MAGNEZIUL

mineralul antistress

Magneziu, mineral esențial pentru organism, implicat în atât de multe reacții chimice, de la activitatea enzimelor ce produc energie, până la prevenirea calcifierii țesuturilor moi și apărarea vaselor arteriale de stres. Mai este cunoscut și sub denumirea de mineralul antistress.

Magneziu beneficii:

Magneziu are numeroase beneficii pentru organism, de aceea este foarte important să asigurăm necesarul zilnic.

  • Susține funcțiile sistemului nervos și muscular, împiedicând apariția spasmelor;
  • Reglează contracţia cardiacă (ritmul cardiac normal) și previne atacurile de cord.
  • Activează producția de ATP (adenozintriphosphate);
  • Susține echilibrul hormonal optim;
  • Contribuie la metabolismul calciului și al potasiului;
  • Susține numeroase reacții enzimatice la nivelul organismului;
  • Contribuie la sănătatea dinților și a oaselor;
  • Ajută la prevenirea spasmelor musculare;
  • Ajută la prevenirea nașterilor premature și reduce riscul defectelor din naștere;
  • Împiedică depunerile de calciu în rinichi;
  • Împiedică formarea calculilor biliari;
  • Păstrează nivelul colesterolului în limite normale.
  • Funcționează ca un calmant natural pentru sindromul premenstrual, în combinație cu calciu.

Magneziu în alimente

Sursele naturale de magneziu: smochine, nuci, semințe, migdale, avocado, banane, crap, heringi, macrou, legume cu frunze verzi, cereale integrale, germeni de grâu, broccoli, fasole, mazăre, alune, lactate, pește, fructe de mare.
Persoanele care au incluse în cadrul dietei de zi cu zi alunele, legume de culoare verde închis, semințe, beneficiază de cantități suficiente de magneziu pentru a acoperi necesarul zilnic.

Magneziu administrare

Doza zilnică necesară de magneziu pentru bărbați este de aproximativ 400-420 mg.

Pentru femei doza zilnică de magneziu este de 310-320 mg și poate crește ușor în cazul persoanelor însărcinate sau care alăptează.

Cele mai bune moduri de administrare a magneziului sunt formele de glicinat, gluconat sau citat de magneziu în formule de multivitamine sau măcar în formulă cu calciu.

Lipsa de magneziu (carența)

Carența de magneziu poate fi o cauză gravă sau fatală a aritmiei cardiace, a hipertensiunii și a opririi bruște a inimii, a astmului, a oboselii cronice și a sindromului durerii cronice, a depresiei, a insomniei, a sindromului intestinului iritabil și a bolilor pulmonare.

Cercetătorii au arătat că deficitul de magneziu, poate contribui la formarea pietrelor la rinichi. Nivelul scăzut de magneziu agravează aproape toate bolile. Este foarte important pentru perosanele care suferă sau sunt predispuse la boli cardiovasculare.

Întrucât magneziul activează diferite enzime din corp, care utilizeaza mai multe vitamine din complexul B  (B1, B2 și B6) deficitul de magneziu conduce la diverse simptome asociate cu insuficiența de vitamine din complexul B și convulsiile.

Simptome ale carenței de magneziu

Simptome în deficienţe ale magneziului:

  • contracţii musculare spontane
  • dureri musculare;
  • convulsii;
  • confuzie la nivel mental;
  • dificultăţi de concentrare;
  • puls cardiac.

Ştiaţi că? S-a observat că există o legătură între deficienţele de magneziu şi infarctul miocardic. În prezent pentru tratamentul fazelor incipiente ale infarctului cardiac se administrează doze intravenoase de magneziu ca parte integrantă a tratamentului.

Excesul de magneziu

Tot ce este în exces poate fi nociv, la fel se poate întâmpla și cu excesul de magneziu, dacă este administrat prin suplimente pe o perioadă îndelungată de timp, mai ales dacă și aportul de calciu și fosfor este ridicat.

Magneziu Toxicitate

Aportul maxim tolerabil de magneziu este de 400 mg. Toxicitatea trebuie să reprezinte o preocupare pentru persoanele cu insuficienţă renală deoarece rinichii au rol în reglarea nivelului de magneziu sanguin. Nivele mari de magneziu sanguin pot conduce la slăbiciune, senzaţii de greaţă şi chiar depresie. 

Magneziu administrat de unul singur în doze ridicate poate provoca diaree, de aceea este recomandat a fi asociat cu calciu, sau într-o formulă de multivitamine.

Interacțiunea cu medicamentele

Multe medicamente pot epuiza magneziul din organism, în mod special aminoglicozidele, diureticele, antiboticele sau chiar medicamentele pentru inimă, dacă există deja un deficit de magneziu sau potasiu.

  1. Antibioticele pot diminua absorbția și eficacitatea magneziului, de aceea este recomandat a se administra la intervale de cel puțin o oră, unele de altele, pentru a evita interferența.
  2. Medicamentele pentru tensiune arterială, blocante ale canalelor de calciu pot avea efect mărit prin administrarea concomitent cu suplimentele de magneziu.
  3. Medicamentele pentru diabet pot avea absorbția crescută în prezența magneziului, de aceea trebuie urmărit efectul și dacă este necesar reducerea dozelor.
  4. Tiludronatul și alendronatul, medicamente pentru tratamentul osteoporozei, pot fi afectate absorbția și efectul lor dacă se administrează în același timp cu magneziul. De aceea este recomandat a se administra în momente diferite ale zilei.  
  5. Diureticele pot epuiza magneziul din organism.
  6. Alcoolul reduce și el nivelul de magneziu din organism. 

Magneziu pentru sportivi

Persoanele cu activitate fizică medie pot consuma 350 mg de magneziu zilnic (cantitate cu 50 mg sub valorile RDA). Vitamina D măreşte absorbţia magneziului.
Pentru consumarea unor cantităţi adecvate de magneziu exista multe optiuni prin intermediul suplimentelor de calitate foarte accesibile atat din punct de vedere financiar cat si ca timp de procurare. Acestea ar fi absolut necesare în scopul susţinerii echilibrului hormonal, mai ales al nivelului testosteronului.

 

Un comentariu la „MAGNEZIUL

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *