:
Nu s-au raportat cazuri speciale de toxicitate , dar s-a observat ca efectele adverse datorate suplimentarii excesive cu iod incep cam de 750 mcg (3/4 dintr-un mg (1miligram=1.000 mcg) si merg pana la 2 mg (2000 mcg). Un aport marit de iod poate conduce catre inhibarea secxretiei de hormoni tiroidieni concomitent cu semnalarea unui gust de metal si rani la nivelul gurii, diaree, voma precum si marirea glandelor salivare. Este foarte important de mentionat ca iodul prescris si /sau administrat incorect poate fi extrem de daunator si poate provoca foarte mari neplaceri.
CUM INTERACTIONEAZA IODUL CU DIVERSELE MEDICAMENTE:
• Diureticele in combinatie cu iodul pot genera o cantitate ridicata de potasiu in corp.
• In combinatie cu litiul poate creste efectul asupra tiroidei; contribuie la scadearea functiei tiroidiene.
• Iodul in combinatie cu medicamentele antitiroidiene poate scadea prea mult efectul tiroidei;
• Iodul in combinatie cu medicamentele pentru reducerea tensiunii arteriale in corp – pot conduce la incetinirea eliminarii potasiului din corp;
• Medicamentele care contin deja iod in combinatie cu suplimente de iod – aceasta combinatie poate afecta tiroida;
STIATI CA? Daca sunteti axat pe consumul sistematic de cruditati in mod special varza cruda trebuie sa luati in calcul ca aceasta contine componente care impiedica asimilarea iodului.