CE ESTE KAVA KAVA?

kava un remediu naturist

Kava kava remediu naturist

Kava un remediu naturist care provine din rădăcina de Piper methysticum – un arbust ce se găsește în insulele Oceanului Pacific. Numele său înseamnă literalmente „piper aprins”. Este utilizat de câteva secole de către locuitorii din insulele din Pacific, cum ar fi Fiji și Tonga, în tot felul de adunări sociale precum și în medicina tradițională. Din rădăcina plantei, prin tradiție se produce o băutură care are efecte sedative ușoare până la moderate. Se spune că provoacă sentimente de euforie, asemeni alcoolului. În unele culturi tradiționale, kava este consumat ca și băuturile alcoolice la noi (Europa).

Ce este kava kava?

Kava este un arbust, mereu verde cu frunze în formă de inimă și tulpini lemnoase. Numele său științific este Piper methysticum. și sunt mai multe specii de kava. Localnicii folosesc adesea rădăcinile acestui arbust (sub formă de rizomi) pentru a prepara o băutură. Pentru a prepara băutura tradițională, oamenii mai întâi usucă rădăcinile și apoi le macină obținând o pulbere. Apoi pulberea rezultată se pune în apă, se strecoară, după care se bea amestecul rezultat. Numele kava înseamnă amar în limba tongană. 

Ce conține KAVA?

Kava kava („kava” pe scurt) conține substanțe numite kavalactone, care reprezintă 3-30% din greutatea uscată a rădăcinii plantei.  

Majoritatea cercetărilor efectuate până în prezent s-au concentrat asupra potențialului kava de a reduce anxietatea, iar kavalactonele produc aceste efecte, afectând nivelul neurotransmițătorilor din creier (neurotransmițătorii sunt substanțe chimice pe care nervii le eliberează pentru a comunica între ele).

Unul dintre acești neurotransmițători este acidul gamma-aminobutiric (GABA), care scade activitatea nervilor. Dacă ar fi să exprimam într-un mod mai aparte acțiunea plantei – ea acționează în mod special ca un „analgezic la nivelul creierului”, inducând starea de calm, relax și seninătate.

Kava beneficii

Planta are de asemenea efectul de a calma durerile, de a preveni convulsiile și a relaxa mușchii. Poate fi folosită ca remediu pentru anxietate, sau insomnii așa cum se menționează în cele ce urmează.

  • efect relaxant și anti-anxios, kava poate acționa și ca o băutură amețitoare, inducând relaxare fiziologică și psihologică ca o stare de ușoară euforie; O serie de studii au arătat că o doză zilnică de 20-300 mg kavalactone poate fi eficientă pentru ameliorarea nervozității și a anxietății ușoare și moderate.
  • Insomnie datorită efectelor relaxante kava poate induce somnul, fiind folosită ca o alternativă în tratarea bolilor legate de somn.
  • ajută la tratarea infecțiilor urinare și diminuarea retenției de apa; kava a fost utilizată pentru tratamentul infecțiilor tractului urinar și a tulburărilor legate de alergii, cum ar fi astmul.
  • Efect antiinflamator. kava și ingredientele sale și-au demonstrat efectele antiinflamatorii și potențialul de a ameliora unele boli inflamatorii.
  • contribuie la calmarea crampelor provocate de spasme musculare, ori de sindromul premenstrual (PMS);
  • ține sub control simptomele de depresie, unul din componentele kava numit Kavaian, a dovedit proprietăți benefice asupra bolii Alzheimer, reducând simptomele;
  • poate fi afrodisiac, inducând starea de relaxare;

Kava mod de administrare

Este disponibilă ca supliment sub formă de capsule, tablete, pudră, plicuri de ceai și în tincturi* (dizolvată în alcool).

kava - remediu naturist

Kava în pliculețe de ceai

Cea mai comună formă poate fi sub formă de pliculețe de ceai. Este ușor de preparat și consumat. De cele mai multe ori poate fi în combinație cu alte plante care au efecte similare asura anxietății.

Kava sub formă de tinctură sau lichidă

Această formă conține doze concentrate de kavalactone, de aceea este recomandat a se consuma picături, ori doze mici, adăugate în sucuri sau alte băuturi pentru a estompa gustul.

Kava sub formă de capsule ori tablete

Este varianta la îndemână pentru cei care nu agreează gustul aparte al băuturii din kava (ceai sau tincturi). Este recomandat a se urmări concentrația pe capsulă/tabletă pentru a putea doza exact cantitatea de kavalactone îngerată.

Cunoscând astfel aceste informații veți putea evita dozele prea mari sau prea mici de kava administrate.

Doze recomandate: sunt recomandate între 70 și 250 mg de kavalactone pe zi. De exemplu dacă într-o capsulă sunt 100 mg de kava, extract standardizat, poate conține aproximativ 30% kavalactone, adică 30 mg de kavalactone furnizate din acea capsulă.  Pentru insomnie, se recomandă 200 mg la culcare.

Nu e recomandat a se consuma mai mult de 3 luni.

Înainte de a consuma orice formă întrebați medicul pentru a perveni eventualele efecte secundare sau interacțiuni cu alte medicamente sau suplimente.

Kava efecte secundare

Kava poate avea efecte secundare. Cele mai frecvente sunt: durerile de cap, indigestie, pierderea apetitului, ameţeală, oboseală, letargie, diaree, piele uscată, descuamabilă (decojire) sau galbenă (la persoanele care utilizează cantități mari).

kava remediu naturist

Planta kava a fost legată de unele cazuri de ciroză, hepatită și insuficiență hepatică (acest lucru a dus la un transplant de ficat sau chiar deces la câțiva pacienți).

Pe de altă parte trebuie menționat că nu este deloc clar dacă kava a cauzat leziunile hepatice ori alte medicamente sau plante.  Sau chiar unele interacțiuni dintre diverse medicamente și plante. Ulterior s-a consemnat, că de cele mai multe ori, leziunile apărute la nivelul ficatului s-au îmbunătățit în câteva luni după ce s-a încetat administrarea de  kava.

În câteva țări printre care Franța, UK, Germania  și Canada, kava a fost interzisa din cauza riscului pe care îl reprezintă pentru ficat. În altele este încă disponibilă.

Se presupune că poate crea și dependență, dar acest lucru nu a fost până acum dovedit.

De asemenea, este foarte important de menționat că această plantă poate cauza somnolență și intensifică efectele alcoolului. Poate accentua efectele antidepresivelor cu acțiune de inhibitori selectivi ai recaptării serotoninei și poate face ca efectele anesteziei să dureze mai mult, de aceea se recomandă întreruperea administrării cu două-trei saptămâni înainte de o eventuală intervenție medicală.

Contraindicații

  1. Persoanelor care suferă de afecțiuni hepatice, poate accentua afecțiunea și funcționarea normală a ficatului.
  2. Persoanelor care suferă de HIV/SIDA, deoarece poate interacționa cu unele medicamente folosite în tratarea bolii.
  3. Persoane însărcinate sau care alăptează, nu se cunosc suficiente date despre efectele secundare ce pot apărea în aceste condiții .
  4. Persoane care suferă de depresie sau afecțiune bipolară, poate accentua efectele medicamentelor utilizate în tratamentul bolii.
  5. Persoanelor care suferă de Parkinson, poate interacționa cu alte medicamente sau suplimente din tratamentul bolii.

Nerecomandat!

  • A nu se administra mai mult de trei luni!
  • Evitați consumul de alcool în timpul utilizării!

Administrarea se face doar la recomandarea unui medic sau specialist în nutriție!

 

 

Surse

  1. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7600512/
  2. https://www.medicalnewstoday.com/articles/324015#uses-and-possible-health-benefits
  3. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/12535473/
  4. https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0165032702002380?via%3Dihub
  5. https://www.healthline.com/nutrition/kava-kava#TOC_TITLE_HDR_7
  6. https://www.verywellmind.com/kava-kava-what-you-need-to-know-89703#citation-7
  7. https://www.webmd.com/vitamins-and-supplements/what-is-kava-kava

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *